Поредна жертва на сексуален тормоз от олимпийския отбор по гимнастика на САЩ

Шампионката в отборното класиране от Лондон 2012 Габриел Дъглас е поредната гимнастичка от олимпийския отбор на САЩ, която се оплака от сексуален тормоз от лекаря на националния отбор Лари Насър.

Трикратната златна олимпийска медалистка пусна дълго изявление в Instagram, в което се извинява на съотборничката си Али Рейзман, която по-рано също разкри, че е била жертва на сексуален тормоз от страна на д-р Насър. Месец по-рано друг член на отбора от олимпийските игри през 2012 година – Макейла Мароуни, също обвини Насър в сексуално посегателство.

След като Рейзман разкри, че е била насилвана, Дъглас отговори с вече изтри туит, в който написа: „Наша отговорност, като жени, е да имаме класа. Обличайки се провокативно/секси привличаме вниманието на грешните хора.“

Социалните медии веднага се нахвърлиха върху Дъглас, като дори четирикратната шампионка от Рио 2016 Симон Байлс отговори: „Шокирана съм от това, което виждам, но не се изненадвам... честно, като гледам това, ми идва да се разплача, като твой съотборник, очаквах много повече от теб и повече подкрепа към нея.“

Ето какво написа Габи Дъглас в Instagram:

„Първо, искам да се извиня за думите си по адрес на една от съотборничките ми. Знам, че някои от вас биха сметнали това за неискрено, но искам да поставя казаното в контекст.

Ден преди да кажа това, бях на събитие, на което бяха стотици деца и младежи. Усещането толкова много хора да те имат за пример е страхотно. Взимам насериозно ролята си на модел за подражание и всячески се опитвам да оправдавам очакванията към себе си Но понякога не успявам.

Не мисля, че с изказването си съм намекнала, че жертвата може да бъде виновна в такива случаи. Каквото и да носиш, това НИКОГА не дава право на никого да те насилва. Това е все едно да кажа, че заради триката, които носихме, вината, че Лари Насър ни насилваше, е наша. Не съм споделяла историята си, както други, защото дълги години бяхме учени да си мълчим, а честно казано, някои неща са твърде болезнени. Изразявам пълната си подкрепа към съотборничките си, които признаха какво се е случило с тях.

Разбирам, че много от вас не знаеха с какво е трябвало да се справям, затова за мен е важно да разберете едно. Не подкрепям тези, които смятат, че жертвите имат вина в подобни случаи. Също така не подкрепям насилниците нито в социалните мрежи, нито където и да било.

Моля, простете ми, че не се справих по-добре в тази ситуация. На всеки, който коментира думите с омраза, извинявам се и на вас за това, че ви предадох. Никога няма да спра да се боря за единност, позитивност, сила, кураж и да правиш добро, вместо зло. Научих си урока от тази ситуация и обещавам да се опитам да бъда по-силна.

С обич,
Габи“

Лари Насър бе лекар на американския отбор по гимнастика в продължение на 29 години, като работеше и в щатския университет в Мичиган. Напусна отбора на САЩ през 2015-а, а през 2016-а бе уволнен от университета. В момента е в ареста и очаква присъдата си, след като сигнали за сексуален тормоз бяха подадени срещу него от десетки гимнастички.

Новините

Най-четените