Михаил Мадански ще води младежкия национален отбор

Изпълкомът на БФС избра Михаил Мадански за селекционер на младежкия национален отбор по футбол.

 „Да си призная честно съм трогнат от вниманието, което ми оказа Изпълкома на БФС и са ме избрали единодушно", заяви пред Дарик радио новият младежки национален селекционер Михаил Мадански.

„Оттук нататък колкото и банално и клиширано да звучи предстои много работа. В разговорите, които преди съм имал с президента на БФС, идеята ми за щаб на младежкия национален отбор бе в него да се включат треньорите на юношеските формации. За да се запази някаква приемственост и да има по-широк кръг от специалисти, които да следят младите играчи. Това разбира се ще се обсъжда в бъдеще", добави доцентът в Националната спортна академия. 

„Ние на първо време трябва да направим чисто нов отбор. Защото наборите 88 г. и 89 г. вече нямат право да играят. Според моите преценки готвим отбор за Европейското първенство през 2013 година. Това през 2011 година го пропускаме, както и Олимпиадата през 2012 година. Това означава, че ще разчитаме на родените през 90-та, 91-ва и 92-ра година. На Европейското за юноши през 2008 година имаше няколко души от тях и сега те трябва да бъдат основата на новия отбор", каза още Мадански. 

„Явно фактът, че познавам голяма част от младите футболисти в България, е натежало при избора ми. С набор 1990 година съм изкарал една квалификация, сега работя с родените през 1992 година и нонстоп съм с набор 1991-ва. Следя и по-малките. Едва ли някой по-добре от мен следи и познава младите играчи в България", допълни специалистът класирал юношеският ни национален отбор до 19 години на Европейското първенство в Чехия през 2008 година. 

„Един Ваш колега ми каза, че младежкият национален отбор бил капан за треньори. И ако наистина погледнем назад, това наистина е трудно и ветровито място за работа, една трудна генерация. Но аз съм на принципа, че в момента в който приемеш да си на тази длъжност, не трябва да има никакви оплаквания оттук нататък", категоричен бе Михаил Мадански. 

„Аз лично с усмивка приемам твърденията, че в младежкия национален отбор има мениджърски игри. Познавам всички мениджъри в България и с повечето от тях съм приятел. В България няма случай агент да е дал пари на треньор, за да му вземе играча. Добре знаем, че мениджърите знаят само едно действие - събиране. Те никога не изваждат. Никой не може да ми повлияе, ако аз не преценя, че играчът върши работа на националния отбор. Аз нямам негативно отношение към мениджърството като професия и към мениджърите като хора, напротив мисля, че понякога са полезни. В крайна сметка аз самия си нося отговорностите", заяви бившият помощник треньор в ЦСКА и Литекс. 

„Цялото ръководство на А националния ни отбор в лицето на Наско Сираков, Станимир Стоилов, Цанко Цветанов и Красимир Безински са млади и интелигентни хора и треньори. С тях сме си говорили много и имаме много общи виждания за футбола. Така, че несъмнено аз ще търся тяхното съдействие и помощ. Дори имам идеята някой от помощник треньорите на А отбора да присъства на нашите лагери, когато е свободен. Искам да задълбочим връзките между националните отбори. Защото младежкият национален отбор се явява много важна връзка между мъжкия и юношеските национални отбори", каза Мадански. 

„Целите са ясни - трябва да се търси класиране на първенство, на което може да играе този отбор. А това е Евро 2013. Не съм говорил или подписвал договор. Това са неща, които са формалности за мен", завърши новият младежки национален селекционер.

Новините

Най-четените