Футболните пътешествия на Виктор Орбан - с частния самолет на олигарх

Унгарският министър-председател Виктор Орбан е замесен в нов скандал. Този път той е свързан не с политиките на правителството в Будапеща, които предизвикват недоволство в Европейския парламент, а със страстта му към футбола.

Унгарски сайт за разследвания публикува информация, според която премиерът е пътувал в чужбина, за да гледа футболни мачове.

За целта е използвал самолет на свой приятел – олигархът Ищван Гаранци, известен с това, че негови фирми са получавали изгодни обществени поръчки.

Сайтът Atlatszo.hu в понеделник публикува статия за това, че Орбан е използвал луксозен частен самолет, за да посети мач на любимия си футболен отбор "МОЛ-Види" срещу българския шампион "Лудогорец" в Разград, който се е играл в България на 25 юли т.г. Унгарският отбор завърши 0:00 с разградчани.

Футболният клуб "МОЛ-Види" (със старо име "Видеотон") е базиран в родното място на унгарския министър-председател - Секешфехервар, на около 60 км югоизточно от Будапеща.

Според Atlatszo Орбан вероятно е пътувал със същия частен самолет, за да гледа мачове от Световното първенство в Русия, включително и неговия финал.

По информация на сайта за разследвания самолетът Bombardier Global 6000, регистриран в Австрия, струва около 53 милиона евро. От сайта посочват, че не е ясно кой е негов собственик, но той обикновено може да бъде видян на летището в Будапеща.

Говорителят на премиера - Берталан Хаваси, коментира още в понеделник, че Орбан е чест гост на собственика на "МОЛ-Види" и един от най-богатите хора в Унгария - Ищван Гаранци.

Според Financial Times богатството му се оценява на 80 милиона евро – три пъти повече отколкото е било през 2010 г., когато Орбан се върна на премиерския пост. Според същото издание той е начело и на компания, която е спечелила голяма обществена поръчка за строителство около Световно първенство по водни спортове, което през 2017-а се проведе в Будапеща.

Правителственият говорител Хаваси коментира пред вестник Nepszava, че "нито един форинт (бел. ред. унгарската парична единица) от парите на данъкоплатците не е бил похарчен за полетите" на Орбан за гледане на мачове. От кабинета на министър-председателя отричат и всякакви твърдения за специално отношение към Гаранци, който често е определян като олигарх.

Опонентите на Орбан обаче посочват, че богатството на Гаранци е натрупано най-вече чрез спечелването на обществени поръчки за милиони евро, получени според тях благодарение на приятелството му с министър-председателя.

След разкритията на Atlatszo от опозиционната партия "Диалог за Унгария" съобщиха, че планират да подадат сигнал до прокуратурата за възможна корупция, както и да поискат парламентарно разследване на официална имуществена декларация на Орбан.

Друг новинарски сайт - Index.hu, посочва, че приемайки полетите с частния самолет, Орбан може би е нарушил законовата забрана да получава подаръци, чиято стойност надхвърля възнаграждението на парламентаристите в страната.

Началникът на кабинета на Орбан - Гергели Дюлаш, определя обвиненията в корупция заради пътуванията като "клевета".

В четвъртък Дюлаш коментира пред репортери в Будапеща, че премиерът винаги е посещавал важни за унгарския спорт събития като тези пътувания са били от лично, а не професионално естество.

А според говорителят на кабинета на управляващата партия "Фидес" обвиненията са част от кампанията на опозицията преди изборите за Европейски парламент през месец май.

Манията на Орбан по футбола е добре известна. От 2010 г. насам 55-годишният унгарски премиер е построил няколко десетки модерни стадиони из страната. Той дори играе в отбора на Фелскут по време на първия си мандат като премиер между 1998 и 2002 г.

За унгарските олигарси и чуждестранни журналисти най-добрият начин да се доберат до Орбан е, ако посетят "Панчо Арена" - стадион, построен в градчето Фелскут, където министър-председателят е отраснал, пише Guardian.

Едно от многото обвинения срещу Орбан в страната му е, че харчи публични средства за спорт за сметка на други важни сектори като образование и здравеопазване.

Орбан, който е премиер от 2010 г. насам, често е критикуван както в Унгария, така и от представители на международната общност заради своите политики.

Обвиняван е в прокарване на анти-демократични реформи, ограничаване на свободата на словото в Унгария и подкопаване на независимостта на пресата и съдебната система, както и в "шуробаджанащина" и явна подкрепа за "своите".

Скандалът около футболните пътешествия обаче не е най-големият проблем на Орбан в момента. По-рано през септември Европейския парламент подкрепи началото на наказателна процедура срещу Унгария, а като причина бяха посочени проблеми като нарушаване на човешките свободи, независимостта на съдебната власт, правата на бежанците и др.

#1 Вълков 28.09.2018 в 13:40:07

А бе кафето я не се излагайте .Послушника боко разкарваше "бистришките тигри" с правителстения самолет и ги черпеше с черен хайвер , тогава мълчахте като мушнати гайди, сега понеже европата реши да оплюе Орбан и вие да не останете по-надолу.

#2 Nikkor 28.09.2018 в 14:39:16

Ма ние така и така вече знаем и сме напълно убедени, че Орбан е един расист, хомофоб, ксенофоб, ислямофоб, евроскептик и еврофоб и изобщо най-големият мръсник на света. Та нема нужда, грантаджии жалки на Шорош. Интересно кога ще схванете, че всичките ви такива напъни имат точно обратния ефект. Мисля си никога. Очакват ви дълги години на неудовлетвореност и тихо отчаяние.

#3 deaf 28.09.2018 в 15:01:09

Пак да попитам - каква е връзката между корупционността и успехът и величието на политик/лидер? Няма такава! Стамболов е бил корумпиран,но това не му е попречило да стане най-големият и успешен политически лидер на България.

#4 sim4o 28.09.2018 в 15:02:21

Лява мъка и плач..

#5 GETI 28.09.2018 в 15:30:48

Е, не е като при нас - олигарсите да "пътуват" с правителствения самолет.

#6 dedo adji 28.09.2018 в 17:06:42

С много дребни риби е завъртял далавери тоя Орбан. Няма ли в Унгария по-сериозни олигарси? 80млн евра?!? Че той не може да се мери и с Домусчиев, а Гинка ще го купи с парцалите. За Шорош да не говорим.

#7 deowin 28.09.2018 в 17:56:41

>нема нужда, грантаджии жалки на Шорош Към Орбан ли се обръщаш? Щото, все пак, той от млад има навика да се възползва от чужда финансова подкрепа. Тогава Сорос за следване в Оксфорд, днес олигарси за футболни пътешествийца. Едно може да му се признае - човекът си е консистентен. Консистентно алчен и безскрупулен.

#8 deowin 28.09.2018 в 17:59:33

>Стамболов е бил корумпиран,но това не му е попречило да стане най-големият и успешен политически лидер Което щеше да е чудесно, ако съществуваше причинно-следствена връзка между корумпираността и политическите успехи в полза на народа. За съжаление няма. Много от хората, диагностицирани с рак, оцеляват до дълбоки старини, но все пак никой не се радва на подобна диагноза.

#9 dedo adji 28.09.2018 в 18:45:05

... 8 deowin | 28.09.201817:59 >Стамболов е бил корумпиран,но това не му е попречило да стане най-големият и успешен политически лидер Което щеше да е чудесно, ако съществуваше причинно-следствена връзка между корумпираността и политическите успехи в полза на народа. За съжаление няма. ... Има. Безукорно честен и принципен политик няма, не е имало и няма да има. Имаш думата за един единствен пример. Такъв човек първо няма да се издигне на управленски пост и дори да се издигне по някаква грешка или случайност, ще се провали, ще се провали и народът му, защото всички други ще играят мръсно срещу него и народа му. Това го може само някой бог, но и между боговете на човечеството няма нито един напълно справедлив. За Стамболов има много показателен епизод в сериала Капитан Петко Войвода. Когато Капитанът му каза: "Г-н Стамболов, с кръв съм се цапал, с кал не ща", той му каза: "Капитане, тухли се правят от кал. Аз строя държава, трябват ми тухли". А Орбан, като е взел грант от Шорош, не се е ангажирал да пренебрегне интересите на страната си за негов кеф. Същите хора, които твърдите (и правилно) че не дължим вярност на Русия от благодарност за Освобождението, изкарвате Орбан неблагодарник спрямо Щорощ. Стандартен гейски двоен аршин.

#10 deaf 28.09.2018 в 19:23:53

Божидар Димитров,(лека му пръст),в книгата си "Десет мита в българската история" пише,че в България след Освобождението само трима нейни управници не са били корумпирани - княз Батенберг и премиерите Радославов и Жан- Виденов. Княз Батенберг е бил за толкова кратко на власт,че няма какво да се коментира. За Радославов нищо не знам. А Жан-Виденов я свърши като кучето на нивата.

#11 deowin 28.09.2018 в 21:59:43

>Има dedo adji, не е лошо когато казваш, че нещо го "има", да имаш поне бегла представа какво е това нещо. От коментара ти изобщо не личи да знаеш какво означава "причинно-следствена връзка". >Орбан, като е взел грант от Шорош, не се е ангажирал Може би затова не съм и твърдял, че се е "ангажирал" с каквото и да било. Просто соча чудовищното лицемерие и давам пример със стипендията, която Орбан е взел от Отворено Общество за да учи в Оксфорд, като показателна за манталитета му да цоца чужди парици без каквито и да било скрупули или принципи. >твърдите (и правилно) че не дължим вярност на Русия от благодарност за Освобождението Разликата е доста съществена - аз не се пъна да взимам руски грантове в същото време, в което критикувам руската система и руската политика, нито някога съм се пънал да взимам такива, нито съм кандидатствал да уча в руски университети за сметка на руския данъкоплатец, нито каквото и да било друго сходно нещо. Лицемерие е когато за пред хората разказваш приказки за някакви ценности, които обаче за собствена изгода тотално отричаш и си отричал. Лицемерие е когато се пишеш за родолюбец и патриот, а си прекарал целия си живот в служба на чужди чорбаджии далеч от родината за някакви мизерни кинти.

#12 JB 28.09.2018 в 23:28:44

"За целта е използвал самолет на свой приятел – олигархът Ищван Гаранци..." "По информация на сайта за разследвания самолетът Bombardier Global 6000, регистриран в Австрия, струва около 53 милиона евро. От сайта посочват, че не е ясно кой е негов собственик..." Още въпроси

#13 dedo adji 29.09.2018 в 00:13:16

Прасчо, предложих ти да посочиш ЕДИН честен и принципен политик, от която и да било страна, по което и да било време. Ти не можеш и вместо това развиваш лайняните си теории за лицемерие. Лицемерие има. Политика без лицемерие не се получава. Въпросът е в чия полза го прилагаш. Конфликтът, когато за да изпълниш един дълг се налага да измениш на друг се разработва в литературата още от Софокъл. Аз не се слагам за адвокат на Орбан и няма нужда. В негова подкрепа ще се изкажат милиони унгарци. Да, ползва някои дребни облаго от т. нар. ологарси. Да, показал се е неблагодарен към Шорош. В полза на своята страна и своя народ. Ти не си се показал неблагодарен във вреда на бившата си страна и народ и се гордееш с което. И като измяна сочиш моята работа за чужди чорбаджии. Тия от офисите не схващате разликата между работа и служене, защото никога не сте вършили полезна работа. Служете си и вряскайте за ценности. Моята ценност е България и за утвърждаването й ще погазя, без да ми мигне окото, всякакви други. Както е правил Стамболов, както прави Орбан, на своето много по-ниско равнище.

#14 deowin 29.09.2018 в 01:09:05

>да посочиш ЕДИН честен и принципен политик За да можеш настървено да се хвърлиш да мяташ кал и по него? Не, мерси. Байганьовщината ти ми идва в повече и не мисля да я храня допълнително - и без това е тлъста като шопар по Коледа. "Всички са маскари" е предпочитаната заблуда за човешки лекета, които не могат да понесат идеята, че може да съществуват хора, които не са сходно на тях погнусяващи във всяко отношение. Ако тази заблуда ти е достатъчна за да си напълно доволен от лицемерни, крадливи, лъжливи, глупави, корумпирани политици без капка достойнство - например, си ОК с това 10 години да те управлява пожарникар-идиот-мафиот - то се радвам за теб, защото така се спи много лесно. Мизерно, но лесно. Но това далеч не означава, че всички политици са лицемерни, крадливи, лъжливи, глупави, корумпирани. Означава само, че ти си от вида хора, за които вярата в тази заблуда е твърде важна, защото те самите са такива. >показал се е неблагодарен към Шорош За мен е впечатляващо как дори не ти хрумва да видиш нещата от точка, различна от някакъв вид сляпа лоялност, раболепие, автоматична благодарност заради динамики от вида на "ти на мене, аз на тебе". Но аз не говоря за това. Говоря за принципи. Изобщо знаеш ли какво са това, или си изживял целия си живот движен от ценностна система, в която "принципите" се изчерпват с утилитарно раболепие пред по-големия, а идеята за чест - с "честта" на това да почешеш крастата на този, който е почесал твоята?

#15 sim4o 29.09.2018 в 09:19:31

deowin | 29.09.2018 01:09 >да посочиш ЕДИН честен и принципен политик За да можеш настървено да се хвърлиш да мяташ кал и по него? Не, мерси. Байганьовщината ... ------------------------------------ Свинягата тъпа, може да е и прост мияч на чинии в Ню Йорк , ама в случая е права. Честен некорумпиран политик? Ами ей го Жан Виденов. И? Седерастите-соросоиди до ден-днешен с повод и без повод го оплюват и настървено мятат кал.. Соросоидна байганювщина! .. Седерасти сър! Долна паплач са ни те ... Но е прав и Дедо .. Ей го Жан Виденов - некорумпиран. И?? Какво направи? А в днешното напрегнато време са нужни държавници, чиито решения и действия да са успешни и да влияят и на следващите поколения!

Новините

Най-четените