Благодарете на служебния кабинет

Как се нарича действие, при което човек си приписва заслуги за нещо, което не е направил? Самохвалство. Политиците редовно го правят, разчитайки на късата памет и услужливите медии.

И понеже на този кабинет му е тръгнало на извинения, то редно е да се извини и за това, че на два пъти си приписва геройски заслуги за мерки, предприети от служебното правителство на Марин Райков.

Караме отзад напред. Парламентът прие на първо четене днес промени в Закона за енергетиката, с които от цената за пренос отпаднаха добавките за за "зелена" и "кафява" енергия. Те ще бъдат включени в цената на общата енергия. Отпада задължениеито на НЕК да изкупува ток от всички производители. Първо ще изкупува евтината енергия от АЕЦ "Козлодуй" и "Марица-Изток 2", а от когенерацията - след като се задоволи потреблението от евтините източници.

Така се отпушва износът и ще се позволи да се задържи цената за битовото потребление.

Всъщност промените бяха дело на служебния кабинет и на министъра на икономиката и енергетиката в служебното правителство Асен Василев, който направи преглед на ценообразуването в енергетиката. Василев дори беше по-радикален, като заяви, че всички такси за "зелена" и "кафява" енергия трябва да отпаднат.

Служебното правителство обяви тогава, че подготвя промените, но е необходим парламент, който да ги гласува.

Вместо да признае заслугите му, настоящият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев драматично предупреди мнозинството, с чиито гласове бяха приети промените (БСП, ДПС и "Атака"): "Върху парламента и правителството ще се излее голяма помия заради промените в Закона за енергетиката, не се огъвайте".

В партийно-пропаганден стил продължи: "Не отстъпвайте, сега е моментът да върнем енергетиката на българския народ, да печели България, да накараме хората да видят, че имаме достоен парламент и правителство, което мисли за техните интереси".

По същия начин преди време лидерът на БСП Сергей Станишев приписа като заслуга на новия кабинет правилата, определени от служебното правителство - до 25% от парите на държавата да са в една банка. Без да му мигне окото.

Да бяха припознали за свое и поискания от Марин Райков нов инвестиционен анализ за газопровода "Южен поток". Така наистина ще видим, че правителството и парламентът мислят за националните интереси... И никой не ги страхува.

#1 Svelini 21.06.2013 в 17:20:11

Уебкафето, колко голям екип написа тридесетте изречения в този материал ? Защо не излизате с имената си? Насила ме карате да бъда адвокат на този парламент. Според мен в изказването на Стойнев не чух да си приписва заслуги. Промените в закона можеше и да не бъдат приети. След служебното правителство и ДКЕВР работиха по методиката. Очаквам тези, които са засегнати от промените в закона и те да излязат на протест.

#2 VL-2 21.06.2013 в 17:27:50

1. След приемането на закона НЕК фалира официално. 2. Всички собственици на ВЕИ организират групова жалба в Страсбург. Печелят по бърза процедура и си им се плаща, но от друго перо. 3. Президентът връща закона за повторно разглеждане. Следва отмяната му от КС. Ясно е, че не става номера да ме натовариш да дам на едни хора едни пари, защото така е по закон, и после да не мога да си добавя към цената на стоката която съм купил за да продам поне същата сума. Защото така ще бъде по закон. Логично е тези лесно атакуеми текстова да отпаднат междеу двете четения. Както и да се уточни въпросът с "разполагаемостта". Към момента не е ясно кой я възлага и кой ще я плаща...

#3 pueblo 22.06.2013 в 03:50:15

ДРУГАРИ,ПРИЕМСТВЕНОСТ ТРЯБВА! НЕ ЗА ДРУГО////

#4 My Majesty 22.06.2013 в 07:35:08

Мдаааа, явно уебкафето е минала на хранилка към Сорос, Прокопиев, Бориславова. Явно ще му плащат, за да убеди ахмаците, че се създава един "нов", десен политически проект. Естествено проектът няма да е нито нов, нито десен, а отново АНТИбЪлГАрСКИ.

#5 Баба Вихронрав 22.06.2013 в 13:58:52

Извън контекста на матрялчето: ъъъъ,това нещо "кафява енергия" има ли общо с "кафява нота"?

Новините

Най-четените