Григор се огъна срещу Робредо

Григор Димитров сам опропасти усилията, които вложи в битката с Томи Робредо и с две двойни грешки в края на двубоя подкани испанца да вземе победата с 6-4 1-6 7-5.

За коравия ибериец това беше едва трети мач на твърди кортове през сезона. Той имаше физически проблеми и се отказа след само пет гейма срещу Едуар Роже-Васлен на Australian Open, а след това се премести на любимия си клей преди успеха над Андрей Голубьов в понеделник.

Мачът започна с характерното за досегашните двубои между двамата дебнене за една решаваща грешка на съперника. Григор потегли със стабилен сервис гейм и взривен бекхенд уинър по правата за 0-30 в сервиса на Робредо, който обаче удържа с четири поредни точки.

Димитров се движеше изключително много по корта от самото начало и със страхотна лекота достигна отклонила се от филето на мрежата топка, върха се на основната линия и завърши точка за 2-1 с прецизно воле.

Талантът ни се добра до 40-40 в следващото подаване на Робредо, но 32-годишният испанец не допусна изненада с внимателно подготвен форхенд уинър и ас.

Нататък зрителите видяха няколко сравнително тихи гейма до 4-4, когато Робредо получи брейкпойнт, но само, за да усети как един мощен ас профучава покрай него.



Втори ас отрази още един брейкпойнт, но Григор продължаваше да избързва в този гейм и с лека грешка от бекхенд осигури трети шанс, който испанецът не пропусна.

И някак неочаквано Томи се оказа с пробив аванс за 5-4 и затвори сета с рутинен сервис гейм. Статистиката сочеше неприятните факти, че той води с 13-7 при разиграванията между 5-9 удара и макар да има 6 уинъра по-малко от Димитров (10-16), е направил и 11 непредизвикани грешки по-малко (6-17).

Българинът откри втория сет с труден гейм, докато Робредо бързо поведе с 40-0 на свой сервис. Тогава обаче, един уникален бекхенд ретур уинър отприщи обрата.

Григор стигна до равенство и на няколко пъти не позволи на Томи да затвори гейма си след впечатляващи удари и биткаджийски разигравания.

Мощната съпротива на Григор постигна резултат и Робредо за първи път се пропука, давайки на съперника си точка за пробив.

Испанецът изстреля страхотен сервис по правата, но получи страхотен ретур в отговор и сбърка форхенд по късия диагонал, а Григор нададе победоносен вик.

След пробива Робредо тотално се загуби по корта, докато 23-годишният българин направи още един брейк на нула и спечели сета със смазващото 6-1.

Въпреки прекрасния резултат и заслуженото равенство в резултата обаче, Григор обаче имаше поводи за притеснения с едва 39% вкаран първи сервис във втория сет.

И двамата стъпваха пределно предпазливо в третия сет, който се развиваше с пълна доминация на сервиращите до самия край- При 5-6 Григор буквално се самоуби с две поредни двойни грешки за 15-40.

И направи задачата си максимално трудна, като не успя да вкара първи сервис. Робредо атакува втория му начален удар и открадна победата с изящно воле.

TennisKafe.com

Новините

Най-четените