Крал Леброн повежда Кливлънд към пренаписване на историята

Тазгодишният финал в НБА ще бъде грандиозен, запомнящ се и с потенциал да пренапише историята на Лигата. А всичко ще се реши в понеделник на 20 юни в 3:00 след полунощ.

Кливлънд победи Голдън Стейт със 115:101 точки в шестия мач от финалите и изравни серия за трофея, въпреки че изоставаше с 1-3. Така голямата развръзка на сезона все още предстои. Изтока срещу Запада, Къри срещу Леброн, Кавалерите срещу Воините.

Само Ню Йорк Никс през 1951 г. и ЛА Лейкърс през 1966-та са успявали да докарат заключителната кампания за титлата до равен, но пък нито един тим не е съумявал да я спечели след пасив от две загубим, какъвто Кевълиърс имаше.

Крал Леброн изглеждаше на колене, когато Стеф Къри и Клей Томпсън се саморазправяха с отбора му. Голдън Стейт вече докосваше трофея за втора поредна година. Воините взеха първите два мача от финалните прейофи, размазвайки противника си и демонстрирайки баскетбол, който караше зрителите да се съмняват във видяното, защото сякаш беше невъзможно някой да е толкова добър. Изглеждаше, че светът е открил какво представлява баскетболното съвършенство, но нищо не беше приключило все още.

В третия мач Кевълиърс намалиха на 2-1 след победа със 120-90, след което обаче се пречупиха в четвъртата среща. Именно тогава дойде ключовият момент – тежкото крило на Уориърс Дреймънд Грийн се опита да удари в слабините Леброн Джеймс, за което получи наказание и пропусна 5-тия мач, в който оборът му загуби с 97:112 без един от лидерите си.

Отсъствието на Грийн оказа своето влияние. Баскетболистът се представяше перфектно през редовния сезон, както и по-късно в плейофите. Той даваше мощ на отбора, а освен това е сред най-добрите защитници в НБА. Липсата му мобилизира ударното дуо на Кливлънд – Джеймс и Ървинг и те отбелязаха 82 точки (по 41 за двамата). Всички в залата бяха готови да отпразнуват титлата, но партито им беше развалено.

Преднината на Голдън Стейт започваше да изглежда все по-крехка, докато Кливлънд беше на върха на вдъхновението си. Настъпи моментът и на Краля. В първите срещи Леброн беше сам. Съотборниците му Джей Ар Смит, Тристиан Томпсън и Кайри Ървинг сякаш се бяха скрили. Но дори и такива звезди имаха нужда от човек, който да ги поведе и да ги накара да повярват, че могат да победят най-добрия отбор в Лигата.

В шестия мач дойде времето за нов 41-точков рецитал на Джеймс, който беше гарниран с 11 асистенции и 8 борби. Всичко в играта на Кавалерите се получаваше.Те бележеха отвсякъде, комбинираха атрактивно и играеха с настроение и неизчерпаема енергия. Пламъкът в очите на Джеймс отново гореше. №23 усещаше титлата все по-близо до себе си, чувство, което му действа като наркотик.

Голямото психологическо падение дойде, когато Лидерът на Голдън Стейт – Стеф Къри, направи шестото си нарушение в срещата, след което се изнерви и захвърли протектора си за уста, който удари фен на Кливлънд, намиращ се на първите редове.

Странното в ситуацията беше, че гардът много рядко си изпуска нервите по принцип и се слави с това, че е спокоен баскетболист, но голямото напрежение се беше отразило и на него. Сега на него и съотборниците му остава да съберат силите си отново за последен и решаващ напън, който да убие инерцията на Кливлънд.

Разбира се, във финалния двубой  предимството ще бъде за Голдън Стейт Уориърс, които играят у дома в Оукланд. Те са и фаворити за спечелването на трофея, но изходът е непредсказуем. Леброн показа, че може да поведе съотборниците си към първото място и да им вдъхне увереност, защото това е единственото нещо, което им липсва понякога.

От другата страна е човекът, станал MVP на Лигата – Стефан Къри. Баскетболен магьосник, който има около себе си изключителни играчи. Отборът на Воините има и по-силна резервна скамейка.

Както винаги, всичко ще се реши от дребните детайли. От по-успешната тактика, от правилните решения, взети за части от секундата, а донякъде и от късмета. Късмет обаче ще имат всички зрители, защото баскетболното зрелище на годината предстои.

 

Новините

Най-четените