Стивън Хокинг: "Боя се, че вече не съм добре дошъл в САЩ"

Известният британски физик и астрофизик Стивън Хокинг предупреди, че е много притеснен от политиката на американският президент Доналд Тръмп. Той каза също така, че вече не се чувства "добре дошъл" в САЩ, заради новия президент. В интервю за телевизионното предаване Good Morning Britain, излъчено в понеделник сутрин, той обясни, че се страхува от пътуване в Америка, заради завоя на САЩ към крайно-десния, авторитарен подход.

"Бих искал да посетя САЩ отново и да разговарям с учените, но се боя, че може да не съм добре дошъл", казва той.

Журналистите от предаването се срещнаха със 75-годишния учен в Кеймбридж. С тях той разговаря освен за новия президент на САЩ, така и за климатичните промени, за вътрешната британска политика, както и за равноправието на жените.

"Климатичните промени са сред най-големите опасности, срещу които се изправяме, и са една от онези, които можем да предотвратим", казва Хокинг. По думите му този проблем засяга сериозно и Америка.

Затова той смята, че Тръмп трябва да "замени Скот Прут в Американската агенция за опазване на околната среда (EPA)". Прут се оказа противоречив избор за лидер на Агенцията, след като служители протестираха срещу неговото назначение.

Хокинг също така споделя желанието си да лети в космоса и признава, че сър Ричард Брансън му е предложил място във Virgin Galactic. "Казах "да" веднага. Оттогава не съм си променял мнението", заявява той.

Професорът винаги е подкрепял Лейбъристката партия, но той не харесва Джереми Корбин за лидер, става ясно още от интервюто.

"Не смятам, че има голям шанс Лейбъристите да спечелят избори с него на чело", казва той пред журналиста Пиърс Морган.

"Корбин позволи на медиите да го представят като ляв екстремист, какъвто не е. Не е добре, когато имаш правилни позиции, никога да не управляваш. Но аз ще продължа да гласувам за Лейбъристите - партията, която има значение".

За личния си живот, ученият казва:

"Помня кога бях най-щастлив. През 1967 година, когато се роди моето първо дете - Робърт. Моите три деца ми носят огромна радост".

Според Хокинг в света има надежда, "благодарение на издигането на жени на силни позиции в публичното пространство".

"Ако вземем предвид силните жени и в Европа също, като Ангела Меркел - изглежда, че сме свидетели на гигантска промяна, що се отнася до възможностите на жените да заемат високи позиции в политиката и обществото".

"Но все още има голямо разделение между онези жени, които постигат висок обществен статус и онези в частния сектор. Приветствам всички знаци за освобождението на жените", казва ученият.

Цялото интервю можете да гледате тук:

 

#1 vV 20.03.2017 в 20:11:24

Силно се надявам въпросният интелектуален разбойник наистина да не е добре дошъл в САЩ. Това едва ли ще стане реалност, защото онези, които не обичат да мислят са мнозинство и с удоволствие се къпят в художествено оформени малоумия като тези бълвани на кило от въпросния. Ама, нямало как да се защити, когато се изрече подобна истина за него. А ние как да се защитим от лавината на безумията му, изсипвани ката ден на главите ни?

#2 deowin 20.03.2017 в 20:50:10

Доста е забавно как тръмпанарите охотно и чевръсто оплюват всяка известна личност в момента, в която чуят нещо против Тръмп. Това включва брутално много хора, които досега винаги са били кумири и идоли във всяка сфера на социалния живот - като почнеш от известни учени като Стивън Хокинг, Нийл ДеГрас Тайсън, Ноам Чомски, минеш през религиозни фигури като Папата и Далай Лама, купища актьори като Робърт Де Ниро, Ал Пачино, Мерил Стрийп, автори като Стивън Кинг, Салман Рушди, Дж. К. Ролинг, Урсула Ле Гуин и т.н. и т.н. Апропо, адски трудно е да намериш известен и почитан човек в която и да било област, който да подкрепя Тръмп. Вчера популярен, универсално почитан, уважаван и сочен като най-добър представител в областта си, днес - тотално оплют от стотици милиони фенове на Тръмп. Иска се един особен вид гъвкавост на моралните ценности и норми за да можеш да наречеш катранено черно това, което до вчера си наричал с патос по-бяло от най-бялото. Оруел беше нарекъл тази вид "гъвкавост" doublethink. Интересното е, че в "1984" тя беше наложена насилствено върху хората и постепенно превърнала се в статукво, докато в модерното общество все повече хора я приемат напълно доброволно и съвсем без външен натиск.

#3 Виктория Пенелопова 07 20.03.2017 в 22:54:07

симчо, симчо stupidness is no excuse!!

#4 deowin 20.03.2017 в 23:25:33

Виктория Пенелопова 07, "stupidity" ли имаше предвид? А как би нарекла използването на чужд език, който не познаваш добре?

#5 dedo adji 21.03.2017 в 00:05:47

Свинчопрас не пропуска да захапе и тия, които го подкрепят. Да ти е обица, Виктория, за свинската солидарност. Но да го оставим в кочината му. Хокинг е по-интересен. От какво се страхува Хокинг при посещение в САЩ? Та той не отива на гости на Тръмп, а на срещи с учени от неговия калибър, някои от които навярно също на харесват Тръмп. Широко разпространена заблуда е, че един човек, достигнал върхови постижения в една област, е също толкова компетентен във всички други. Затова на известни личности плащат луди пари да рекламират продукти. Ако ползвате този шампоан ще бъдете като Леонардо ди Каприо. Няма да бъдете. Само ще напълните гушата на търговеца, а той е напълнил на Леонардо. Това важи и за Джони от Тексас и за Къна от Долно уйно. Хокинг е всепризнат авторитет в астрофизиката. Кой от вас ще се консултира с него дали да си вложи парите в КТБ? Е защо тогава да го питате за кого да гласувате?

#6 vV 21.03.2017 в 00:23:56

Дедо, нещо си се объркал. Приел си на доверие, че въпросният е казал някъде нещо за в работа. Обаче, ако малко се беше задълбочил по въпроса, можеше и да получиш лека изненада и да не го потърсиш не само по въпросите относно здравето на КТБ, но и по тези, свързани и с астрофизиката. Освен, ако не си падаш по глупости и малоумия.

#8 dedo adji 21.03.2017 в 05:21:46

Фолксваген, аз не съм спец по астрофизика. Ти ако си, обори го, ще получиш нобел. Като по-прост, аз се доверявам на Хокинг в астрофизиката, но повтарям, в никоя друга област.

#11 Дракон с кисело зеле 21.03.2017 в 10:45:10

Деовин, твърде е възможно Пенелопова да е правила препратка към нещо. Примерно към това: https://www.youtube.com/watch?v=sCR3s1C1mc8

#12 deowin 21.03.2017 в 16:18:42

dedo adji, сляпата и безпрекословна "солидарност" е за слабите хора. Силните могат да понасят критика. Слабите не можете, затова имате нужда от това да се подкрепяте един друг, което, естествено, се и случва и лесно наблюдава тук. А мен изобщо не ме интересува дали някой може да понася критика - когато мисля за редно, критикувам без да взимам под внимание чувствата, способностите, мирогледа на критикувания или пък това дали съм съгласен с него по повечето въпроси. От реакцията на човек към критика можеш да научиш много. Хора като теб реагират дефанзивно и абсолютно никога, при никакви обстоятелства, не признават дори най-дребната си грешка. Правописна ако ще да е, пак ще я извиниш и рационализираш, защото когато си отрепка, некадърник и глупак нямаш друг избор - самочувствието ти е твърде крехко и не понася точно никаква критика. Когато, от друга страна, се чувстваш поне сносно комфортно в кожата си и си наясно със способностите си, уменията си и недостатъците си, не изпадаш в тотална паника при всяка критика. Има няколко примера наоколо - Дракона, Мануела и шепа хора, които коментират доста по-рядко. Критикувам и тях, което очевидно няма как да е приятно за който и да било човек, но те не ми отговарят с първосигнални псувни и проклятия. Защо - вече обясних.

#13 deowin 21.03.2017 в 16:20:47

>твърде е възможно Пенелопова да е правила препратка Fair enough.

#14 dedo adji 21.03.2017 в 17:25:03

Това не е doublethink, a по-скоро unthink, друга производна на Оруел. Материалът е интервю с Хокинг, а прасчо си отприщва логореята по мене, Пенелопова и някакви тръмпанари. Мене не ме бройте, аз съм редовна мишена и съм си изградил защитно поле. Разбира се, когато една досадна муха непрекъснато бръмчи около тебе, от време на време замахваш да я прогониш. Но защо Виктория? Тя беше една от най-яростните антитръмпари. И за какво я захапва? За нищо. Специално проверих, думата stupidness я има в оксфордския речник и в американската му версия, макар да се уточнява, че се употребява главно от джамайски негри. Ей тъй, вижте колко е интелигентен. И кои са тия тръмпанари, които нападали Хокинг? Нови неизвестни. Тук се появи само един нападател, но не се е определил нито за, нито против Тръмп. Нямаш проблеми със солидарността, прасчо. Всеки нормален човек бяга от солидарност с тебе. Можеш да се солидаризираш само с павето и другото прасе. Да ти са честити съратниците.

#15 deowin 21.03.2017 в 17:52:02

>Това не е doublethink, a по-скоро unthink, друга производна на Оруел. Оруел не е използвал думата unthink. Doublethink е способността да съчетаваш в главата си противоположни идеи. Като, например, тази че един човек едновременно е гениален и невероятно интелигентен, и в същото време пълен глупак. >Но защо Виктория? Тя беше една от най-яростните антитръмпари. Според мен да не можеш да си позволиш да критикуваш хората просто защото споделят твоите възгледи и ги къташ и пазиш и внимаваш да не ги засегнеш е погнусяващо отвратителна практика. Това е философията на отрепките. Прекрасен пример - републиканците, от които досега не съм чул дори една единствена критична дума спрямо Тръмп, кабинета му, или ипредставителите им в щатския Конгрес. Няма нищо по мерзко от това доброволно и съзнателно да се откажеш от способността си на критична мисъл, като по този начин самостоятелно си сложиш хомота на безмозъчното говедо, което безропотно се съгласява с пъдаря си. >Всеки нормален човек бяга от солидарност с тебе Забавно е как ти обясних какъв тип хора имат нужда от солидарност, но ти или не си го прочел, или не си го разбрал, защото продължаваш да разсъждаваш от единствената си гледна точка - тази на слабия човек, на когото солидарността със себеподобните е жизнено важна. Точно затова предполагаш, че няма как да не е важна и за мен, затова се опитваш да ми се присмиваш, че не се наслаждавам на солидарност от страна на другите, на каквато се радваш ти. А тя на хора като мен изобщо не ми е нужна. Нужна е на теб. Ти друго нямаш. Радвай й се.

#16 dedo adji 21.03.2017 в 18:29:17

Прасчо, солидарност се среща дори и при дивите прасета. Не и при домашните, на тях им стига да им напълнят копанята. Аз съм се радвал на подкрепа от някои хора в този форум. Подкрепа не за мен а за идеите, които съм изложил. Същите хора са ме и нападали. Естествено, и те си имат идеи. Не се обиждам. Само ме наскърбява просташкият тон и злобата на някои. Но те не са виновни за първите 2х7 години. А ти си само досаден.

#17 dedo adji 21.03.2017 в 18:32:07

П.П. А за Оруел, вж главата за newspeak.

#18 vV 21.03.2017 в 19:57:37

Дедо и Бароне, тук няма смисъл да се обясняваме, защото няма да има последствия. Тоя да ми падне някъде, където да говори под клетва, така че да усети на гърба си, когато му се разкрият измамите, ще види звезди посред бял ден. На толкова хора е объркал мисленето с пълните си глупости, които бълва, толкова милиарди е загробил с малоумията си, щедро продуцирани от безскрупулни медии и сили, че идея просто нямам какво наказание заслужава. Уверявам ви обаче в едно -- правя конкретни стъпки, за да се изясни ефективно интелектуалното падение, в което такива като тоя са натикали света. Един ден ще разкажа повече.

Новините

Най-четените