Официално изхвърлиха Русия от Олимпийските игри

Международният олимпийски комитет (МОК) обяви официално, че изключва Русия от зимната олимпиада в Пьончан през следващата година.

Санкцията идва като последствие от разследването за държавно финансирана и покровителствана система за допингиране на руски атлети за Игрите през 2014 г. в Сочи.

Така руският отбор, екипи, знаме и химн са изключени от следващите Зимни олимпийски игри, но спортистите от страната, които докажат, че са чисти от допинг, ще могат да се състезават в Южна Корея под неутрален флаг.

Освен това Руският олимпийски комитет е глобен с 15 милиона долара, а на вицепремиера на Русия Виталий Мутко е наложена доживотна забрана за каквото и да е участие в олимпийски игри. Отстранен от поста си е членът на изпълнителния комитет на МОК Александър Жуков.

Решенията на МОК идват след разследване, продължило близо година и половина.

Бившият президент на Швейцария Самуел Шмид оглавяваше независима комисия, която провери разкритията на бившия директор на Московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков за цялостна схема за употреба, разпространение и прикриване на допинг, спонсорината от руската държава за миналите зимни олимпийски игри в Сочи, на които Русия беше домакин.

МОК обяви решението си на пресконференция с участието на Шмид и на президента на организацията Томас Бах. Шмид обясни, че резултатите от разследването не се базират само на разкритията от информатора Родченков и са подкрепени с други свидетелски показания, документи и научни доказателства.

Така Олимпиадата в Пьончан, която започва на 9 февруари, остава без една от най-влиятелните спортни нации. Русия е санкционирана за втора поредна Олимпиада след летните игри в Рио де Жанейро през 2016 г.

Тогава пълна забрана получиха руските отбори по вдигане на тежести и по лека атлетика (с изключение на Дария Клишина), а около 200 от общо 387 руски спортисти с квоти все пак взеха участие.

#1 AlahAkbar 05.12.2017 в 21:23:36

И нека рублофилското квичене да започне сега!

#4 TheRock 06.12.2017 в 03:55:51

Правилно решение. Не може държава да дрогира спортистите си, за да печелят медали и Путин да си избива комплексите. А порусначените българи квичат предколедно. А догодина какво квичене ще пада!

#5 TheRock 06.12.2017 в 09:01:04

По повод на забраната за руснаците да са част от цивилизования свят представен на идващата олимпиада ето какво ни казват световните медии: “That Oswald Commission called the Russian doping system “one of the worst ever blows against the integrity and reputation of the Olympic Games.”

#8 Гризли 06.12.2017 в 11:20:44

А кой ще изкара САЩ и Китай от олимпиадата? Там всичко е въпрос на зеленчуци и тренировки, нали? Преди години имаше публикации как в Китай спортистките по гимнастика ги карат да забременеят за олимпиадата, след което правят аборт. Понеже по някакъв си начин по време на бременността организмът се самостимулира чисто физически. И по този начин има естествен допинг... Но това е нормално, предполагам... Олимпийският спорт приключи отдавна, още когато започна надпреварата в лабораториите. Сега въпросът не е кой взима допинг, а кой ще измисли такъв, който да не може да се хване в лаборатория... А това, че изхвърлят Русия, си е точно като икономическите санкции - опит за някакъв вид не знам какво... Сплашване?! наказание?! Хахахаххахах!

#9 Бобо 06.12.2017 в 15:24:48

По стар КОМУНИСТИЧЕСКИ ОБИЧАЙ всички спортисти в комлагера са професионалисти НО на заплата от ДС към КГБ. Проформа нашите борчета се водеха полицаи?! В Русия тази порочна практика ПРОДЪЛЖАВА! Затова световната спортна общност ги изхвърля за ВТОРИ път от ОЛИМПИАДА! Така и трябва олимпийските игри не са за професионални спортисти. А това че зобят на килограм ДРОГА е допълнително условие!

#10 deowin 06.12.2017 в 17:59:43

BaronVino, успял си да вместиш впечатляващо количество впечатляващо малоумни глупости във впечатляващо малък по обем коментар. Поздравления. Ако беше малко по-умен щеше да си доста подходящ събеседник на котката ми. Тоест, тази, която е нарисувана на чашата ми за кафе.

#12 deowin 06.12.2017 в 18:39:46

Bichkiiata, независимо дали има политически мотиви, ти не смяташ ли, че доказана допинг схема от този размер - говорим за над 1000 спортисти - която е организирана, финансирана и покровителствена от самото руско правителство в течение на години, е достатъчно увреждаща авторитета и легитимността на олимпийското движение, тъй щото руснаците да заслужават напълно да бъдат изключени от него, поне за година? Това е все едно да коментираш осъден сериен убиец за това колко е грозен и как може би са го осъдили несправедливо, защото е толкова нелицеприятен, което може да е повлияло на присъдата. Да, може да е повлияло, но това не само е просто неаргументирано с факти предположение, но, все пак, единственият важен въпрос е дали осъденият си е заслужил присъдата с постъпките си независимо дали е грозен като смъртта или прилича на Ален Делон.

#14 dedo adji 06.12.2017 в 23:29:02

Студената война на нов театър. Всъщност, не е нов. Бойкот на олимпиадата в Москва имаше още през 1980. И не ми казвайте, че бойкотът е бил от спортистите. Макар правителствата на запад уж не се месят в спорта, имат много лостове за въздействие. В отговор, през 1984 забрана на спортистите от Лагера да участват в олимпиадата в Лос Анджелис. Спомням си едно интервю на олимпийска надежда от онова време: "Исках да участвам на олимпиадата, но тя не се проведе". Хронологията е ясна. През март 1914 Русия присъедини Крим. След това започват разследвания, довели до забраната. Два месеца преди олимпиадата, за да бъде ударът неотразим. Други се изказаха за масовото плозване на допинг от всички, няма да ги повтарям. Какво следва? Ами може би обяваване балета на Болшой театър за персони нон грати. Тъй де, като сме тръгнали, да караме наред. Или бойкот на световното по футбол догодина в Русия? В това кафене съм чел призиви за такъв. А какво ще кажат спортистите? Не руските. Не се ли обезценяват медалите им от липсата на основен конкурент? Не можах да гледам бойкотираната олимпиада в Москва през 1980, но чух отзиви "спартакиада на съветските народи" Сега ще имаме подобна, без руския народ.

#15 dedo adji 07.12.2017 в 00:14:08

Още една страна на въпроса. Покрай смъртта на Наим Сюлейманоглу се изнесе, че Турция е платила на България 7млн за състезателните права, за да може да се състезава под турски флаг. Какво става със състезателните права на руските спортисти, които решат да се състезават под флага на МОК? Ще плати ли МОК? И ще приеме ли Русия? Или няма да я питат и няма да плащат. Това вече е отнемане на интелектуална собственост. Отнемане на собственост е имало при репарациите след 2-те световни войни. Още нещо. Сюлейманоглу избяга в Турция, страната, която смяташе за своя родина. Къде ще избягат спортистите, избрали да се състезават под флага на МОК? Може би веднага ще им подарят почетно американско гражданство?

#16 deowin 07.12.2017 в 01:08:54

>Какво следва? Ами може би обяваване балета на Болшой театър за персони нон грати. Или най-вероятно нищо подобно, защото балетния състав няма нищо общо с дрогираните спортисти? Ако не вярваш, следи новините и виж сам дали нещо такова ще се случи. >А какво ще кажат спортистите? Може би най-очакваното - че не искат да се състезават срещу дрогирани руснаци? Ако не вярваш, следи новините и виж сам как ще реагират. >Може би веднага ще им подарят почетно американско гражданство? Или, след като руските спортисти са показали тотална липса на съвест и незачитане на олимпийските ценности, са станали толкова токсични, че никоя друга държава не би ги пипнала? Ако не вярваш, следи новините и виж дали някоя държава ще предложи гражданство на дори един от низвергнатите руски спортисти. Задаваш брутално лесни въпроси в брутално лесни отговори, а си мислиш, че са риторични и далеч по-малко вероятни отговори, които бръсначът на Окам категорично отрязва, са очевидно правилните. Естествено, че нищо от предположените от теб неща няма да се случат. Не това е важно за теб, теб реалността не те интересува. Интересуват те единствено твоите идиотски и напълно безсмислени виждания за всички тези неща, които "няма как да не се случат". Това, че всъщност не се случват, не те интересува.

#17 dedo adji 07.12.2017 в 01:56:15

.... балетният състав няма нищо общо с дрогирани спортисти .... Вярно. Но има общо с Русия и носи слава на Русия, както и спортистите. Които са наказани не защото са дрогирани, всички са такива, а защото се състезават за Русия. .... не искат да се състезават с дрогирани руснаци .... Но нямат нищо против да се състезават с дрогирани германци, корейци, американци и др. А отсъствието на руснаците намалява конкуренцията. Големият спорт е големи пари. Големите пари искат върхови постижения, които се постигат с допинг. Големите спортисти също лапат големи пари, но сигурно, поне на някои медалът няма да донесе пълно удовлетворение, след като не е спечелен в честна борба. Но няма да се чуе в новините. Вероятно ще има някои спортисти, които ще се явят под флага на МОК. Путин не е толкова глупав да ги изгони от Русия или да ги прати в ГУЛАГ, но сигърно ще се погрижи, заедно с милиони руснаци, престоят им в Русия да им стане неудобен. Тогава ще бъде много подло от страна на Америка да не им заплати за шамара по родината с американско гражданство, пък нека не е почетно. С почетно наградиха Сюлейманоглу. Може и катарско.

#18 dedo adji 07.12.2017 в 01:58:19

П.П. За балета е още рано, но войната продължава.

#19 скучко 07.12.2017 в 10:09:02

16 deowin | 07.12.201701:08 "Какво следва? Ами може би обяваване балета на Болшой театър за персони нон грати. Или най-вероятно нищо подобно, защото балетния състав няма нищо общо с дрогираните спортисти? Ако не вярваш, следи новините и виж сам дали нещо такова ще се случи..." Прасчо, а ти сигурен ли си , че балерините не се дрогират (вземат стимуланти), иначе как по аналогия с "дрогираните" спортисти ще обясниш успеха и популярността им? Все пак балета, макар да не е спорт, изисква доста физически усилия. Може би си техен почитател и в момента, който "правилните" хора ги обявят за "дрогирани", мигом ще ги разлюбиш и ще спреш да им се наслаждаваш!?

#21 Maquina 07.12.2017 в 14:34:59

Бобо, внимавай с бобо че се изпускаш жестоко, даже и с твърди частици замърсяваш

#22 deowin 07.12.2017 в 17:23:34

>Които са наказани не защото са дрогирани, всички са такива, а защото се състезават за Русия Това е твое лично мнение, което няма нищо общо с изявената официално причина - многомесечно разследване с купища доказателства за систематично дългогодишно дрогиране на руски спортисти със съгласието на самите спортисти, техните треньори и нагоре чак до правителствено ниво. Също, МОК все пак позволява на доказано чисти спортисти от Русия да се състезават като "спортисти от Русия" - Русия изрично може да се спомене, просто не да се дава какъвто и да било кредит на правителство, което е организирало систематична дългогодишна допинг измама, в която са участвали над хиляда спортиста. Имаш си лично мнение без дори полъх от солиден аргумент, който да го подкрепя, кътай си го щом ти носи топлинка. Или имаш някакви конкретни доказателства, каквито бяха изнесени обилно по въпроса? >нямат нищо против да се състезават с дрогирани германци, корейци, американци Напротив, имат. Погледни реакцията на спортния свят към допинг скандалите със спортисти от всякакви други страни. Спортният свят се отнася точно по същия начин към всички разобличени германци, французи, американци. Естествено, спортистите може да не са безумно интелигентни, но очевидно са поне достатъчно разсъдливи и имат поне капка човешко достойнство за да не вярват сляпо на някаква удобна за тях, но напълно неподкрепена с доказателства, теза както правиш ти. Мислиш на спечелилият сребро не би му било удобно да си обясни второто място като просто каже, че този пред него е цъкал дрога? Естествено, че му е удобно. Просто, за разлика от теб, някои други хора имат достойнство. >Големите спортисти също лапат големи пари Нямаш идея за какво говориш. Олимпийските спортисти не взимат почти никакви пари, взимат трохи сравнени с професионални спортисти. >войната продължава Това е типичната рационализация на мижитурката, която всички игнорират заради противната й неприятна натура - да се заблуждава, че хората водят "война" с нея. Паяка се самозаблуждава, че сме "врагове", ти се заблуждаваш, че си ми "проблем" и че с Русия "воюват", а обяснението е, естествено, възможно най-простото - отвратителни и гнусни сте, и затова нарочно бъркате игнорирането и отбелязването на гнусотата ви за някакъв вид активна конфронтация, която да ви изкара жертви и да даде поне капка стойност на иначе празните ви животи.

Новините

Най-четените