Неразказаната история на Game of Thrones

Може би най-популярният сериал в новата история на телевизията върви към финала си. През 2016 година Game of Thrones е гледан от над 23 милиона души по света, нетърпеливи да разберат коя от сюжетните линии е се разплете пред очите им.

Оказва се обаче, че не по-малко интересни неща се случват зад кулисите. Сайтът „Луупър" събира на едно място някои от най-любопитните факти около случването на сериала на едно място.

И ако Джордж Р.Р. Мартин добре крие тайните си, то тук може и да намерите един-два спойлера. Най-вероятно обаче сте ги прочели другаде преди поне година.

#2 e-mil 26.02.2017 в 12:08:09

"Неразказаната история на Game of Thrones" Историята е разказана - вместо да четете извадки от сайтове, вижте книгата "Inside HBO's Game of Thrones" на Брайън Когман - един от продуцентите и сценаристи на сериала! * * * "Джордж Р.Р. Мартин дълго време не е искал... да бъде адаптирана на екрана, защото е вярвал, че няма как телевизионен продукт да носи брилянтността на книгите му..." Симпатична легенда, но не е истина. Всъщност е искал - той самият го казва. Получавал е предложения от кино продуценти за цялата поредица, но не е искал да бъде съкращавана в няколко филма както "Властелинът на пръстените". Затова е търсил именно ТВ екранизация. Не става дума за брилянтност, а за това историята да бъде разказана максимално пълно и с достатъчно голям бюджет. Затова е смятал, че HBO може да се справи, но те дотогава не са проявявали интерес към фентъзи жанра, затова се е чудил как да подходи. * * * "Мартин се съгласява при едно условие – ако отговорят на един негов въпрос..." Всъщност са провели 5-6 часов разговор и решението е било взето след цялостно впечатление, че двамата са достатъчно луди да се справят с такъв обем работа. И не ги е питал кои са родителите на Сноу, а коя е майката. Въпрос, който може и да е помогнал, но не е бил решаващ за съгласието.

#3 Гризли 27.02.2017 в 16:01:25

"Получавал е предложения от кино продуценти за цялата поредица, но не е искал да бъде съкращавана в няколко филма както "Властелинът на пръстените". " Не знам какво е искал, но филмът "Властелинът на пръстените" е направен много добре и много точно по книгата. Разбира се има някои малко променени моменти, като смъртта на Саруман например. Но като цяло филмът е много точен. (Особено ако сте гледали пълната версия, не кино версията) Докато филмът "Игра на тронове" е като свободно съчинение по книгата. Още във втория сезон започват едни такива промени на герои и събития, че чак ми става жал за хората, които не са чели книгата. А пък неразказаното на историята е, че никога няма да излязат 6-та и 7-ма книга.. Преди 3 години дочетох 5-та книга, още тогава се говореше, че скоро трябва да излезе 6-та. Е, "скоро" дойде, но книгата не е довършена още... Да е жив и здрав Мартин, за да прехвърли 100 години! Току-виж успее да довърши седемлогията....

#4 e-mil 27.02.2017 в 23:37:25

"Властелинът на пръстените" е направен много добре и много точно по книгата... Особено ако сте гледали пълната версия, не кино версията" Е, аз какво казах? Нали говоря за кино? Не може да твърдиш, че хем бил много точен, хем на кино бил съкратен. * * * "Докато филмът "Игра на тронове" е като свободно съчинение по книгата." Но да не забравяме, че Мартин за разлика от Толкин е сценарист и изпълнителен продуцент на сериала. И че едното е литература, а другото - кинодраматургия. Няма как да бъде 100% еднакво. Основното притеснение на Мартин е било, че големите студия освен, че ще съкратят материала, ще наложат изискване киноекранизацията да бъде консумирана и от тинейджъри. Което означава: без секс, кръв и ругатни. А не че ще бъдат променяни събития - то няма как да се мине без това. Затова се е надявал да намери начин да убеди HBO. Всъщност двамата "луди" са му паднали от небето в подходящия момент.

#5 Гризли 28.02.2017 в 10:55:25

"Не може да твърдиш, че хем бил много точен, хем на кино бил съкратен." Не знам коя версия на филма си гледал... Виж в за*мунда за пълната, неорязаната версия (водят я "режисьорска версия"). Киноверсията е много добра и доста пълна, но заради твърде дългото време всяка серия е изрязана с поне 30 минути. Махнати са заснети моменти, за да се съкрати времето. Така че мога да твърдя горното, двете неща не си противоречат. Властелинът е много точен, дори едната версия да е доста съкратена. Това не я прави невярна или измислена... Както е при Игра-та... Там са променени основни събития. Нещо, което прави филма много добър, но само ако не си чел книгата...

Новините

Най-четените