Въпреки санкцията: От Nike подновиха договора с Маша

Изненадващо решение или стратегически ход? Може да изглежда странно, но Nike поднови договора си с Мария Шарапова. А новината бе оповестена часове след като стана ясно, че рускинята е наказана за две години заради употреба на мелдоний.

Петкратната победителка в турнири от Големия шлем ще може да се завърне едва през януари 2018 г.

"Независимата комисия на Международната федерация по тенис установи, че Мария не е нарушила съзнателно регламента - се посочва в изявлението на Nike. - Тя винаги е имала ясна позиция. Поднесе извиненията си за грешката и ще обжалва наказанието. Надаваме се скоро да я видим на корта и ще продължим сътрундичеството си с нея".

Спортният концерн е партньор на Шарапова от нейната 11-годишнина. През 2010 г. двете страни сключиха 8-годишен договор на стойност 70 млн. долара. Отделно тенисистката получава и процент от продажбите на стоки с нейния бранд.

След новината за положителната й проба през март от Nike обявиха, че контрактът е временно замразен и че внимателно ще следят хода на разследването. Санкцията на Мария предизвика вълна от възмущение, тъй като много други уличени в употреба на мелдоний - включително и българската атлетка Габриела Петрова - бяха оправдани.

Многобройни изследвания доказаха, че следи от въпросното вещество остават в организма няколко месеца след приема му. Това означава, че дори употребата да е преустановена преди влизането в забранителния списък на 1 януари 2016 г., е възможно да бъде дадена положителна проба.

Производителят на тенис ракети Head също остава с Маша с мотива, че наказанието е наложено след "опорочен процес". Според Forbes Шарапова е заработила 32 млн. долара през миналата година. Единствената спортистка с по-високи доходи е колежката й Серина Уилямс.

Новините

Най-четените