Пет тактически дилеми

Барселона направи почти перфектен старт на сезона в Примера дивисион, печелейки 7 победи в 8 мача, и с 22 точки от 24 възможни води в класирането - също както и в Група „G" на Шампионската лига, където е с пълен актив от два мача.

Всичко изглежда розово за каталунците в двете надпревари, но проблемите в защита и отсъствията на важни играчи заради контузии и наказания все пак дават немалко храна за размисъл на треньора Тито Вилянова преди срещата с шампиона на Шотландия Селтик тази вечер.

Алба или Адриано да е ляв бек

Жорди Алба вкара първия си гол за Барселона в епичния мач в събота вечер, спечелен с 5:4 в Ла Коруня, но националът на Испания също така се разписа и в собствената мрежа.

Бившият защитник на Валенсия се адаптира добре към живота на „Камп Ноу", където навремето бе направил и първите си стъпки във футбола, но отвреме-навреме Вилянова пуска отляво и Адриано, като е възможно това да стане и довечера.

Тъй като се очаква Барса да владее топката повече от Селтик, като нищо треньорът ще предпочете бразилеца, който е по-активен в атака, особено предвид липсата на Дани Алвес на другия фланг.

Кой ще замени Бускетс?

Серхио Бускетс е наказан след червения си картон срещу Бенфика в предишния мач в Шампионската лига. Хавиер Масчерано и Алекс Сонг могат да заемат неговото място, но по-вероятно двамата халфове отново ще бъдат преквалифицирани като централна защитна двойка.

Друг вариант е Франсеск Фабрегас, който да състави трио в средата на терена с Шави и Андрес Иниеста. Вилянова има опции, но Барселона рядко играе без Бускетс и е интересно какъв ще бъде  неговият избор.

Монтоя вдясно или защита от трима?

След контузията на Алвес младокът от Ла Масия Мартин Монтоя го замества успешно в няколко мача, като правеше и добри атаки отдясно. С оглед на травмите и на титулярните централни бранители обаче, наставникът на Барса може да реши да заложи на отбрана от трима в схема 3-4-3, като в такъв случай Монтоя почти със сигурност няма да започне титуляр.

Струва ли си да се рискува с Пике?

Карлес Пуйол със сигурност е аут, но Жерар Пике вероятно ще е готов за мача. Все пак, високият защитник все още не е излекувал напълно контузията в ходилото си и е възможно Вилянова да не се реши на този риск.

Ако световният и европейски шампион не е в състава, Масчерано ще си партнира със Сонг или Адриано, или даже с двамата едновременно, в случай че схемата е с трима бранители.

Младият Марк Бартра също е вариант, но той все още няма и минута на терена този сезон, така че е малко вероятно това да се случи и срещу Селтик.

Кой ще играе в атаката?

Лионел Меси реализира великолепен хеттрик срещу Депортиво и се очаква да вкара довечера гол номер 300 в кариерата си. Но кои ще са другите, на които ще се разчита да бележат във вратата на шотландците?

В Ла Коруня Давид Вия започна като титуляр едва за втори път през сезона, но бе пожертван след червения картон на Масчерано. Вероятно испанският голаджия пак ще е на скамейката, тъй като Педро игра само 34 минути в събота, а Алексис Санчес получи почивка през уикенда след мачовете си за националния отбор на Чили.

Бързият Кристиан Тейо е още един вариант. 21-годишното крило бе в стартовата единайсеторка срещу Депортиво и за 56 минути на терена успя да отбележи втория гол за победата на Барса.

Новините

Най-четените