Кабинетът даде официална подкрепа за CETA

Правителството одобри официално CETA - Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и ЕС. Одобрено е и споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Канада.

Министерски съвет упълномощи постоянния представител на България към ЕС Димитър Цанчев да попише двата документа под условие на последваща ратификация и при условие на поетия ангажимент за сваляне на канадските визи за български граждани до края на 2017 г.

За момента Белгия отказва да подпише споразумението заради липса на мандат от френскоговорящата област Валония.

Валонците искат нови директни преговори с Канада, още гаранции срещу американските корпорации, базирани на канадска територия и яснота за арбитражните търговски трибунали, които споразумението въвежда.

Въпреки блокираната процедура преди подписването канадският премиер Джъстин Трюдо смята да пристигне в Брюксел в четвъртък, за когато е планирано официалното подписване на споразумението за свободна търговия.

#1 Шамито 25.10.2016 в 15:49:14

Има си хас васалът да има свое мнение.Слушкаш и папкаш.Няма разлика от соца само гдето папкащите са строго ограничени на брой.Капиталът не си пилее парите.Плаща само на управляващите.Другите щом мълчат да го духат.

#4 GETI 25.10.2016 в 19:43:15

те поГЕРБаха България

#5 sim4o 25.10.2016 в 21:12:42

Уебкафенцето : .."Днес ще бъде обсъдено споразумението за свободна търговия между Канада и ЕС. От него зависи отпадането на визите за българи и румънци..." ---------------------- ВЪОБЩЕ НЕ ЗАВИСЯТ ОТ НЕГО! Кафенцето, май си се объркало! Да препоръчам биричка студена и шкембе с мнооооооого лютоооо .. и дано се осафериш, а? Ей ти обяснение! Още 2013, ДАЛЕЧ ПРЕДИ да се заговори за каквато и да е СЕТА бе поставен въпросът ЗАЩО ВСИЧКИ граждани на САЩ и Канада пътуват БЕЗВИЗОВО в целия ЕС, а не всички граждани на европейския съюз имат право да пътуват за 90 дена безвизово? Ето - на вси Уебкафета, книги да четат : ".. .. съобщение на Европейската комисия, която днес бе домакин в лицето на еврокомисаря по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос, на среща с представители на България, Румъния и Канада по въпроса за визите ... .. разговорите участваха заместник-министрите ... Румен Александров и Филип Гунев, а от румънска - Йоан-Драгош Тудораке.. .. ...ЕК даде 2-годишен срок на Канада и на САЩ да премахнат визите за българи и румънци, който изтече. .. ЕК вече уточни, че ако установи липса на визова реципрочност (при която американци и канадци пътуват без визи до ЕС, но САЩ и Канада изискват визи за граждани на Общността), ще бъде принудена от законодателството да предложи премахване на безвизовите пътувания за гражданите на двете северноамерикански държави за срок от 12 месеца. .." Като по въпроса за визовата реципрочност имаме и решение : "Европейската комисия (ЕК) прие политическо съобщение до Европейския парламент и Съвета на ЕС относно актуалното състояние и следващите стъпки по отношение на липсата на реципрочност с някои трети държави в областта на визовата политика. Докато с Япония и Австралия беше постигната пълна реципрочност съответно през декември и през юни 2015 г., САЩ, Канада и Бруней продължават да прилагат визови изисквания за гражданите на някои държави .. Реципрочността в отмяната на визовия режим е принцип на общата визова политика на ЕС и съгласно правилата на ЕС, приети през 2001 г., ако в срок от 24 месеца липсата на реципрочност с трети държави не бъде коригирана, ... суспендиране на отмяната на визовия режим за гражданите на тези трети държави. Комисията има задължение да предприеме действия след изтичането на 24-месечния период. В случая на САЩ, Канада и Бруней този краен срок, определен от законодателя на ЕС, изтича 12 април 2016 г. .." Та КАКВА БЕЛГИЯ и КАКВИ споразумения те гонят бе , Кафенце??? Няма ли един редактор да ви монтира там един алкохолен дрегер? Имаме решение европейско .. от 2013 .. ако не паднат визите за ВСИЧКИ европейци за Канада, САЩ и Султанат Буруней - да се обмисли РЕЦИПРОЧНО ВЪВЕЖДАНЕ ОТ ЕС на визи за техни граждани, ако искат да пътуват! Въпрос на настояване е от българи и румънци, ЕК да изпълни тези реципрочни мерки час по-скоро! Толкоз!

#7 sim4o 25.10.2016 в 22:11:00

Ta необходимо е май да се обясни.. БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ„ КАКВО СПОРАЗУМЕНИЕ подписва Валония или Каталуния .. .. въпрос на реципрочност, на изпълнение на по-рано взети решения, па ако щете и на достойнство е, след като визите не са паднали в уречения срок, ЕС да ВЪВЕДЕ визи, както вече е споменавал, за граждани на САЩ, Султанство Бурней и Канада ако искат да посетят нашите земи!

#8 dedo adji 25.10.2016 в 23:17:23

Сим4о, срокът е пресрочен, а европейската комисия нещо не бърза да въведе реципрочност, особено за везира на бруней. А бате бойко плаши (гаргите), че няма да подпише споразумението, пък вече го подписа. Реципрочност въведе Бразилия, когато американците започнаха да искат пръстови отпечатъци, Бразилия поиска пръстови отпечатъци само от американските кандидати за виза. Така се пази национално достойнство.

#9 sim4o 25.10.2016 в 23:59:39

Ами значи.. Имаме едни споразумения.. Граждани на ЕС са без визи и пътуват.. граждани на Бруней,САЩ и Канада също така пътуват в земите на ЕС. Хърватска,Полша,Румъния и България стават членове на ЕС и би трябвало процедурите да се променят.Или?Европейци сме,ама не до там? Като за реципрочността ЕК говори от 2013. И няма никакво значение за падането на визите Белгия, че и България какво как подписва! Щото ако това се твърди-това е изнудване и са глупости! Че те утре могат да си измислят друго..както сега СЕТА.. Могат да кажат "Ако Лудогорец не отстрани Арсенал-визите остават!" А разните журналисти и коментатори дето свързват СЕТА с падането на визите редакторите да им проверят алкохола! За падането на визите се говори от 2013 и въобще не бива да е обвързано с нищо! Визите падат..и толкоз! Ако не-ние въвеждаме визи!

Новините

Най-четените