Когато Бърни Екълстоун искаше да купи Уимбълдън

Страстите около третата титла на Новак Джокович на Уимбълдън ще държат интереса на тенис феновете още известно време, но в дните около финалните битки на SW19, в британската преса излезе интересен разказ на боса на Формула 1 Бърни Екълстоун за това как е имал намерение да купи турнира.

84-годишният Екълстоун потвърди, че е обмислял оферта на стойност 600 милиона лири, за да установи контрол над турнира и дори е имал амбицията да оглави Асоциацията на професионалните тенисисти (ATP). Със сигурност, малцина от феновете на тениса са чували за тези намерения на Бърни.

Екълстоун контролира Формула 1 от края на 70-те години насам, но винаги е имал и други инвестиции извън световния шампионат. Отличен пример за това е футболният клуб Куинс Парк Рейнджърс, на който Бърни беше съсобственик между 2007 и 2011 година, а негов партньор в тази инвестиция беше бившият тим шеф на Renault във Формула 1 Флавио Бриаторе. После двамата се оттеглиха и продадоха клуба на Тони Фернандес, собственикът на Air Asia, който по това време имаше отбор във Формула 1 - Lotus, който след това беше прекръстен на Caterham.

Как обаче Бърни стига до тениса? С помощта на неговия приятел Йон Цириак, бивша тенис звезда и бивш треньор на шампионите от Уимбълдън Борис Бекер и Горан Иванишевич.

Историята с купуването на Уимбълдън, беше започната пред медиите точно от Цириак.

„Седяхме заедно с Бърни Екълстоун на трибуните на корт №1 и гледахме мач на Горан Иванишевич, а срещата на три пъти беше прекъсвана заради дъжд - разказа румънецът. - Бърни ме попита: „Според теб, колко пари изкарва Уимбълдън?" Казах му: „Може би 50 или 60 милиона лири."

„Бърни отново заговори: „Трябва да купим турнира, за 600 милиона лири, аз и ти. И за два месеца ще сложим покрив на корт №1."

Бърни потвърди тази история пред вестник The Telegraph и допълни, че двамата с Цириак са имали доста по-амбициозни планове в света на тениса.

„По това време искахме да установим контрол над ATP и да управляваме професионалния тенис - обясни Бърни, връщайки се към края на 90-те години и началото на века, когато подобна информация се прокрадна в медиите, естествено, свързана с това, че той иска да купи търговските права на професионалния тенис. - Йон е мой много добър приятел. Той е ръководил повече тенис турнири от всеки друг. И оттам тръгна всичко.

„Намеренията ни бяха много сериозни. Но мисля, че в крайна сметка така и не подадохме оферта. Просто проучвахме дали е възможно и как можем да го направим. Трябваше да изясним всичко, преди да направим оферта. Трябваше всички важни фактори да са на наша страна."

С оглед на развитието на ATP, явно Бърни и Цириак не са успели да спечелят достатъчно съюзници на своя страна, защото парите в много редки случаи са били проблем за Екълстоун.

Новините

Най-четените