Кошмарът на "белите слонове"

Бюлетин от олимпийския пресцентър в Сочи обиколи световните агенции тази седмица.

Хората от руския град твърдят, че обектите за зимната олимпиада са натоварени, за тях са планирани големи състезания в световен мащаб поне за 3 години напред и така инвестираните 50 милиарда долара (най-скъпите игри в историята) няма да потънат в 20 дни световно внимание.

Всъщност украшението на олимпийските обекти в Сочи - стадион "Олимпийски", бе използван като част от организацията на надпреварата във Формула 1 миналата година, и ще е домакин на няколко мача от Мондиал 2018. Какво друго приложение ще има... не е много ясно.

Все пак Сочи разтръби, че обектите се използват активно, а Арена „Шайба" (хокейната зала) била трансформирана във "Всерусийски дом за спорт и образование на децата". Страхотно.

Но историята сочи, че не всичко ще е наред и със Сочи.

"Белите слонове" - термин, който влезе в употреба в началото на века за съоръжения, които не могат да се използват активно след събитието, за което са построени. Те не успяват да изплатят инвестицията в тях, а и издръжката им се оказва непосилна при липса на събития и съответно - свежи пари за нея.

Най-ярките такива примери дойдоха от Атина, Китай, ЮАР и през миналата година от Бразилия, където се построиха умопомрачителни стадиони на места, където се играе футбол по веднъж-два пъти в годината.

Например стадионът в град Бразилия струва към 600 милиона евро и е вторият най-скъп за футбол в света след "Уембли".

Столицата обаче няма отбор в професионалния футбол! А едва ли някой ще се съгласи "селесао" да играе мачовете си там... Че и това да стане, как с 3-4 срещи на година ще се поддържа съоръжение за толкова пари?

"Гнездото" в Пекин, олимпийските комплекси в Монреал, Сидни и Лилехамер, стадионите в няколко града на ЮАР, където средната посещаемост на мачове от първенството е около 6000 зрители...

Това са "бели слонове". Светът ги е видял, възхитил им се е, а сега са символ на лошо планиране и неправилна инвестиция. Нерядко - и дразнещ знак за глупав харч на милиони в региони, където властва мизерия.

Изключението при последните големи глобални спортни събития е Лондон. Олимпийският стадион бе за 70 000, но само 25 000 от местата бяха постоянни. Другите бяха демонтирани след игрите, а сега на арената ще се премести Уест Хем.

Игрището за плажен волейбол бе изцяло от преносими конструкции и вече е из всички точки на света, използвано за други спортни цели.

Но на много места, където е имало олимпиади или големи първенства, остават бетонните следи от лошото проектиране.

В галерията ви представяме някой от най-скъпите "бели слонове" в спортната история.

Новините

Най-четените