Автоголовете са най-голямото оръжие на Барса след Меси: 6 акцента от седмицата в Шампионската лига

В изминалите два дни Шампионската лига не предложи възможно най-интересните мачове и поне на пръв поглед кръгът премина без забележителни резултати и големи изненади.

Фаворитите като цяло взеха своето, независимо дали с лекота или с известни премеждия, затова не настъпиха сериозни промени в позициите им преди втората част от груповата фаза.

Отново обаче не липсваха двубои, в които зрелището си заслужаваше и щедро валяха голове и рекорди. Рахийм Стърлинг и Килиан Мбапе прибавиха по още един хеттрик в кариерите си, позабравени футболисти напомниха за себе си с великолепни изяви, а испанските грандове затвърдиха впечатленията за криза.

Какво видяхме и какви изводи си направихме от футболните вечери във вторник и сряда? Вижте в шестте основни акцента от кръга в Шампионската лига:


1. Барселона пак се огъна в гостуване, автоголовете са основно оръжие на Валверде

Славия Прага заслужава големи похвали за играта си снощи, когато оказа сериозна съпротива на Барселона и крайният резултат изглеждаше донякъде несправедлив. Каталунците спечелиха с 2:1 благодарение на автогол през втората част, дошъл малко след изравнителното попадение на Славия.

Иначе Лео Меси вкара още в 3-ата минута, но вместо мачът да стане лесен за Барселона, отборът за пореден път започна да се огъва при гостуване, да позволява на опонентите да се почувстват комфортно на терена и да поставят под напрежение неубедителната защита на "блаугранас".

08:36Меси с нов рекорд в Шампионската лига

В играта на Барса се настани притеснение и топката се губеше все по-лесно, а чупливостта при гостувания е нещо, с което Ернесто Валверде така и не може да се пребори в третия си сезон начело. Победният автогол беше изработен от Луис Суарес и той допринесе за една странна статистика: откакто Валверде води Барселона, автоголовете са най-опасното оръжие на отбора в Шампионската лига след Меси.

Точно така! От сезон 2017/18 нататък, Меси е вкарал 19 пъти в Лигата, отбелязаните автоголове в полза на Барса са 7, а Луис Суарес и Усман Дембеле имат по 4 гола на сметката си.

2. Окслейд-Чембърлейн напомни за себе си година и половина след кошмара

Ливърпул разполага с толкова много класа в състава си, че е лесно да забравим какви качествени футболисти остават на втора позиция в плановете на Юрген Клоп. В случая с Алекс Окслейд-Чембърлейн, ужасяващата контузия в коляното на полуфинала от Лигата срещу Рома през април 2018 г. го извади от терените за цяла година.

Завръщането му в игра беше постепенно и той беше принуден да гледа отстрани как Ливърпул печели турнира, а халфовата линия на Клоп се оформя и стабилизира без негово участие. Най-сетне обаче, година и половина след контузията, Окслейд-Чембърлейн се завърна в Шампионската лига, и то по какъв начин. Двата му гола осигуриха победата с 4:1 над Генк, а вторият от тях беше с величествено елегантен външен фалц от далечна дистанция. Ако някой е забравил класата на този футболист, това попадение със сигурност ще му напомни.

Оттук нататък Окс, заедно с Адам Лалана (отбелязал на Манчестър Юнайтед през уикенда) направо могат да изиграят ролята на важни нови попълнения за Ливърпул в един необичайно натоварен сезон, в който големите трудности тепърва предстоят.

3. Тотнъм си върна радостта от играта

Предвид отчайващите резултати на Тотнъм в последните седмици и жестокото 2:7 от Байерн Мюнхен в миналия кръг от Шампионската лига, една победа с 5:0 идва добре дошла, независимо кой е съперникът. Спърс не бяха побеждавали толкова убедително в основната фаза на евротурнирите от над 10 години, но изкараха цялото насъбрано напрежение върху гостуващия Цървена звезда.

За пръв път се случва в рамките на един сезон в Шампионската лига даден отбор да загуби с пет гола разлика и още в следващия мач да отговори с разгром с пет гола в своя полза. Това е реакцията, която феновете на Тотнъм чакаха от известно време, но пробуждането може и да е подвеждащо, все пак се задава гостуване на Ливърпул във Висшата лига, а седмица по-късно и на Евертън.

Но на първо време беше важно водещите футболисти на "шпорите" да си върнат радостта от играта, заради което домакинството на Звезда нямаше как да дойде в по-подходящ момент. Хари Кейн и Хюн-Мин Сон, подпомагани от Деле Али и Ерик Ламела, се представиха като в най-добрите си дни, гладни за голове и твърде динамични за възможностите на противника.

Рано е да се говори за преобръщане на формата, но това е обнадеждаващо начало.

4. Батшуай остава златната резерва на Челси

За Челси победата над Аякс с 1:0 като гост е може би най-значимият резултат, откакто Франк Лампард пое тима. С гола на Миши Батшуай в 86-ата минута "сините" нанесоха първа загуба на Аякс за сезона. Холандците продължаваха да се движат много добре в Лигата след фурора миналата кампания и достигането до полуфинал, но Челси ги спря със зряло и стабилно представяне на чужд терен. Младоците на Лампард съзряват с всеки изминал мач, но този път смените на треньора се оказаха решаващи - Пулишич асистира, а Батшуай засече със същински снаряд с левия крак.

Преди това белгийският нападател беше пропуснал едно чисто положение, но естествено, след време ще се помни единствено победното му попадение. Батшуай се доказа като супер резервата на Челси с деветия си гол за "сините" след влизане от скамейката - никой в тима не може да му съперничи по този показател, откакто той пристигна на "Стамфорд Бридж" през сезон 2016/17.

Преди началото на сезона мястото на Батшуай в Челси на Лампард беше под огромна въпросителна. При нарастващия брой мачове обаче, той ще има все повече възможности да се утвърди.

5. Дибала се доказа пред треньора в лош ден за Роналдо и Юве

Още един играч, който има да доказва много на треньора си и да защитава мястото си в своя тим, Пауло Дибала спаси Ювентус от конфузна загуба у дома срещу Локомотив Москва.

За невероятно талантливия аржентинец в момента трудно се намира място в титулярния състав, и това е очаквано при наличието на Кристиано Роналдо и любимеца на треньора Гонсало Игуаин. Дибала трябва да извлича най-доброто от минутите си на терена и самият той призна след срещата във вторник, че силно се е нуждаел от едно такова представяне.

Дибала изригна с два гола за две минути, с които осъществи пълен обрат и измъкна Ювентус от голяма каша - в една вечер, в която нищо не вървеше по план, Роналдо не беше в състояние да осигури решаващото докосване, целият отбор показа колко е далеч от това, което Маурицио Сари би искал да вижда.

Локомотив Москва доста комфортно бранеше аванса си и Юве се нуждаеше именно от искрата на Дибала, който изравни с много класен удар в ъгъла на вратата извън пеналта, а после беше най-бърз, за да направи добавка при далечен удар на Сандро. Шефовете на отбора искаха да го продадат през лятото, но той продължава да брани мястото си и със сигурност Сари ще му даде още достатъчно възможности - така че Дибала може все пак да изиграе ключова роля за Юве този сезон.

6. Победата на Реал само отлага проблемите за по-късно

Реал Мадрид все още нямаше победа този сезон в Лигата и се нуждаеше от задължителни три точки като гост на Галатасарай, за да свали малко напрежението от Зинедин Зидан и на практика да елиминира възможността за срамно отпадане още в групите.

Успехът с 1:0 с гол на Тони Кроос дойде заслужено, но не скри проблемите на Реал, нито даде особени надежди, че те ще бъдат разрешени в скоро време. Играчите на Зидан са все така разпилени в дефанзивен план и дадоха твърде много шансове на един тим на Галатасарай, който не впечатлява с почти нищо. Този път Реал успя да създаде доста в предни позиции, но твърде много пропускаше и това внесе още повече напрежение в целия отбор.

Липсва надеждният голмайстор, който в такива случаи да убие интригата с 1-2 гола още през първото полувреме, Бензема не успява да влезе в тази роля, още по-далеч от нея е новото попълнение Лука Йович. Зидан се нуждае от мерки, които бързо да променят облика.

Новините

Най-четените