Основният елемент е ентусиазъм. Дори не е свързано с по-сериозни средства. Пивоварството е алхимия. Със сигурност има доза магия, голяма доза наука. Поне според Кристиан Радев, управител на „Пивотека" и домашен пивовар, това е необходимо, за да приготвяш бира.
Докато пътува във влак от Ню Йорк Сити към градче в северната част на щата, Кристиан, по това време студент на бригада в САЩ, попада на статия за американските крафт бири. В нея има описани интересни видове, като бира с шоколадов послевкус, с горски плодове, с карамелени захари, мед... Много е изненадан от това, че всички тези характеристики могат да се свържат с вкуса на бирата.
Както повечето студенти на бригада, си намира втора работа - „черноработник" в една от местните пивоварни. Там за първи път се сблъсква с онзи малко по-различен вкус на бирата. Докато популярните бири са предимно светли, понякога - тъмни, то тези, които се правят там, определено са необичайни.
Въпреки че е завършил политология в УНСС, в пивоварството открива „своето нещо". „В един момент разбрах, че в политическата област, особено в българските условия нещата стават или на цената на големи морални компромиси, или на цената на някакво ходатайстване. Доста бързо се разочаровах от това поприще и реших да правя това, което ми харесва", казва Кристиан. Свързва произвеждането на бира с нещо приятно, което би могъл да превърне в някакъв вид печеливша дейност.
Оттогава постоянно търси работа в малки пивоварни, за да усвои изкуството да прави бира. През 2009 г. отново заминава за САЩ, където работи в друга пивоварна, т. нар. brewpub - заведение, в което се произвежда и продава бира на място. Там той е помощник-пивовар. За да добие опит е посетил също Германия, Швейцария и Италия.
Първите му стъпки в пивоварството са неориентирани и както обикновено в тези случаи - неуспешни. Но казва, че важното е, както във всяка една дейност, да не се отказваш, да не спираш да опитваш (бира, както е в случая).
По думите му както сред пивоварите, така и сред почитателите на крафт бирата има общност - станеш ли веднъж част от нея, си добре дошъл навсякъде по света. Това Кристиан нарича неофициално братство. „Отвори ли се дума за крафт бира, всеки от тях знае Flying Dog или Anchor Steam Beer. Това е нещо като Интернационала - никой не знае думите, но всеки го пее", казва още той.
Домашното пивоварство е въпрос на традиции
В голяма част от западните общества пивоварството е нещо, което се е превърнало в хоби, по-масово срещано, развива се от стотици години, разказва Кристиан. Сравнява го с производството на ракия и вино у нас. Както тук всеки е традиционно да се прави домашна ракия, така на Запад се произвежда домашна бира.
Дори и да изглежда много трудно на пръв поглед, според Кристиан в домашни условия е една идея по-трудно да си направиш бира, отколкото вино. Казва, че е въпрос е на малко практика, желание и ентусиазъм. Може да се направи с прибори, които се намират във всяка кухня, а суровините, от които се произвежда бирата, също са достъпни, макар и малко по-специални.
В интернет има различни сайтове с рецепти и съвети за приготвянето на бира в домашни условия. Ечемичен малц, хмел и мая със сигурност са необходимите продукти.
След като се връща от Италия в началото на 2013 г. Кристиан разбира, че и в България има една, макар и малка, група хора, които се занимават с домашно пивоварство. На по бира решават да се обединят в Асоциация на домашните пивовари. Така популяризират домашното пивоварство интересът към дейността им расте.
„Вече има няколко десетки домашни пивовари, които се разрастват всеки ден. Този, който опита домашно пиво, обикновено в някакъв момент започва сам да прави опити в тази област. Крайният резултат е нещо, на което винаги можеш да се насладиш. Идеята на бирата е такава", казва Кристиан.
Какво всъщност е крафт бира
"Крафт" бира чисто етимологично означава „занаятчийска" бира. Според Кристиан, занаятчийските продукти в съвременното индустриализирано общество се възприемат като нещо „бутиково".
Те са различни и като цена от индустриално произведените, но за сметка на това са по-интересни като вкус. А и един „занаятчия" обръща много по-голямо внимание на детайла и на суровините, а има и много по-пряка връзка с хората, допълва Кристиан.
Тъй като доскоро в България е било много трудно да се намери крафт бира, решава заедно със своя колега от университета Дидо, да популяризират крафт бирите в България. Двамата снабдяват малък, но разрастващ се кръг от заведения с крафт бири. Кристиан ги определя като по-скоро алтернативни места, които се разграничават от масовия тип кръчми.
„Като цяло идеята ни беше да започнем малко по малко да създадем у хората култура за консумация. Това така или иначе се случва по отношение на храната като цяло, но ние взехме една конкретна линия. Въпреки ниските покупателни способности на средно статистическия българин, хората започнаха да осъзнават, че е окей да караш кола втора употреба или да носиш дрехи втора употреба, но храниш ли се с нещо, което е второ качество, самият ти здравословно ставаш второ качество", казва Крисиан.
Българска крафт бира
В България има всички условия да се направи продукт на световно ниво с местни суровини и на конкурентна цена, казва Кристиан. Но преди това хората трябва да се подготвят за този тип бирено изживяване. „Решихме, че първо е добре да запознаем хората какво представлява крафта, а не просто да отворим барче или кръчма, в която да се продава различна бира и чисто концептуално да се свърза в идеята за крафт", казва Кристиан.
Към момента двамата с Дидо организират събития, в които да запознават хората с крафт бирите и различните видове.