Когато $35 млн. = $15 млн.: Колко реално печелят звездите на НБА?

Преди началото на сезона в НБА традиционно биват публикувани официалните заплати на всички баскетболисти.

Това обаче са брутните им възнаграждения и хората редовно се чудят колко е реалната сума, която всяка от звездите на баскетбола прибира?

Американското спортно издание ESPN се консултира с данъчния експерт Робърт Райола, за да анализира действителните суми, получавани от играчи като Леброн Джеймс, Стеф Къри и останалите, които могат да се похвалят с космически договори.

Резултатът е разбивка на техните доходи и разходи, която максимално точно се доближава до реалната сума, която прибира всеки от тях след удръжките по договора си - данните са предоставени на изданието от представители на Съюза на играчите.

От тях се вижда, колко точно от брутното си възнаграждение плаща всяка баскетболна звезда от НБА за държавни и местни данъци и такси, колко от сумата отива при агента му и колко остава в банката. Някои играчи плащат допълнителни такси, защото играят в различен щат. Всеки баскетболист с контракт при максимални условия плаща и съответната такса 401К.

Отбелязани са също сумите, които играчите получават обратно от въпросните задържани пари в банката през миналия сезон, след като бъдат удържани съответните такси. Въпросният ескроу за настоящата година ще бъде 10% от брутната заплата на състезателите и ще им бъде възвърнат догодина, след като отборите платят задълженията си към тях по така наречените Приходи, свързани с баскетбола (BRI - Basketball Related Income).

За да се получи чистата сума се добавя също така дефицита по договора - той се формира от $355 449 (без таксите), които всеки играч получава от задържаните през предходния сезон пари. Общият дефицит е в размер на $163,5 млн. и той се разпределя по равно между играчите.

Вижте в нашата галерия колко реално получава звездите на НБА.

*Забележете, че се има предвид сумата от заплатите на баскетболистите, а не допълнителни приходи като рекламните договори.

Новините

Най-четените