Не подписвай

От седмица-две на доста места в София изникнаха масички за събиране на подписи. Първото, което се вижда, е българското знаме и човек в началото решава, че това е поредната инициатива срещу новините на турски или нещо подобно.

Приближавайки се, откриваш, че става въпрос за друго, също толкова нелепо начинание - референдум за съдбата на АЕЦ "Белене", организиран от БСП. До момента са събрани 361 000 подписа. При 500 хиляди валидни подписа по закон Народното събрание трябва да гласува дали да насрочи референдум.

В Webcafe обикновено сме силно критични към действията на ГЕРБ (не тенденциозно, ами просто защото създаването на сайта съвпадна с периода на тяхната власт и бихме критикували всяко правителство, когато се дъни), но отказът от авантюрата с Втора атомна бе ход, който категорично подкрепяме.

Премиерът Борисов и неговият екип проявиха мъжеството да се откъснат от паяжината на руските интереси, в която бяха оплетени от президента Първанов и предишния кабинет на Станишев, и разума да се опитат да ограничат чисто финансовите загуби, излизайки от играта, преди те да са станали още по-огромни.

Сега обаче партията-столетница прави опит да се ре(х)абилитира, година преди изборите, хващайки се за лесната теза за евтината и безопасна ядрена енергия, която се пробутва от дълги години на българския народ.

Навремето от ВМРО правеха шествия в защита на блоковете от АЕЦ Козлодуй, които злият Европейски съюз искал да затворим. Явно и на тях не им дошъл акълът, че ядрените електроцентрали не са непременно нещо, с което национално да се гордеем, защото също събират подписи сега.

Съдейки по настоящата им несъществена роля в родната политика обаче, поне може да сме оптимисти, че "мирният атом" няма да е това, което ще вдигне за нов живот БСП и традиционната й външнополитическа ориентация.

Както и да е, хората си търсят кауза и ако намерят последователи, халал да им е, но това, което не бива да им прощаваме, е днешната "Разходка до Орлов мост".

Възползвайки се от славата на това място в центъра на София, станало символ на протестите срещу Закона за горите и в крайна сметка срещу политическо-икономическата олигархия в България, игнорираща гласа на гражданите, "червените" искат да откраднат за себе си част от неговата магия, събирайки се точно там за своята кампания.

А това е недопустимо, защото те са не само част от статуквото, макар и в момента в опозиция, но и негови създатели.

Нещо повече, именно на Орлов мост бяха и протестите преди няколко години по време на посещението на дошлия да подпише договора за АЕЦ Белене и Бургас - Александруполис Владимир Путин по време на Тройната коалиция.

Орлов мост, както го възприемаме в последния месец, е всичко, което не е БСП. Ясно е, че за да си в политиката, трябва да притежаваш доза нахалство. Но и то си има граници.

#1 koce 10.07.2012 в 18:07:46

Абсолютно!!!

#5 Bobby_gBG 10.07.2012 в 20:34:01

Смърт за отрепките от БСП. Много точен текст.

#6 Astarot 10.07.2012 в 20:46:05

Много точен текст за наглостта на политическия популизъм. И по-специално за манипулацията на ядрото от наивници.

#9 fALLEN 10.07.2012 в 22:10:29

за какво ни е аец (2 ст./квч), като строим полетга от био-енергия (80-120 ст./квч) - това не са мои думи, това са думи на тиквата. само в скобите са мои думи, може и леко неточни, данни.

#11 Оня Дето Го Трият 10.07.2012 в 22:23:42

Тока от АЕЦ-а е 2 ст/квч, обаче след като платиш първо 10-те млрд за построяването! То и Бентли да караш е лесна работа.....само трудното е докато го купиш в началото Та добре че има кухи глави да вярват, че АЕЦ-тока бил евтин.....

#12 dedogo6 10.07.2012 в 22:27:58

Че не го понасям Станишев, не го понасям.Че няма да гласувам за партията-столетница - няма. Нека обаче да отправя един въпрос и към автора на статията , и към Webcafe.bg, и към всички коментиращи - вие, когато имаше инициатива да "загасим България" гасихте ли си лампите? Ако да - поради каква причина?Може би защото ни увеличиха цената на електроенергията с 13%?А защо я увеличиха? Понеже всичко ни е "зелено" , и изтъкнатата причина беше заради възобновяемите енерго източници. АЕЦ е скъпа, мръсна технология.Но един реактор има "живот" средно 60 години. Поле със фотоволтаици най много 20 години.За да произведе полето с фотоволтаици енергия , равна на едни реактор за времето на живота си , трябва да е по голямо от 3 Българии. Лафа да сте чували - "не съм богат, за да си купувам евтини неща"? Правилната употреба на съответната технология е достатъчно условие , за да се ползва. Автомобилите и те са мръсни нали?НЯКОЙ да си слезе от колата?!?!?! Скъп ток?Още ще поскъпва, заради плиткоумни решения, на кое да е правителство.Не симпатизирам вече на никой, само искам да се върши правилно работата....

#14 lina 10.07.2012 в 23:40:48

Ха, след тази статия се навих да се разпиша ЗА референдум. Едно от нещата, които ме дразнят най-много в живота са ситуации, при които наглецът вика „дръжте наглеца”.

#16 Оня Дето Го Трият 11.07.2012 в 08:32:30

От Белене се отказахме, защото струва 10 млрд, а няма кой да ги плати. Факт! Сред коментарите не виждам никой да проявава желание да ги плаща, обаче искат АЕЦ някои......това как да го разбираме? Безлпатен обяд ли искат, що ли.....

#17 dedogo6 11.07.2012 в 09:20:02

@Оня , той АЕЦ-а не е безплатен, но като разпределиш цялата инвестиция , плюс всички разходи за периода на живот на реакторите , се получава някаква много малка цена на Mwt/h .И това на фона на цените , при които сега НЕК изкупува 1 мегават ел. енергия от възобновяеми източници. Само с една малка добавка от мен - реактора бачка 24/7 , а слънцето 8-9-10/7, за вятъра не говорим . За производството на един соларен панел, освен силиция , вложен в него , има и много пластмаса, която се прави от.... петрол. Какво да ти кажа повече... Зеленото не е много зелено. А когато тока стане 40 ст./киловат , тогава ще се чудим как така са ни прекарали, но ще е много късно.

#18 Astarot 11.07.2012 в 09:27:25

Бях се отказал да коментирам този въпрос, но пак излязоха хора с измислени аргументи. Токът от АЕЦ бил пъти по-евтин от тока от Зелени източници. Инвестицията от 10 милиарда била оправдана и щяла да се избие... Нека ви напомня, че въпросът не е "АЕЦ или перки". Ние сме задължени да използваме някакъв процент зелена енергия, заради договорките на ЕС. И този процент е с фиксиран растеж за цялото ЕС. Иначе казано, ЕС ни задължава да добиваме да речем едно 15% от енергията си от възобновяеми източници. Няма "не искам". Да сме мислили, преди да се набутваме там. Да напомним и че компаниите, които са построили ветро и соларни паркове имат договори с държавата за изкупуване на енергията им за десетки години напред и цените и количествата им са гарантирани. И тук няма мърдане. Същата е работата и с приватизираните ТЕЦ-ове... Цялата останала консумация се покрива от АЕЦ Козлодуй. Каквото остане като мощности, се изнася _стига да има купувачи на ток_ Като гледам, не сме в криза за електричество, значи мощностите на Козлодуй са достатъчни да покрият вътрешният ни пазар, който не е предварително договорен да се покрива от другите видове централи. Следователно, за да има избивка от АЕЦ Белене, има два варианта: - Или да затворим Козлодуй (като морално остарял) и да го заместим с ток от Белене, като себестойността и продажната цена на тока от Белене ще е поне 5 пъти по-висока (Все пак 10 млрд трябва да се избият...) - Или да го изнасяме към комшиите. Първият вариант не ни кефи особено и пак ще доведе до поскъпване на средната изкупна (от НЕК) цена на тока. Да не говорим за инвестициите от наша страна. Вторият вариант на първо четене е добър. Обаче, кой ще изкупува този ток и то в такива количества, че мощностите на Белене да се използват достатъчно, за да може да се избие инвестицията? - Румъния има АЕЦ. И освен, че не ни е потенциален клиент е и конкурент. - Словения има АЕЦ на границата с Хърватска. Сърбия е по средата и може да избира от кого да внася. България, Румъния, или Словения... - Турция бяха и са един наш доста добър клиент на ток. Обаче и те си дават сметката, че при големите ръстове на икономиката им, не им е изгодно да внасят ток, който могат да произвеждат сами. Работи се върху един куп енергийни проекти там и до 5-10 години, вместо да внасят ток, ще изнасят. - Остава Гърция, която е доста прецакана, откъм енергийни ресурси. Но започнат ли турците да изнасят, Гърция ще се спазари за възможно най-ниската оферта и дори да изнасяме за там, печалбите ще са минимални. В общи линии, пичове, вкараме ли ги тези 10 млрд (или колкото е нашата част от тях) в този АЕЦ, няма да ги видим повече, освен под формата на данъци ;)

#20 LaForce 11.07.2012 в 09:43:45

Е нека Ви кажа колко не разбирате за какво става дума, защото "истинското познание означава разбирането на степента на незнание на индивидът с който комуникираш" - древна талибанска мъдрост. 1! Втора Ядрена Централа няма да я плати главундерът, който пише тука, нито някой друг данъкоплатец! Магистралите се плащат от бюджета - централата е отделно дружество... то само си взима заемите/осигурява си финасирането/ тоест НЕ ЗАСЯГА БЮДЖЕТА> не "я плащаш" ти /с данъците си/. Дори за разлика от например договорите за ТЕЦа на AES /новата марица1/ и марица 3 където държавата гарантира изкупуването на тока за N хиляди години с гарантирана печалба от 16 % - тоест държавата плаща от твоя джоб - за ЯЕЦ не бяха предявени такива условия.. ааа фотоволтаиците - 20 пъти по скъпа цена гарантирана от държавата - тоест че вие ще плащате - за 25 години/при технически живот на панелите 15 години.... колко точно е незнаието Ви драги еколози, и на тези които правят правилата?/ 2! Ядрената енергия Е енергията с която се захранва слънцето - то свети и излъчва и цвърчи защото се извършват ядрени реакции... не може да ми обясняваш колко обичаш природата и да товариш ресурсно планетата с нови индустрии които разхищават ресурсите на богато /фотоволтаиците - мини за метали и силикон, транспорт около света до китай и обратно, скоро ще почнат и да говорят за акумолаторни мрежи а батериите са НАЙ-МРЪСНАТА индустрия която човек е сътворил./ Така че тук говорим за сериозно промити мозъци, които накланят посоката на нашето развитие като вид и на всички еко системи, като за основа им служи една доктрина несвързана с реалните научни факти- това е просто доктрина за екологичнаста на т.н. слънчева енергия. 3! Ползвайки агресивна медийна кампания геополитически и икономически лешояди водят тази война срещу истината, говорейки и рекламирайки постоянно нещо "зелено". Засллушайте се в рекламните блокове, това зелено нещо е по рекламирано от кока кола и Европейският Съюз взети заедно, а те са най-големите рекламодатели в света..... Веднъж набито в вашите иначе интелигентни главички, това може да бъде ползвано за да ви насъскват срещу каквото и да е само като го обявят за враг на зеленото нещо... хитлер поне е персонифицирал врага... собствениците на зеленото нещо ви накараха да вярвате че вашата зелена група е безплътна... това наричам висока технология Аз... 4! 5! 6! научете се да мислите и да задавате въпроси за нещата които неясно как са станали "очевидни" "открийте кой не можете да критикувате за да разберете кой са господарите Ви" - дребна анархо-терористична поговорка

#22 Чинчифон 11.07.2012 в 09:47:06

Страхът,че народа може да поиска референдум за развитието на страната,видимо вбесява някой хора.Проблемът в същност не е да има или да няма нова атомна централа,защото прецедент има и той е известен на всички.Тук проблемът е защо да се пита простият народ,след като най-умните и на-богатите са се продали за друго.

#23 Оня Дето Го Трият 11.07.2012 в 09:47:39

dedogo6 Като ти вкарат в сметката за тока добавка "строителство на АЕЦ", добавката "зелена енергия" ще ти се види направо нищожна! Но си прав за преразпределянето - добавката "строителство на АЕЦ" ще ти се начислява до откат следващите 20-30 г. и ако си жив след това, ела пак да си поговорим за евтин ток от АЕЦ Пак казвам, и да караш Ролсройс е готино, само трудно е да го платиш в началото А коментара на Астарот казва всичко много добре....само някой трябва да чете

#24 LaForce 11.07.2012 в 09:54:49

Относно "независимостта" - още една халюцинация. Независими неща просто няма, всичко е свързано, който ви говори че някой може да е независим от нещо друго докато дели една и съща планета с вас е претърпял тежко недохранванекато малък или не са го гъделичкали достатъчно.... Поредната доктрина която се позва за разделяне и насаждане на болни обяснения за света и за това защо трябва да слушате и да сте бедни, да повикате по форумие да консумирате зелено ида умрете тихо

#27 Оня Дето Го Трият 11.07.2012 в 10:10:55

Методиев Защото точно това е проблема - цената (ако изключим земетръсната зона) Като не са проблем 10 млрд, ми да ни я подарят тая централа или да я платят само тези като теб, които я искат - нямам против в твойте сметки да се начисляват парите за строежа. Ок, 6 млрд нека са, но държавата такива пари няма, а вие дори и сега ревете, че сметктие за ток били големи - а ако разпределим и тези 6-10 млрд в тия сметки ? Егати малоумието!

Новините

Най-четените