Samsung изтегля Galaxy Note 7 месец след премиерата

По-малко от месец след като Samsung Electronics представиха новия си "най-красив досега" флагман Galaxy Note 7, от компанията съобщиха, че изтеглят всички апарати в световен мащаб. Причината е проблеми със батерията и сигнали, че при зареждане телефонът се запалва. Samsung Electronics също така спира и продажбата на флагмана в световен мащаб.

В обръщение от ръководството на южнокорейския гигант се казва, че компанията ще има нужда от около две седмици, за да се подготви за замяната на вече продадените апарати с нови устройства. Все още не е ясно с какви устройства ще бъдат заменяни изтеглените телефони, нито кога и дали ще продължат продажбите на Note 7.

Samsung призна, че е установен проблем с батерията в един от най-рекламираните досега продукти и ще се наложи изтеглянето на близо 2.5 млн. бройки, продадени по света досега.

Според производителя досега има информация за 35 случая на запалване при зареждане в световен мащаб, което е изключително малък процент, но явно достатъчен, за да бъде изтеглено устройството. 24 телефона с проблем са върнати досега в центровете на Samsung по света.

Изтеглянето от пазара на един от най-дългоочакваните и най-мощни флагмани на Samsung представлява тревожно отстъпване от позицията на лидер за компанията, коментира CNN.

През отчетния период април-юни Samsung зае първото място на най-голям търговец на мобилни устройства в света с 22% пазарен дял. Това е доста пред 12-те процента пазарен дял на най-големия конкурент - Apple.

Samsung се възползва от популярността на Galaxy 7 и заложи на Galaxy Note 7, като се очакваше, че това ще бъде "телефонът на 2016" - или най-малкото на втората й половина.

На фона на дългоочакваната премиера на новия iPhone 7 на 7-ми септември обаче, случващото се е съкрушителен удар за Samsung.

Ето видео със запален телефон при зареждане, което се разпространява из социалните медии:

Новините

Най-четените