Когато спортистите спасяват човешки живот

Свикнали сме да наричаме спортистите "герои" за щяло и нещяло. Например като отбележат важен гол или спечелят титла в жестока конкуренция. На терена обаче те просто вършат онова, което умеят най-добре. И то трудно може да бъде определено като героизъм в общия смисъл на думата.

Факт е, че големите спортисти притежават впечатляваща мощ. Не само заради физическите им качества и трудолюбието, превърнали ги в шампиони. А и заради огромното си въздействие върху обикновените хора и способността си да влияят върху цели съдби чрез вдъхновението, което носят.

Понякога обаче намесата им е съвсем буквална. Като тази на Валери Божинов през една октомврийска вечер на 2013 г. Тогава Съдбата изпрати нападателя в магазин за хранителни стоки на "Симеоновско шосе".

Мъж, придружаван от дъщеря си, се свлича безпомощен на пода. Гълта езика си и започва да се задушава. Валери, придружен от бившата си съпруга Николета Лозанова и дъщеря им Никол, без колебание се притича на помощ.

Подлага анцуга на националния отбор под главата на агонизиращия човек и прави всичко по силите си, за да извади езика му. Успява с помощта на жена от персонала. Въздухът отново стига до дробовете на пострадалия, който бързо се връща в съзнание.

"Е, понякога май мога да направя и аз нещо хубаво", скромно отбелязал Божинов пред възхитените очевидци.

Той далеч не е единственият спортист с подобна героична постъпка. Разбира се, не всички истории имат щастлив край - понякога атлетите губят собствения си живот в опит да спасят някой друг.

Вижте драматичните случаи, които подбрахме в галерията.

#1 ImaIma 05.03.2016 в 01:05:16

Страхотна тема, да те напъне и теб да спасяваш. А централната болница(държавна да подчертая) изхвърлят хора без пари. К'во ги грее, че са хора. Няма пари няма помощ.

#2 мааму стара 08.03.2016 в 08:44:15

... има моменти у живота, куги требва да си изпълниш човешкиа, гражданскиа дълг... без да са мислиш, мааму стара!

Новините

Най-четените