Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Бира в жегата? Доста лоша идея, уви

Колкото и да ни се иска да не беше така - тя просто не помага за разхлаждане Снимка: iStock
Колкото и да ни се иска да не беше така - тя просто не помага за разхлаждане

При температури като настоящите сякаш целия ни организъм зове: Бира!

Или всъщност е мозъкът, който ни подвежда и иска награда за мъките, които търпи?

Реално, казва медицината, единствената основателна причина да се пие бира в горещо време, е защото просто ви се пие бира. Тя обаче нито охлажда, нито помага. За съжаление е точно обратното - пенливата течност прави жегата още по-непоносима.

Като всеки алкохол, бирата дехидратира, което в горещо време, освен неприятно, може да бъде и опасно. Тя не утолява жаждата, а точно обратното - провокира я, и в добавка ще ви накара да се потите повече.

По всяко време приемът на алкохол потиска производство на антидуретичния хормон вазопресин, чиято функция е да подпомага баланса на течностите в организма и да регулира отделителната система - това е и една от причините да ходим по-често до тоалетна, когато пием.

Tова е и едно от обясненията защо алкохолът е диуретик и води до обезводняване. А в топлото време организмът така или иначе губи много повече течности заради потенето.

Така, когато си причините комбинацията от много пиене и горещо време, губите много повече течности, отколкото приемате, температурата на тялото се покачва, а в опит да се охлади, организмът отделя още повече пот и губи още повече течности.

Обезводняването може да има изключително неприятен ефект и да доведе до интоксикация - объркване, главоболие, загуба на координация. А по-тежки случаи може да се стигне и до топлинен удар с треска, гадене и повръщане.

Да, след първите няколко глътки бира идва жадуваното облекчение, но то е кратко - преди алкохолът в пенливата течност да започне да действа.

Той, освен това, има по-силно въздействие върху организма при горещо време и умора. Алкохолът стимулира секрецията на адреналин, ускорява сърдечния ритъм, разширява кръвоносните съдове и накрая ви става по-горещо.

Снимка: iStock

Резултатът от всичко това е точно обратното на търсенето - човек се чувства по-зле и по-ударен от жегата от първоначалното.

Освен това, колкото по-студена е бирата, толкова по-голям е рискът от неприятни стомашни проблеми. Причината е, че студената напитка води до бързо охлаждане на гастроентестиналния тракт. От това следва промяна на кръвния поток в тези области и последващи проблеми като разстройство и болка. И съответно, колкото по-затоплено е тялото и по-студена е бирата, толкова по-неприятна може да бъде комбинацията от двете.

За капак студените течности стимулират и допълнително отделяне на пот, с което тялото се опитва да се нагоди към външната температура - неслучайно хората в пустинята пият топъл чай, за да се хидратират.

По същата причина леденият душ не е добра идея.

И, не, колкото и примамливо да изглежда временното неудобство да се реши с още няколко бири - проблемът само се задълбочава. Макар и бирата да изглежда безобидна с ниското си съдържание на алкохол, водата в нея бързо изчезва, а останалият алкохол натоварва и без това претоварените от топлото време бъбреци и черен дроб. С други думи - може да ви очаква доста неприятен махмурлук.

Освен това човек трябва да е много по-внимателен при прием на алкохол, когато е добре загрял от топлото време. При високи температури заради потенето и дехидратацията в клетките има по-малко вода и алкохолът в кръвта става по-концентриран и има по-силен ефект от този, с който обичайно сме свикнали.

Затова в жега спасението е в негазирани, леко подсолени или подсладени безалкохолни напитки. Например едно от най-добрите средства за разхлаждане е леко подсолен айрян. Без мастика.

А за бира изчакайте да се поразхлади до вечерта.

 

Най-четените