Ясни полуфиналистките на Australian Open

Мария Шарапова, Петра Квитова, Ким Клайстерс и Виктория Азаренка са четирите тенисистки, които достигнаха до полуфиналите на Australian Open - първи турнир от Големия шлем за годината.

Първи за предпоследния двубой в Мелбърн се класираха Клайстерс и Азаренка. Миналогодишната шампионка Клайстерс отстрани с 6:3, 7:6 лидерката в световната ранглиста Каролин Возняцки.

За Возняцки това бе трета загуба от Ким Клайстерс от общо три изиграни мача и то все в много важни двубой - на финалите на US Open и Шампионата на женската тенис асоциация, а сега и на четвъртфиналите на Australian Open.

"Ким е много опитна и е страхотна тенисистка. Разбира се, че не ми харесва да губя всеки път от нея, но днес тя бе просто малко по-добра от мен", коментира Каролин след двубоя.

Загубата ще и коства и първото място в ранглистата. От понеделник подреждането ще има нов водач като шансове за това имат Азаренка, Квитова и Шарапова.

"Бях на върха много дълго време. Две поредни години завърших под №1. Сега сме едва януари, но в края на годината ще видим кой е играл най-добре и най-постоянно на всички турнири. Рано или късно ще се върна под №1, не се притеснявам за това", обясни Возняцки.

Съперничка на Клайстерс на полуфинала ще бъде Виктория Азаренка. На четвъртфиналите Азаренка се наложи с 6:7, 6:0, 6:2 над Агниешка Радванска. Така тя ще играе на втори финал на турнир от Големия шлем. Първият й бе на турнира "Уимбълдън" през 2011 г.

"Очаква ме тежък мач срещу трудна противничка. Тя играе на изключително високо ниво, уверена е и ме очаква напълно различен двубой в сравнение с днешния. Трябва да взимам инициативата значително по-често и да пласирам ударите си дълбоко и силно в дъното на корта", коментира Ким Клайстерс по повод на сблъсъка си с Азаренка.

"Ще бъде много важно да доминирам в разиграванията. В миналото движението ѝ по корта и физическата подготовка бяха нейните големи слабости, но е работила над това и все повече се превръща в завършена тенисистка. Трябва да покажа най-добрия си тенис, за да имам шанс за победа", завърши Ким.

В другия полуфинал една срещу друга застават Петра Квитова и Мария Шарапова.

Квитова се класира за предпоследния двубой след успех с 6:4, 6:4 над Сара Ерани, а Маша се наложи с 6:2, 6:3 над сънародничката си Екатерина Макарова.

Това ще е четвърти мач между двете, като до този момент чехкинята води с 2:1 в преките двубои. Съперничеството им започва през 2010 г. в Мемфис с победа с 6:4, 6:3 за рускинята, но през миналата година Квитова взе повече от сладък реванш и постигна най-големия успех в кариерата си - 6:4, 6:3 на финала на "Уимбълдън". Третата среща между двете бе през октомври миналия сезон в Токио, но тогава Маша изкълчи глезен и се отказа в средата на първия сет.

"Загубих на Уимбълдън, а по това време тя играеше най-добрия тенис на тура. Очаква ме тежък мач", бе краткият коментар на Шарапова по повод предстоящия сблъсък.

Новините

Най-четените