Другите българи. Кои ще стартират за чужди държави в Рио

Само един медал и едва 62-ро място за България в класирането по нации на олимпиадата в Рио де Жанейро през август. Това е прогнозата на авторитетната агенция за спортна статистика „Инфострада“.

Според експертите от компанията, която прилага доказан през годините математически модел, единственото ни отличие (сребро) ще бъде завоювано от ансамбъла по художествена гимнастика.

Ако мрачното предсказание се сбъдне, това би означавало най-слабото ни представяне от Хелзинки 1952. Преди 64 години легендарният боксьор Борис Георгиев-Моката печели бронз и става първият ни олимпийски медалист.

Очакванията са за игрите да се класират между 40 и 50 родни спортисти. В Рио ще участват и поне десет други българи, които обаче ще защитават честта на чужди държави.

Някои от тях са продукт на доказано ефективната система от времето на комунизма и очевидно отказват да остареят. Други са деца на емигранти – родени или израснали зад граница. Трети постигнаха солидни успехи за родината, но не устояха на примамливите предложение да сменят националността си.

В исторически план сме произвели трима шампиони, донесли олимпийски титли на други страни - Наим Сюлейманоглу, Халил Мутлу и Николай Пешалов. Медалът, разбира се, има и обратна страна в лицето на Армен Назарян.

Обективно погледнато, своеобразният отбор на другите българи почти сигурно ще се представи по-успешно в Бразилия, отколкото цялата родна делегация. Достатъчно е да споменем Боянка Костова - актуална световна и европейска шампионка във вдигането на тежести. Тя е абсолютен фаворит в категорията си и е голямата надежда на Азербайджан.

Иначе най-колоритните имена в списъка са двама ветерани, които пренаписват историята пред очите ни. 49-годишният Мартин Маринов ще се превърне в най-възрастният кануист, стартирал на летни игри. А Емил Милев, който другия месец ще навърши 48, ще стане едва вторият стрелец от САЩ с участия на шест различни олимпиади.

Специално внимание заслужават и двама плувци. Михаил (по-известен като Майк) Александров избягва да скача в басейна в събота заради религията си, Кристиан Голомеев носи прочута българска спортна фамилия.

Вижте в галерията любопитни факти за нашите спортисти с чужди паспорти, които вече се класираха за олимпиадата в Рио или имат солидни шансове да спечелят квота.

Новините

Най-четените