Вечните вождове в българския спорт

Управлението на Тодор Живков продължи 33 години. Фидел Кастро дърпа конците в Куба от 56. А наскоро кралица Елизабет Втора стана монархът с най-дълъг престой на британския трон - цели 63 години!

Да се задържиш толкова дълго на власт не е лесна работа. Искат се здрава ръка, тънък нюх и верни съюзници. Под това твърдение с охота ще се подпишат майсторите на апаратните игри, които година след година оцеляват в джунглата на българския спорт. Въпреки скандалите, въпреки провалите, въпреки все по-отчайващите резултати.

В еуфорията преди европейското първенство по волейбол някак незабелязано се промъкна новината, че Данчо Лазаров е преизбран за пореден път начело на родната федерация. Строителният инженер, който някога ръководеше могъщия холдинг „Сиконко“, вече няколко пъти наруши обещанието си за последен мандат. Сегашният изтича през 2018 г., когато Лазаров ще бъде на 75. Той влезе в управлението на волейбола през 2001 г. и очевидно не възнамерява да го напусне. Поне не и доброволно.

Кои са останалите вечни вождове в спортните ни централи, които се радват на държавно финансиране по олимпийски стандарти? Ще разберете в галерията.

Новините

Най-четените