Къде са Мейуедър и Пакиао във вечната ранглиста?

11 500 зрители с билети по 10 долара се стекоха на "кантара" преди мача на века в бокса - Флойд Мейуедър и Мани Пакиао. За първи път в историята меренето и тегленето на боксьори е с билети, като самия мач...

В Лас Вегас истерията е пълна, а и по света срещата в неделя рано сутринта (след 6 ч наше време) се очаква с огромен интерес.

Анонсират го като мач №1 в историята. Със сигурност в едно отношение ще е такъв - като парите, които ще генерира.

Бащата на Мейуедър вече заяви, че е лудост около един-единствен мач да има чак такава шумотевица, а и очакваните приходи от 400 милиона долара са направо зашеметяващи.

В родината на Пакиао - Филипините, се говори за това, че ги чака мач на честта. Нещо като лошия срещу добрия, но на ринга. Мани, разбира се, бил добрият.

Да, но такива морални категории в бокса няма. Още от 1923 г. са изчезнали, когато след боя Джак Демпси - Томи Гибънс, един цял град фалира.

Мачът е в Шелби, щат Монтана, а след него победителят Демпси и неговите промоутъри си тръгват със стотици хиляди долари от награден фонд и залози, но изтеглени от четирите местни банки.

Те фалират, а с това градът е в рецесия с години напред. Заради правото да е домакин на един боксов мач...

Няма добри и лоши в бокса. Той отдавна е машина за пари, а Мейуедър и Пакиао са поредните печатари, работещи на нея.

Двама големи боксьори, разбира се. Звездите на нашето време, много популярни на два от континентите - Мейуедър е Бог за Северна и Централна Америка, Мани е свръхчовек за Азия.

Но къде са те в генералната класация на боксьорите, като се взимат предвид всички категории?

Ето топ 10, подбрани от боксовите експерти на английския в. "Telegraph", въз основа на спечелени мачове и пояси.

Новините

Най-четените