Катар: Където жената е виновна дори когато я изнасилят

Звучи абсурдно, но е факт: млада холандка, жертва на изнасилване, попадна в ареста, вместо да получи възмездие. Действието се развива в Катар, приказната арабска страна, където властват строгите закони на шериата.

22-годишна холандка е на ваканция в столицата Доха, вечерта се забавлява в бара на хотела, където сервират алкохол за чужденци. В Катар алкохолът е забранен, консумация се позволява само на чужденци, които не са мюсюлмани и то със специално разрешение.

На другата сутрин жената се събужда в чужда стая и открива, че е била дрогирана и изнасилена. Когато подава сигнал в полицията обаче, е задържана заради извънбрачен секс.

Чужденката е арестувана през март и ще се яви пред съда в понеделник. Предполагаемият изнасилвач също е задържан, но той твърди, че сексът е бил по взаимно съгласие.

От холандското външно министерство потвърдиха, че жената, наричана Лаура, е арестувана, но все още не й е повдигнато обвинение.

„Със сигурност е имало нещо в питието на жената, на сутринта за неин голям ужас тя разбира, че е била изнасилена" - твърди адвокатът на подсъдимата Брайън Локоло. Холандката може да бъде обвинена и заради нерегламентирана употреба на алкохол, тъй като в Катар консумацията на спиртни напитки и пиянството на публични места се наказва.

Не е първият случай

Случаят на Лаура не е единственият. През 2013 г. в Обединените Арабски Емирства /съседна държава на Катар/, норвежка гражданка се оплаква в полицията, че е била изнасилена. Вместо да получи справедливост - тя е осъдена на 16 месеца затвор за лъжесвидетелстване, извънбрачен секс и употреба на алкохол. По-късно жената е помилвана и получава разрешение да напусне страната.

Има множество подобни случаи, дори, когато жените не са сами. Такъв е казусът с двама млади влюбени англичани, решили да прекарат Нова година в Дубай през 2010 г. Момичето е изнасилено в тоалетната от служител на хотела. След като се оплаква в полицията, е арестувана за извънбрачен секс и консумация на алкохол. Арестуван е и приятелят й. Обясненията не помагат.

Предполагаемият извършител, подобно на другите случаи заявява, че момичето е правило секс по собствено желание. След това пускат англичаните, но съветват жената да се откаже от версията за изнасилването.

Тя е принудена да признае за употребата на алкохол и за сексуалните отношения с приятеля си, за когото трябва да се омъжи веднага. За да може изобщо да напусне страната.

Приказка с лош край

Въпреки лъскавите небостъргачи и модерната икономика, в Обединените Арабски Емирства властва закона на шериата. И ако не внимавате и не познавате местните правила, като нищо може да попаднете в затвора, осъдени заради властващите средновековни закони.

Алкохолът, сексът на плажа и дори целувки и прегръдки на публично място може да ви отведат зад решетките.

#1 Rodrigo Diaz de Vivar 12.06.2016 в 18:47:37

Щом правилата са ясни, остава само да се спазват. Какъв е проблема? Холандка, британка, имали нещо в питието. Имали са, да. Алкохол. Специално тук в България сме виждали на какви талпи се правят с алкохол. Идете в Лондон, Амстердам, Стокхолм или Хелзинки в петък вечер. Е, няма как да се надираш така в страна, където принципно употребата на алкохол е забранена и със сигурност това е ясно показано. Спазваш правилата иначе те наказват. Това е ред, а не шериат. И във Ватикана не можеш да влезеш по бански. Швейцарците ще те изхвърлят веднага.

#2 pixie 12.06.2016 в 19:37:35

Като тръгнеш на екскурзия в страна с доста по-различни културни и религиозни черти от твоята, най-малкото се информираш предварително какво е позволено и какво не. И да спазваш правилата, за да нямаш проблеми. Не е толкова сложно и е логично. И защо непременно пък трябва да пиеш алкохол като си на екскурзия е друг въпрос.

#3 Rodrigo Diaz de Vivar 12.06.2016 в 19:55:04

Имам предвид, че ако е напита порядъчно и тук ще се намери някой от персонала на хотела, от Полски Тръмбеш, но дошъл да работи в хотела летните месеци, който ще я направи "щастлива". Не е цивилизовано, но това е истината, тук сме същите диваци, без да имаме шериат, той не е виновен. В британски пъб няма да я изръмбят защото господинът ще е също толкова пиян и той. И изобщо няма да му е до секс.

#4 Дракон с кисело зеле 12.06.2016 в 21:09:20

Малко са ми странни тези коментари. В смисъл, да, човек трябва да си знае мярката, трябва да внимава с алкохола в присъствието на непознати - и, ВСЕ ПАК, какво може да направи, ако му сложат рохипнол в питието без негово знание? (Каквото, подозирам, се е случило с жертвата в случая?)

#5 Rodrigo Diaz de Vivar 12.06.2016 в 21:21:09

Грешно подозираш, драконе. Самата холандска преса цитира момичето, която казва, че е изпила пет питиета и е падала няколко пъти на пода на дансинга. Тогава служител на охраната я изнася на ръце и я качва в такси. До там помни момичето. След това е заспала в таксито и се събужда в чужд апартамент. Този, който я е изнасилил е задържан, но казва че са правили секс по взаимно съгласие. Каква е истината, едва ли ще научим. Знае се само, че по момичето няма нито следа от насилие.

#6 pixie 12.06.2016 в 22:40:15

В такава страна най-добре е да пиеш бутилирана минерална вода и то в хотелската си стая. To be on the safe side.

#7 MarkModel13 12.06.2016 в 23:54:18

Като по-селско момче да попитам - "Абе вие чий го крепите в Катар ? Като искате да се наливате - е па няма ли по-цивилизовани дестинации - България, например"

#8 gothic 13.06.2016 в 02:43:39

В един много готин сайт, bgtatko, който беше закрит /ясно защо/ преди време имаше една статия наречена "Ти не си изнасилена, а си присто к...а. Свиквай." Там беше казано всичко по темата. И понеже сайтът вече не съществува - накратко и по спомен: Събужда се парти гърлата /възрастта няма значение - 16 или 40, мома или омъжена - все тая/. Махмурлия е. Не знае къде е. Боли я глава. Драйфа й се. Гола е. Не знае къде са й дрехите. Косата й лепне от разни биосубстанции. Стига до огледалото и.... не може да се познае. Осъзнава че е предозирала с купона, пила е повече от колкото трябва, шмъркала е не каквото трябва и се е ч....а не с когото трябва и както е поискала. И тогава, през алкохолните изпарения се прокрадва /рядката/ мисъл: "Това не може да съм аз! Аз не съм такава жена /такова момиче/!! Аз такива неща не правя!!! Значи аз... аз.... аз съм.... изнасилена!!!!!!!!" Само че такива социалистическо-феминистични възгласи тип "кой ми с.а в гащите", може и да минават в Холандия. Другаде не.....

#9 bludniq_sin 13.06.2016 в 09:35:10

gothic, сигурно (безспорно) има и такива случаи, но когато случката е в някоя от гореспоменатите държави съм скептичен към версията "кой ми с.а в гащите".

#10 паяка 13.06.2016 в 10:36:56

"И ако не внимавате и не познавате местните правила, като нищо може да попаднете в затвора, осъдени заради властващите средновековни закони." Дали са средновековни или футуристични, щом са в сила, незнанието им не оправдава неспазването им. Щом си решил да се бухнеш в чужда култура надолу с главата, ще си носиш последствията. Твърде наивен или безразсъден авантюрист би трябвало да си, точно в тези държави да се държиш като в разхайтена Европа.

#11 boris 13.06.2016 в 11:45:39

Добре де, това за дрогирана не е ясно какъв спор може да има, или е не е. Не вярвам в Катар да нямат лаборатория за кръвни тестове. Лесно се установява. Ако няма следа от дрога вината и е ясна и е напълно справедливо да лежи в пандиза- правила е секс с мъж за който не е женена. Ясно е като бял ден.

#12 Vinnie Jones 13.06.2016 в 11:52:57

Примати!

#13 boris 13.06.2016 в 13:16:22

А защо да е сексистски закона? Ако е изнасилен мъж, пак имаме случай на секс извън брака. Вината е същата.

#14 Шамито 13.06.2016 в 13:59:48

Ало.Катар е контролирана ислямска държава.Щом са послушни всякакви отклонения от познатата демокрация са търпими.

Новините

Най-четените