Промените в климата водят до войни

Когато преди седмица принц Чарлз коментира, че основната причина за бежанската криза не е войната в Сирия, а пустинната суша в региона, мнозина се присмяха на поредния гаф от страна на традиционно нескопосания британски престолонаследник.

Сега, в началото на двуседмичната конференция на ООН в покрайнините на Париж, където над 150 държавни лидери ще се опитат да постигнат категорично споразумение за борба с глобалното затопляне, принц Чарлз изглежда прав.

За четири години войната в Сирия отне 250 000 живота, но как климатичните промени допринесоха за тази кървава статистика?

И има ли връзка изобщо?

Не е съвпадение, че войната и най-голямата суша в Сирия се случват по едно и също време, коментира пред CNN Робърт Голдшмит, изследовател от University Park, Флорида, чиято позиция се споделя дори от американския държавен секретар Джон Кери.

В скорошно изказване първият дипломат на Вашингтон припомни, че по време на сирийската революция около 1.5 фермери се местят в градовете, което до голямата степен катализира протестите срещу режима в Дамаск.

Хранителните продукти поскъпват, а според различни оценки липсата на дъжд тласка към крайна бедност между 2 и 3 милиона сирийски граждани.

Доказателствата

Сушата започва през 2006-та година, след като количествената на валежите спадат с повече от 50 на сто и са регистрирани рекордно ниски ниска за четири последователни години. И така през 2009-та година насажденията с пшеница намаляват наполовина, което означава, че около 800 000 души губят основен продоволствен източник.

Към 2011-та година броят на хората, изложени на риск от недохранване, става 1 милион, а според международни учени безводието е пряко свързано с глобалните промени в климата и повишаването на температурите.

Резултатът е лесно предвидим - разочаровани и разорени, сирийските фермери се стичат към големите градове, малко преди насилието да превърне уличните протести в гражданска война, точно където бяха дадени и най-много жертви.

Сушата, разбира се, не е единствената причина за войната в Сирия, но е безспорен фактор за социалното недоволство срещу режима на Башар ал-Асад, защото води до безработица, глад и недостиг на вода.

Неслучайно първите действия на "Ислямска държава" при превземането на населението място, независимо от големината, е да установи контрол върху питейните и хранителните източници.

Тезата за пряка връзка между климатичните изменения и войната в Сирия се приема нееднозначно, тъй като, например, Турция и Иран не преживяват такива сътресения, макар че също са изложени на суша. Според други анализатори факторът "климат" е сериозно надценен, когато говорим за въоръжен конфликт, но Департаментът по отбраната в САЩ е напълно сериозен.

Там наричат климатичните промени с термина "умножител на заплахи".

Глобалното затопляне представлява опасност от бъдещи конфликти, предупреди френският президент Франсоа Оланд на откриването на 21-та международна климатична конференция или COP21. Оланд изтъкна, че залогът на световната екосреща е именно мирът.

Постигането на споразумение обаче няма да е никак лесно, тъй като немалко държави нарушават грубо екологичното законодателство и отказват да признаят, че имат проблем с вредните емисии.

От 20 години международната общност се опитва да постигне споразумение, което да гарантира намаляване на парниковите емисии и обуздаване на покачването на глобалната температура с 2 градуса по Целзий към 2100-та година.

От години научната общност предупреждава, че климатичните промени вече са необратим процес, потенциален източник не само на природния бедствия и катаклизми, но също на бежански кризи и епидемии, както и ме тези последствия могат само да бъдат облекчавани.

Принц Чарлз предрече, че в бъдеще време ще се водят дори по-кървави войни от тази в Сирия, тъй като климатичните промени ще предизвикат ново разпределение на ресурсите на планетата.

Според него промените в климата имат "огромен ефект" и върху тероризма.

Световният елит се събра в покрайнините на Париж, за да търси решение на проблема, но анализаторите не са склонни да възлагат големи надежди, въпреки политическите обещания. Все пак, предишният договор - Протоколът от Киото - така и не донесе до желания ефект.

#1 Harry 30.11.2015 в 16:40:06

Това ли е новата дъвка на англо-американската пиратска империя?

#2 goni 30.11.2015 в 16:50:20

Много интересна статия! И е изключително актуална!!! Обаче, ако ми позволите явно промените в климата се отразяват изключително благоприятно на някои съседни на Сирия страни! Не само че нямат, но и не знаят какво е това фермер! Хич не им дреме за сушата, а още по-малко за кишата! Помощта им за бежанците от Сушата, Войната и др. се изразява в това да проповядват радикален ислям и след това да предлагат на Европа да дадат пари да построй 200 джамии в същата! И съм сигурен че ще стане! След като в центъра на Москва бе реконструирана една от най-големите джамии в Европа, няма никаква причина Съюза да изостане! Има си хас да се даде на Империята! Пък и парите са си пари! За справка последният епизод на" Звездни воини" "Пробуждането на силата" Надявам се да има и други епизоди! Ако, ли не Амин!

#3 TheRock 30.11.2015 в 17:13:10

Томас Робърт Малтус!

#4 mick 30.11.2015 в 17:15:44

И в Либия, и в Ирак.. и в Сирия - все климатът виновен. То бива бива наглост, ама това вече чупи нагломера.

#5 Мъц 30.11.2015 в 17:28:35

Принц чарлз трябва да си напълни гъзЪ с барут, да си бодне едно фитилче в аналното отверстие и да драсне клечката. После може да опита да се прероди в смъртоносен вирус, каквото му е желанието. Не може да се вярва на човек който е правил секс с камила пък била тя Паркър Боулс.

#7 Harry 30.11.2015 в 17:39:57

Да мик, така е казал един велик американец, Кърт Вонегът: “ Чужденците ни обичат заради джаза. И ни мразят не заради тъй наречената ни свобода, справедливост и така нататък. Те ни мразят за наглостта. "Безотечественик"

#10 Georgi Marinov 30.11.2015 в 21:44:05

Най-накрая някой да се сети за сушата. След 5 години... Разбира се това е само един фактор -- малко неща на този свят се случват само поради една причина. Но въпреки това беше основен фактор за дестабилизацията. Заедно с превръщането на Сирия от нетен износител в нетен вносител на петрол (ех този ELM), популационната експлозия и ислямизма. Фактори, които впрочем са налице също толкова остро и в Йемен, и в Египет. Външната интервенция беще толкова разрушителна поради наличието на подготвена почва от по-фундаментални фактори.

#11 Conspirator 30.11.2015 в 22:57:18

Вярно.Климатът ще да е виновен.И ний сме дали нещо на света. Два милиона ''климатични''емигранти. Що се вързвате?На всеки три месеца ''Кафето''си има график.Климатът е виновен за войната в Сирия. Малко статистика.Население на Сирия през 1950 година-3 милиона 495 хиляди.Население на Сирия през 2015 година-23 милиона 206 хиляди. Машала!Случили са на климат.Ние-не! Хайде сега,представете си,че българите за този период са се увеличили шест пъти.Сега трябваше да сме...близо 44 милиона! Не можете,нали!И аз не мога да си го представя,ама какво да го правиш....климат!

#12 Georgi Marinov 30.11.2015 в 23:40:40

Последното нещо, към което трябва да се стремим, е популация от 44 милиона на сегашната ни територия. Като се има предвид колко са ни ограничени природните ресурси, целта би трябвало да бъде популация от не повече от 3 милиона, колкото впрочем е била и исторически в преиндустриалната ера. От тази гледна точка, въобще не би имало причина да се притесняваме от намаляването на популацията на страната в момента. Проблемът обаче е, че това не е единственият аспект на демографските тенденции в нея -- ако популацията намаляваше, но оставащите млади хора бяха от високо качество, тогава чудесно. Само че то е точно обратното. А нивото на дискусията по тези въпроси е просто поредното отражение на дебилизацията на обществото (някой някога да е казал написаното от мен по-горе в общественото пространство?)

#14 deowin 01.12.2015 в 00:10:48

>ограничени природните ресурси, целта би трябвало да бъде популация от не повече от 3 милиона Защо точно 3 милиона? Ако имаш аргументи, че природните ресурси на България са толкова ограничени, че не могат да поддържат по-голямо население, но те не са очевидни за мен. >колкото впрочем е била и исторически в преиндустриалната ера Като аргумент е очевидно appeal to tradition, така че ще го приема като наблюдение без каквито и да било необходими последствия.

#16 deowin 01.12.2015 в 00:44:53

prqkor, може би не е зле преди да изказваш мнение първо да се информираш за земеделието в Сирия, защото сарказмът ти звучи необразовано, глупаво и смешно.

#17 Georgi Marinov 01.12.2015 в 02:09:57

deowin | 01.12.201500:10 Защо точно 3 милиона? ===================================== Защото това е популацията, която знаем, че може да се изхранва и отоплява на тази територия без фосилни горива. Подобренията в земеделските технологии ще качат добивите спрямо онова време, но пък от друга страна по онова време повечето хора редовно са гладували, така че най-общо тези два фактора (увеличениете добиви спрямо увеличеното потребление на глава от населението) се съкращават един друг. Ако се окаже, че територията може устойчиво да поддържа повече хора -- чудесно. Само че е много по-добре това да се установи започвайки от по-малка популация отколкото да се установи от опит, че по-голяма популация не може да се поддържа. Във втория случай последствията са много неприятни, в първия няма никакви такива.

#18 Georgi Marinov 01.12.2015 в 02:12:39

Пропуснах да отбележа -- ресурсът от най-голямо значение е този, който е в най-ограничено количество спрямо нуждите. Може това да не е храната, а нещо друго.

#20 Conspirator 01.12.2015 в 11:31:21

Също така,липсата на гащи,другарю Бичкиев.

#21 Harry 01.12.2015 в 11:34:05

Климатът е наистина виновен за войните, но Западът лъже, защото не арабите почнаха войните, а Западът ги започна, но да почнем от начало. Първо, не само че няма глобално затопляне, но се очаква глобален студ, ледников период, който би продължил поне 50-60 г., имало е такъв през късното средновековие и до края на 17-век, по тая причина цигулките на Амати и Страдивари имат ненадминат звук - дърветата разсли в студен клитам имат плътна дървесина. А около 1000-та година е било по-топло от сега, в Англия е зряло грозде, и не са преливали океаните. Тъй като цялата мощ на Запада е основана на изкопаеми горива, за да се подсигури и да запази положението си на господар на света, сега Западът се опитва да заграби колкото може повече находища на нефт и газ, както и трасетата за тръби, доставящи ги на запад, Сирия е мястото където освен че е богато на изкопаеми горива, ще минат и тръбите, през Средиземно море, за Италия. На нас не се разрешава, нито добив, нито пренос. Другата цел е да се изолира Русия от търговия с горива с Европа, за да си остане Европа само американско владение, а Русия да се задуши икономически, в по-далечно бъдеще да се спретне там една нова революция и да се унищожи и разграби.

Новините

Най-четените