Левски се нареди до Манчестър Сити

Левски дели с Манчестър Сити 64-о място в ранглистата на европейските клубове през ХХI век в класацията на Международната федерация по футболна история и статистика IFFHS.

В нея се взимат предвид резултатите на всички клубове в националните им първенства и международните турнири под егидата на УЕФА и ФИФА от 2001 г. насам.

Класацията се обновява ежегодно и днес на официалния сайт на организацията бе публикувано изданието й, включващо постиженията от 2011.

Европейският и световен клубен шампион Барселона е запазил първото си място от миналата година, а след него се нареждат английските Манчестър Юнайтед и Арсенал.

Най-голям скок в рамките на челната десетка е направил Реал (Мадрид), който от осми вече е четвърти. Обратната тенденция е налице при Ливърпул, като "червените" са слезли от трето до седмо място. Въпреки тези промени, съставът на Топ 10 остава непроменен в сравнение с 2010.

Най-голям прогрес изобщо е отбелязал Манчестър Сити, който изкачва 20 места до номер 64, който дели с българския Левски.

Следващият роден клуб в класацията е ЦСКА, класиран на 84-о място. Литекс също е в Топ 100, заемайки 91-а позиция.

В предишните дни на сайта на IFFHS бяха публикувани и клубните класации на другите континенти, като водачите във всяка от тях са следните:

Южна Америка - Бока Хуниорс (Аржентина)

Северна и Централна Америка - Америка (Мексико)

Африка - Ал-Ахли (Египет)

Азия - Ал-Хилал (Саудитска Арабия)

Австралия и Океания - Оуклънд Сити (Нова Зеландия)

Новините

Най-четените