Конспиративните теории, които се оказаха истина

Колкото повече напредва светът технологично, толкова сякаш по-сложен става животът. И за отделния човек решението е да намира своите начини да си го обяснява и да го опростява. Конспиративните теории са един от тези начини.

Теориите на конспирацията са част от културата на всяко общество. Ясно е, че всяка власт има своите тайни, достъпни за малцина. Въпросът обаче е какви са точно тези тайни и могат ли те да бъдат разкрити.

Колкото по-голямо е недоверието към една власт, толкова повече са и теориите, че тя ще се опита да навреди на хората.

Проблемът обаче идва тогава, когато зад целия този дим се окаже, че има огън и измежду всичките фантастични теории се провре и нещо, което е истина.

Реални (макар и понякога преувеличени) проекти са давали потвърждение на зловещи теории за машинации и влияние върху обществото.

В галерията можете да видите 10 такива конспирации, които макар и отричани публично, всъщност се оказват поне отчасти истина.

#2 e-mil 15.04.2018 в 19:35:36

А-а, сетихте се! Още миналата година ви обяснявах, че не може да слагате всички конспиративни теории на едно място. http://www.webcafe.bg/id_1828636425/ * * * "Операция "Присмехулник"... включвала журналисти, работещи за медии като CNN... през 1976 г. американското правителство разкрило... и проектът е спрян." Интересно, че е включвала медия, която още не е основана. Е, как може да не знаете кога се появи една от световно известните телевизии? 80-те бяха ключово десетилетие за медиите заради възхода на нишовите ТВ канали. Това беше важен момент в историята на вашия бранш - журналистиката. Ако не сте наясно дори с нея, то с какво изобщо сте наясно? * * * "Търговията на ЦРУ с наркотици... Гари Уеб се самоубива... "Лос Анджелис Таймс" се извинява..." Не се извини ЛА Таймс, а бивш журналист от вестника - един от водещите автори участвали в очернянето на Уеб. И не го направи просто ей-тъй, а веднага след новината, че започват снимките на филм за живота на Гари Уеб - "Kill the Messenger". А търговията на ЦРУ с наркотици има дълга история и то призната частично от самите ЦРУ. Като пишете за такива неща би трябвало да сте чували за прочутата им фирма "Еър Америка" и за операциите на ЦРУ в Лаос по време на Виетнамската война. Отговорът на ЦРУ беше, че през 60-те търговията с опиум в Лаос е била законна. * * * "Масовото следене от NSA... През 2013 г. Едуард Сноудън разкрива..." Тази теория е доста стара и е разкрита доста преди Сноудън - тогавашната прочута система ЕШЕЛОН на АНС. Имаше множество книги и статии през 70-те и 80-те, а в края на 90-те Австралия официално призна, че има петстранно държавно споразумение за масово шпиониране. Малко по-късно имаше и официално разследване в Европейския парламент, даже бившия шеф на ЦРУ Джеймс Улси призна за системата. По това време Сноудън е бил още тинейджър. * * * Снимка 7 Човекът на снимката е генерал Лемницър, а текстът е за нацистките учени от предната снимка, с които той няма много общо. Вероятно сте имали предвид участието му в плановете за операция "Нортуудс", ама много бързате с тоя копи-пейст, бе! Дайте малко по-кротко! И впрочем тази операция никога не е била конспиративна теория, защото е отказана още на хартия. * * * Операция "Кламер"... Операция "Снежанка"... сифилиса в Гватемала... То такива събития е имало. Ама не става ясно: кога е имало конспиративни теории за тях? Май сте пъхнали какви да е секретни операции, че да има повече презареждания на страницата.

#5 Уточнител 16.04.2018 в 13:01:16

А БРЕ, КАФЕ-то, Като преписвате тия тъпни(активни мероприятия) на съветските служби, не вдявате ли, че ако това е било така са щели да хвърчат глави. ЦРУ НЯМА ПРАВО по закон да оперира на територията на САЩ. Това е углавно престъпление...Дайте друга конспиративна теория

#6 Уточнител 16.04.2018 в 13:10:05

НА ДНЕШНИЯ ДЕН ПРЕЗ 1925, тогава Велики четвъртък е извършен най-големия в човешката история атентат. Убити на място от московските агенти на БКП са общо 280 души, 213 - на място, 67 са починали по-късно от раните си, повече от 500 души са ранените. Сред избитите е голяма част от елита на България и много жени и деца. Атентатът е НАЙ-ГОЛЕМИЯ по брой жертви в човешката история и запазва този "рекорд" до 80-те години на ХХ век. Армията понася голям удар - загиват повече генерали, отколкото в 4-те войни дотогава. Затова в армията се създава тайна организация, която трепе комунисти...А никакви "крайно леви дейци на БКП" НЕМА. Това е комунистическа оправдателна измислица. Атентатът е бил одобрен на най-високо ниво в партията и утвърден от Коминтерна. Оцелелите атентатори, техните близки, както и близките на ликвидираните, са произведени в АБпФК...За тези неща не се пише, защото сега ни управляват внуците на атентаторите... Да си спомним за жертвите и да не допуснем това да се повтори!

#7 Уточнител 16.04.2018 в 14:14:22

БИВА КУХИ ЛЕЙКИ, ама тия от ЧервеноРуската сгань бият всекакви рекорди по тъпота...справка Червемил, по-доле.

#8 Nenimir 16.04.2018 в 19:53:14

Комемтарите показват, че няма повод за притеснение, нивото не се подобрява

#9 e-mil 17.04.2018 в 00:40:47

Уточнител | 16.04.2018 13:01 "... не вдявате ли, че ако това е било така са щели да хвърчат глави. ЦРУ НЯМА ПРАВО по закон да оперира на територията на САЩ." Само дето ти не вдяваш, че въпросният закон е приет по времето на Картър. Тоест първите две конспирации нямат общо с него - те са по-ранни. И явно не знаеш, че преди десетина години приеха поправка към този закон, която позволи определени операции по подслушване по простата причина, че много от интернет сървърите през които минава чужбинската комуникация се намират на територията на САЩ. А що се отнася до наркотиците има един куп начини нещата да се вършат и без да пряко извършени от служители на ЦРУ. Например в доклада на ЦРУ по повод статиите на Уеб се казва, че Управлението продължава да има оперативен интерес към контри живеещи в САЩ. А после при слушанията пред Конгреса контролиращият ЦРУ инспектор (Inspector General) го каза още по-ясно: Има свидетелства, че ЦРУ не е прекъсвало връзка с индивиди от програмата за подкрепа на контрите за които има предположения, че са се занимавали с наркотрафик. А добави нещо по-важно: че според едно споразумение от времето на Рейгън, агентите на ЦРУ не са длъжни да докладват, ако разберат, че някой от подопечните се занимава с дрога. Накратко: служители на ЦРУ не били пренасяли наркотици, но имали близка връзка с едни хора, които май са внасяли. Оттам лесно можеш да се сетиш, че е възможно да правят операции на американска територия и без формално да попадат под ударите на закона.

#10 larry 17.04.2018 в 04:25:14

Статията е едностранчива и напълно манипулативна.Ако ще претендирате за обективизъм, прочетете и напишете и за съветският принос в това отношение: за психиатричните експерименти и т.нар. "фармакологични убийци", както и за другата половина нацистки учени отвлечени и работещи за военните в СССР.Колкото да контрола върху пресата в Съветите, дори не е нужно да пишете - всеки го знае. Така скалъпената статия е пълен резил.Жалко! Имах ви за малко по-обективни.

#11 Уточнител 17.04.2018 в 15:35:19

ТЪП, ЛЪЖЛИВ, ПРОСТ и нагъл. Що е то? Русофил (червЕмил), разрушител на Тъпомерите

#12 Specifier 17.04.2018 в 16:01:56

Обективно, относно възникналия спор: разпоредбата, която забранява на ЦРУ да провежда каквато и да било дейност на територията на САЩ съществува още от момента на неговото официално създаване и е вписана в самия акт, одобрен от Конгреса през 1947.

#13 To 17.04.2018 в 17:30:37

Абе много сте зле напоследък...спях, спрях да чета след втората...как беше нещо улта...заради шока, който получих не от електричеството, а от явното ви невежество!

#14 e-mil 17.04.2018 в 21:12:17

Уточнител | 17.04.2018 15:35 Я бягай да четеш история преди да дрънкаш! * * * Specifier | 17.04.2018 16:01 "разпоредбата, която забранява на ЦРУ да провежда каквато и да било дейност на територията на САЩ... е вписана в самия акт, одобрен от Конгреса през 1947." Ако ще говорим за закона от 1947 не е зле да сме го чели и двамата. Той забранява едни други неща на ЦРУ, а не "каквато и да било дейност".

#15 phreak 13.08.2018 в 19:43:42

На слайд 6 и 7 инфото се повтаря... Автора ако иска да си го оправи!

Новините

Най-четените