Хамилтън тръгва пръв на "Спа"

Британската звезда на Mercedes Люис Хамилтън победи пилотите на Red Bull в битката за полпозишъна на старта за Гран при на Белгия в дъжда на „Спа" и утре ще тръгне пръв за четвърти пореден път този сезон. Това е петата спечелена квалификация за Хамилтън през 2013.

Люис взе първото място с 2.01,012 минути в последната си обиколка.

След него останаха Себастиан Фетел и Марк Уебър, а другият пилот на Mercedes Нико Розберг завърши четвърти. Двамата съперници на Фетел за титлата Кими Райконен (Lotus) и Фернандо Алонсо (Ferrari) останаха едва осми и девети.

Цялата квалификационна сесия мина с превалявания, като за финалната й част отново заваля, но можеше да се кара с гуми интермедия. Пол ди Реста с Force India рискува с интермедия, а фаворитите решиха да се опитат да направят бързи обиколки със сликове. След това обаче дъждът спря и „Спа" започна да изсъхва много бързо.

Всички, стигналr до Топ 10 подобриха времената си, като единственото изключение беше Алонсо, който прекара последните минути от сесията в бокса - испанецът се завъртя малко по-рано и италианците не успяха да го изкарат от бокса за последните опити.

Хамилтън беше последният пилот, записал бърза обиколка - над една минута след края на сесията, и това се оказа решаващо за успеха му. С финалните си обиколки на първо място последователно излязоха Уебър и Фетел, но Люис изпревари световния шампион с 0,188 секунди.

Новините

Най-четените