Вълкът нрава си не мени

След повече от половин година протести срещу промените в Закона на горите темата най-после влезе в дневния ред на медиите и на управляващите.

Рецептата се оказа проста - управляващите сътвориха фрапантно безобразие, приемайки Закона, и гражданите се усетиха, че времето им за наистина мощна реакция изтича. Чашата преля и хиляди излязоха на улицата в гражданско неподчинение.

Хората на Орлов мост надхвърлят многократно традиционния брой на участниците в екопротестите (над 20 събития тази година само за Закона за горите), за да бъдат наричани в медиите с етикета "природозащитници" или дори с нелепото "еколози" (уточнение за незапознатите: екологията е наука, която се преподава в университета). Заслугата на природозащитниците е, че не се отказаха въпреки пренебрежението, въпреки информационната завеса, и накрая техните безкористни сизифовски усилия дадоха плод.

Протестиращите са разнообразни, повечето са млади, но има и възрастни, с различно образование, професия, възгледи за живота.

Това, което ги обединява, е възмущението от безпощадното разграбване на последния сравнително незасегнат природен ресурс на България - след съсипването на Черноморието дойде ред и на планините.

Това, което още ги обединява, е усмивката и лозунгът "Без агресия". Тяхното лице не е на хулигана, показващ среден пръст, както от bTV се опитаха да изопачат нещата, а по-скоро на момичето с цвете в ръка, прегръщащо полицая, който го арестува.

Срещу себе си те имат всичко грозно и фалшиво, олицетворяващо така наречения ни "преход" - бизнесът, получил начален старт с куфарче пачки и газещ всички ценности по пътя си към повече пари; политиката, която е продължение на същия бизнес с други средства; продажни медии, опитващи се да фабрикуват обществено мнение в интерес на горните два елемента.

Протестиращите нямат друг личен интерес да крадат от свободното си време и да рискуват сблъсък с бронирани полицаи, освен това да живеят в по-нормална страна и да могат те и децата им да се радват на природните красоти.

Не е адекватно министър-председателят да се прави на ни лук ял, ни лук мирисал, и да иска двете страни да се разберат. Естествено, първият въпрос, който хрумва на човек, е къде беше той през изминалите шест месеца, че чак сега се сети, че има проблем с текст в Закона. Отговорът: зает да ръси "смешки", че протестиращите природозащитници получавали пари от Австрия, която щяла да бъде застрашена от новите български зимни курорти!

Та той искал консенсус. Между протестиращи и инвеститори, между агне и вълк, между жертвите на безобразията и техните причинители. Като опонент на активистите от зелените сдружения бива пращан Филип Цанов, председател на сдружението "Природата за хората и регионите" - класически пример за неправителствена организация, създадена специално за шум в комуникацията и фалшиво представителство.

Впрочем, Цанов не е някой си - тук пише кой е той. Не е чудно, че природозащитниците вече отказват да сядат на една маса с него.

Как да повярваш, че банкерът Цеко Минев, председател на Българската федерация по ски, и фирмите около него, имат най-добри намерения от обществен интерес, познавайки методите им на действие.

Припомняме само част от "творческата им биография":

- концесионерът на ски зона Банско - офшорната фирма "Юлен" АД, експлоатира незаконно 64,7 хектара (!) повече извън концесията си от 99,5 хектара. При това в Национален парк под закрилата на ЮНЕСКО;

- Собственикът на лифтовете в ски зона "Алеко" на Витоша - също офшорната фирма "Витоша ски", взривява или премества 400 морени при получено разрешение за 19 (!);

- "Витоша ски" не ремонтира закупените през 2007 г.  след неясен търг от Столична община лифтови съоръжения, като непрекъснато се оплаква, че законодателството и бившият вече директор на Природен парк Витоша й пречат - нещо, което въобще не е вярно, а също така би трябвало да е задължена да направи по странно неразсекретения договор за приватизация;

- "Витоша ски" провали ски сезона на Витоша през последната зима, която бе най-снежна от дълги години насам, отказвайки да пусне лифтовете и да почисти пистите;

- В условията на монопол на Банско и Витоша картите за ски поскъпват всяка следваща година и не отстъпват на австрийските. За разлика от качеството на предлаганата услуга;

При това положение как тези хора имат наглостта да искат още и още? Кой нормален човек би повярвал, че след желаното от тях законодателно облекчение изведнъж ще станат отговорни бизнесмени, които ще пазят природата и обществения интерес?

Кой би повярвал, че ако вълкът бъде пуснат в кошарата, той ще се държи по коренно нов, неприсъщ за себе си, начин? Заченатият в грях бизнес няма да си смени кожата и не по-малка наглост от страна на управляващите е да искат от протестиращите да достигнат до консенсус с нарушителите, които би трябвало отдавна да са преследвани с цялата строгост на закона.

Вместо това министри от ГЕРБ отправят тъпи намеци по адрес на недоволните граждани, депутати организират контрапротести, а вестници, обичащи всяка власт и неподписали Етичния кодекс на българските медии, бълват помия срещу гражданското движение, разтърсило София.

На кого да вярва човек? Изборът не е труден, трябва само малко мисъл.

Мисъл ще трябва този път и на изборите, а те са догодина, ей го кога е...

#1 MacAllister 19.06.2012 в 19:10:32

ГЕРБ започнаха да звучат точно, както звучаха БСП в началото на 90-те - все едно, всеки който протестира не разбира нищо, не е наясно с великите политики на върха и само хулиганства, а цялата власт и без това им принадлежи по право и заслуга. Вълка си мени абревеатурата, но същността си не мени, надявам се феновете на Цоцовци и Боковци да разберат, че това не е мач, но едва ли. След 22 години и половина все още хората гласуват по харесване, а аз бих им казал нещо много простичко - не вярвай на оня, който ти се усмихва и казва, каквото искаш да чуеш, а вярвай на оня, който се опъва и все си отстоява позицията. Втория може и да не ти харесва, но знаеш за какво се бори, с първия никога не можеш да си сигурен дали си се договорил, той какво иска и колко се е усмихнал на други...

#3 Rodrigo Diaz de Vivar 19.06.2012 в 19:45:24

+ от мене за МакАлистър и пак ще повторя думите на Уорън Бъфет: “Honesty is a very expensive gift. Do not expect it from cheap people.” Имам предвид нашите политици. И със сигурност Бъфет не е имал предвид само материалното богатство.

#4 Лайнол Мастията 19.06.2012 в 20:25:16

Ей,някой най-накрая да говори просто и ясно-без мънкане,заобикалки и общи приказки! БРАВО,Стоименов!!!

#5 daysydogy 19.06.2012 в 21:14:09

Така наречиният „журналист“ Янкулов се мазнеше на дупнишките пиздодепутати братя Галеви; незнаех, че ивеликият слуткур веждито - и той в компанията...

#6 Scooby Doo 20.06.2012 в 10:26:58

Всичките ли курорти се държат от офшорки в тая страна. Баси мафията.

#7 lele male 20.06.2012 в 10:42:54

Скуби - основният бизнес се държи от офшорки, не само курортите.. Хубава статия! Хубаво мнение на МакАлистър! Лошото е, че има мислещи хора които са във всички партии, но те са малцинство...и са с вързани ръце и празни кесии... Пък и както се казва: Една птичка пролет не прави... Аз вече предадох щафетата... Повече няма да гласувам. И съм на мнение, да се забрани на хора над 65 г. да гласуват! Дискриминационно звучи - знам, извинявам се, но съм твърдо За това!

#8 beavis 20.06.2012 в 11:15:56

Изборът е ясен - Зелените са единствената адекватна алтернатива на статуквото

#9 ede 20.06.2012 в 11:33:01

Съгласен съм за възрастта на гласуване в голяма степен, но за съжаление не винаги възрастта е проблемът... много по-често това е безмозъчността, която, уви, все по често се среща именно при представителите на по-младото поколение... представяте ли си какви са коментарите на обеднелите кретени от редица зимни курорти, които изпиха и изядоха парите от имотите, и сега чакат нова вълна... и тук си мисля главно за младите, около 20 - 30.... или всички слабоумници, които заспиват и се будят с мисълта за някой футболист и неговата фолк дива.... те са пробелмът според мен, това е тъжното.. а иначе тез над 65 скоро няма да ги има, лошо е, че след тях нищо добро не се задава

#10 lele male 20.06.2012 в 12:13:31

Да, @ ede... и ти си прав/а. Но на мен надеждата ми е в това, че младите хора, дори и малцинството от тях, имат достъп до Европа, до интернет и информация... Колкото и безметежно или безотговорно да живеят, все в един момент ще им узреят някакви цели или собствени мисли, независимо дали са чалга или мутро поклонници... Все пак знаят, че Софито Маринова пее с Устата, а не с гъза си... както репликират повечето възрастни хора... въпреки, че това въобще няма отношение с бъдещето на България. Но все по-трудно вече младите ще се скатават от работа, каквато беше втората природа на поколението на родителите ми и което си е наследство от времето на комунизма.. Приучават се лека полека, че правилата НЕ са за това, за да бъдат нарушавани... т.е. Андрешковците намаляват... само псуването като национален спорт няма как да се изкорени.. понеже е безплатно

#11 Scooby Doo 20.06.2012 в 12:34:53

@ леле мале Е, то така много лесно. Предадох щафетата и вече няма да гласувам. И после пишете по форумите "що ги избрахте тия", "да бяхте мислили" и тем подобни. Все някой друг трябва да носи отговорността и да е виновен.

#14 Чинчифон 20.06.2012 в 12:58:36

Приятно е да се видят постове,които се надяват България да има бъдеще. Макар,че организираната и последователна борба на властта и на медиите да разделят и противопоставят българите вече доби формална структура на протести и на анти протести.В този смисъл сега България има само минало.

#15 Федор Венедиктович Езерский 20.06.2012 в 13:02:26

Въпросът от последните дни е следният. Какво искате: - Да покарате 5-6 часа ски, а след това да цамбурнете в джакузито, като отпивате леко затоплен коняк. или Драки, без джакузи, с домашна ракия и кьопоолу в раницата ;-)

#16 ede 20.06.2012 в 13:18:15

Федор Венедиктович Езерский: не съм съгласен, въпросът е ще има ли ски, или ще има зимен слънчев бряг, с писта колкото да се разминат двама човека вниматено и бавно, без нормални туристи, които просто няма да има причина да идват да гледат огромните бетонни трупове на непродадени апартаменти и недовършени мега хотели... а ако искаш джакузи, не разбирам зашо това трябва да е директно на пистата... защо не видите какво правят другите, просто е, не е нужно да се измисля топлата вода, хората вече от векове се къпят с нея...

#17 Федор Венедиктович Езерский 20.06.2012 в 13:22:07

Е, че на ски пистата има ли бетон? Ако се притесняваш, че ще се правят курортни селища, тип Пампорово или Боровец, бъди спокоен. Няма да се правят. Още през 70-те години се оказа, че не е ефективен този модел. И си личи, кой модел е изгоден за регионалният бизнес - просто сравни Самоков и Банско ;-)

#19 ede 20.06.2012 в 13:37:00

Федор Венедиктович Езерский : честно, не съм спокоен, че няма да се правят... че моделът е неуспешен е факт, но дали го знаят героите на всички останали неуспешни модели... колко още неуспешни модели трябва да се приложат в България, за да разберете, че, за разлика от вас, тези хора не се интересуват кое е правилно, за тях правилно е това, което искат... и като не им се даде, другите са криви.. всички т.н. бизнесмени в страната са на това дередже, начело с генерала-премиер... за идиотията по морето са виновни чужденицте, които не искали да купуват... за празните трупове на Банско също... теоритично си прав, но само теоритично, явно не познаваш тукашната действителност...

Новините

Най-четените