5 години затвор за Писториус

Параолимпиецът Оскар Писториус получи пет години затвор за това, че застреля приятелката си Рийва Стийнкамп, но в действителност може да прекара само десет месеца зад решетките.

Съдът в Претория прие, че Оскар е виновен за убийство по непредпазливост, а съдия Токозиле Масипа добави още три години условно към присъдата на Писториус за притежаване и употреба на незаконно оръжие - Оскар стрелял с пистолет в ресторант броени седмици преди да застреля Рийва.

Прокуратурата поиска поне 10 години затвор за лекоатлета, а защитата - домашен арест и общественополезен труд.

След прочитането на присъдата от съдия Масипа Писториус избърса насълзените си очи, а малко по-късно беше отведен в затвора.

Писториус, който стана първият спортист, състезавал се на Олимпийски и Параолимпийски игри, застреля приятелката си Рийва на Свети Валентин миналата година. По-късно той заяви, че я застрелял по грешка, тъй като е решил, че в апартамента им в Претория е влязъл крадец. Оскар стрелял през вратата на банята и три от куршумите са улучили 29-годишната Рийва.

Според някои юристи в ЮАР Писториус може да прекара в затвора само 10 месеца, след което да подаде молба да излежи присъдата си под домашен арест. Преди това обаче трябва да докаже, че не представлява заплаха за реда в затвора и няма да създава проблеми на затворническите власти.

Съдия Масипа обяви, че решението по делото е „изцяло нейно и само нейно" и допълни, че съдът не трябва да показва, че в ЮАР „има един закон за богатите и друг за бедните". Масипа допълни, че вярва, че в затворите в ЮАР има достатъчно добри условия, че Писториус да излежи присъдата си там, въпреки че е с два ампутирани крака.

Присъдата на Писториус може да обжалва както от прокуратурата, така и от защитата.

Новините

Най-четените