Баневи чакат решение за екстрадиция на 21 ноември

Френският съд ще реши дали да екстрадира Николай и Евгения Баневи на 21 ноември (сряда). За тази дата е насрочено произнасянето на съда по искането на българската прокуратура за връщането на семейството в България.

Адвокатът на семейството Венсан Пенар казва, че френският съд има възможност да откаже молбата за екстрадиция, ако заповедта за арест е нередовна или има формални пропуски в процедурата. Втората опция за отказ от връщането им в България би била, ако съдът приеме, че има риск за сигурността на арестантите, ако обвинението срещу тях има политическа цел, или ако България не е предоставила изисквана от Франция информация по делото.

Баневи бяха задържани в Ница на 26 октомври 2018 г., след издадена европейска заповед за арест във връзка с разследването за източване на "Полимери". Двамата ще бъдат обвинени в длъжностно присвояване, придобиване на собственост чрез документи с невярно съдържание, прикриване на незаконно придобито имущество, данъчни престъпления и др. от организирана престъпна група.

Разследването се води от Специализираната прокуратура по сигнал от преди един месец.

Новините

Най-четените