Федерер на полуфинал след велик обрат

Роджър Федерер остави жива мечтата си за титла №18 от Големия шлем с велик обрат за 4-6 3-6 6-4 7-5 6-2 на четвъртфиналите срещу Гаел Монфис. За последно Маестрото се върна в двубой от 0-2 сета срещу Жулиен Бенето на Уимбълдън преди 2 години, когато вдигна титла №17.

Федерер откри мача в класически стил с две стабилни подавания съответно на нула и на 15 преди концентрацията му рязко да се срине. Швейцарецът спаси три брейкпойнта, но при шанс №4 подари пробива на Монфис с четвъртата си непредизвикана грешка в гейма. И нататък не успя да се върне в сета, въпреки че французинът спечели едва 57% от точките на първия си сервис, което се оказа достатъчно за 6-4.

Докато повечето статистики бяха на страната да Роджър, на корта сякаш му липсваше остротата от предишните мачове и още повече - остротата, която е задължително условие срещу намиращия се в страхотна форма съперник. Федерер не изглеждаше да диктува случващото се на корта и запрати още един пробив на сметката на Гаел с двойна грешка на старта на втория сет. Това инжектира ударна доза самочувствие у франзузина, който заигра вдъхновено и прецизно, а носителят на 17 титли от Шлема изглеждаше притиснат до стената и без особени опции. Федерер направи цели 13 непредизвикани грешки, докато съперникът му допусна 4 и наниза 10 уинъра. Маестрото дори си позволи да се отпусне още повече в последния си сервис гейм в сета и допусна нов пробив за 3-6.

Ако това беше нормален мач на някои от Мастърсите, Маестрото вече щеше да поздравява победителя край мрежата. Но на US Open правилата диктуваха битката да продължи, а швейцарецът водеше с 3-0 в преките двубои от Шлема с Монфис (7-2 във всички мачове). Роджър за първи път взе подаването на съперника на старта на третия сет и поведе с 2-0. Гаел обаче бързо заличи аванса и изравни за 2-2. И точно когато изглеждаше, че има отговор за всеки въпрос на Федерер, французинът изигра първият наистина слаб сервис гейм в двубоя. Разбира се, петкратният шампион в Ню Йорк нямаше нужда от повече покани, за да се върне в дуела и проби отново за 3-2. Гейм на нула за 6-4 и в края на третия сет и Роджър даде успя да влее малко оптимизъм в пътниците на Федерер Експрес.

Маестрото оцеля сред брейкпойнт в един изтощително дълъг гейм в началото на четвъртия сет. А след това грабна подаването на Монфис и мощно "Come on!" с цялата емоция, на която Роджър е способен на корта, взриви трибуните. После обаче дойде ред на французина да накара феновете да изригнат, защото изравни за 2-2. Няколко сравнително спокойни гейма до 5-4, Федерер се оказа изправен пред 2 мачпойнта. И в този момент Маестрото доказа, че освен велик шампион е и велик боец, като не позволи на Монфис да го пречупи и направи 5-5. Психиката на французина не издържа на интензивността, с която се променяше ситуацията и с две поредни двойни грешки, той подари на Роджър пробив и на практика - пети сет.

А в него Гаел тотално се срина и Роджър бързо "пусна гилотината" - 6-2. На полуфинала му предстои мач срещу Марин Чилич, който показа много стабилна игра за 6-2 6-4 7-6(4) над Томаш Бердих. Федерер е спечелил всичките си 5 дуела с хърватина.

"Велика публика - започна Федерер. - Гаел се бори толкова много и игра невероятен тенис. При 0-2 си мислех, че финалната линия е далеч за съперника, докато аз трябва да играя по-силно и всъщност се чувствах добре. Е, когато бях изправен пред 2 мачпойнта, не се чувствах толкова добре. В петия сет усетих, че е моментът да натисна и да спечеля мача. Срещу Марин ще ми е изключително трудно, спомням си мача ни в Торонто, където ми трябваха може би девет мачпойнта и приключихме след полунощ... И двамата знаем какво да очакваме от другия, така че няма търпение двубоят да започне."

Новините

Най-четените