In memoriam: Тодор Живков

Благодаря на автора ви Петър Николов, който ми взе няколко думи от устата с текста си за кумира на нашия премиер - Тодор Живков. Не съм съгласен само с едно: че "на днешните 20-годишни думите на Борисов за това какъв титан е Тато са забавни." Ами - не са (въпреки, че съм малко над двайсет).

На Мартин Карбовски не благодаря, че с част от интервюто си на тема "Борисов-Живков" (навръх Мъжка задушница) отново повлече стадото към тази гръмка, непрестанно предъвквана и толкова шегаджийски, че чак добронамерено окарикатурявана носталгия към "последния български комунистически владетел". И то само два-три дни преди големия 10 ноември.

10 ноември 1989 година много не си го спомням - освен с това, че в тия дни нашите гледаха телевизора някак ококорено и мисля, че всеки - тогава второкласник - също не си го спомня.

Само 3 три години по-късно обаче имах късмета за пръв път да изляза извън България с крайна дестинация Швеция - минавайки през страни доскоро разделени от Желязната завеса (трип, който продължи в продължение на шест лета).

Основните ми спомени са свързани с пътищата тип летящо килимче след като напуснеш границите на България и Румъния, изобилието от евтин течен шоколад, фен четките за зъби на футболните отбори, наистина 70-процентовите намаления на дрехи и шарените рекламни билбордове. По това време в България не бях пипвал дори списание с твърда корица.

Но най-същественият ми детски спомен е, че между градове като Братислава и Бон нямаше кой знае каква разлика - като модерни сгради, модерни хранителни верги, модерно изглеждащи хора, въобще - първосигнално усещане за поп културен рай, който сякаш отдавна беше завзел и източната част на Европа.

Затова неаргументираното не-дясно подмятане на притежаващия вродено чувство за популизъм господин Бойко как "доста неща били направени по Живково време" - все едно слушам някоя бабичка от квартала - ми звучи грозно: като пътищата и сивотата, по които усещах, че вече съм в България през 1992-а.

Добре, да оставим настрана това, че Бойко толкова си може и летвата му е Тодор Живков. Но ако медиите, тези пропагандисти (колкото и тоталитарни асоциации да навява думата), искат да вкарат мисленето на стадото в по-"западна" посока, биха попитали Бойко Борисов знае ли как латвийският му колега Валдис Домбровскис официално сложи край на рецесията в страна, ударена най-тежко от кризата. Защо избирателите в бъдещата еврочленка отхвърлиха популизма?

Или най-малкото - ако Карбовски беше оня Карбовски от 90-те, щеше да попита премиера знае ли коя е столицата на Латвия. Ей така - на майтап. Нали и това за Тодор Живков беше на майтап? Или поредният обезоръжаващ сеир за мрънкащото объркано стадо, което изпитва глупава носталгия по някакъв черно-бял живот - "ми явно няма да стигнем европейците, а как хубава беше оная Татковина..." (Що да не върви Батковината към Татовина...)

Имам чувството, че медиите сами подпомагат Бойко Борисов да надмине постиженията си в популизма. Самите те не му дават възможност да покаже дали е склонен на някакви други постижения освен да докарва поданиците си до състояние, в което се чувстват все едно ги дундурка на бащините си колене - с прекалената толерантсност, с която влизат в антиелитарния му тон. И задавайки му въпроси, които смятат за провокативни - а те просто изработват маргиналното съгласие и примирение на стадото с това, че толкова си можем.

Затова поне на 20 и... годишните тая тема за Борисов и Живков не ни е забавна. Тя ни напомня за една притча за един хълм - някои хора стоят в подножието му, без никога да са мърдали, други го изкачават и виждайки, че има и други хълмове продължават, а трети - като видят, че има още хълмове, слизат обратно. Дори да им коства 21 години.

#1 Начко 08.11.2010 в 08:53:58

Тодор Живков, тоя прост и недодялан шоп със селско излъчване, е последният истински български държавник. Но все още е твърде рано, за да получи своята оценка от историята. Колкото и да се напиняш, Тома, неизбежно е - твоите внуци или правнуци един ден в учебниците по история ще четат: "Тодор Живков - държавник с особено големи заслуги за развитието на България". За Тома Захариев в учебниците няма да пише нищо. От "Позитано" 20 ли ви плащат да охулвате Бойко Борисов или някоя агенция за връзки с обществеността се явява посредник? Не ми отговаряй с "не", защото лъгането е грях.

#2 farol 08.11.2010 в 10:41:21

Когато говорят за Т.Живков като за най-великият политик, някой комунисти, не казвам хора, толкоз се прехласват, та чак пяна им избива по устата от умиление или от бяс не е много ясно. Нека им забършем лигите, друго не остава-тези хора ще продължават да живеят, както казва авторът „в подножието на хълма„ и ще мечтаят за „онази татовина„. Те освен че страдат от бяс, са и слепи- не искат да видят че за същото време през което Т.Живков-сам разбира се, с кирка и лопата построи магистрала „тракия„ от софия до пловдив, хората на запад, да речем Белгия или Холандия-давам тях за пример като най близки по площ на Бг. Швейцария няма да споменавам, че е съвсем несравнимо, там хората, а не някой местен диктатор, построиха не само магистрали, а бъдещето си-Хората. Защото работеха и получаваха пари за труда си. По времето на Т.Живков всички ходехме на работа и получавахме 200лв. заплата. Така е. И никой не работеше.За какво да бачкам, като толкоз плащат. И уморени от безделие всички отивахме на почивка-на море. С това се изчерпва величието на тодор живковото време-мързел и море. Честно казано не беше зле, но беше досадно и скучно. Въртяхме се като куче на синджир около собствената си опашка, не можеш да мръднеш никъде-море, ама само несебър и приморско, дори не можеш да отидеш на хотел в Сл. Бряг-скъпо за 200левовата ти заплата, а да не говорим за Гърция или Турция или пък за Италия или Испания-абсурд. Желязната завеса работи, но не за всички разбира се, за партийните олигарси и техните семейства нямаше ограничения да си пазарят по бутиците на Виена, Лондон и Париж, докато 200левовия българин чака на 20 м. опашка за кремврши в супермаркета. Голямо величие се излъчваше тогава от българина хванал дебел морски тен псуващ на ум и Живков и майка му и баща му, но на ум, на глас не може, че бият. Това което искат носталгиците по онова време е да продължават да работят т.е. да мързелуват по същия начин, но за сметка на това да живеят като партийни олигарси. Няма как да стане, партията не дава. Pартията стана капиталист, плаща 400лв. заплата и ти приватизара почивната станция на морето, така че вече нямаш тен, а само псувни-вече и на глас. Те поне са безплатни.

#3 Ицо 08.11.2010 в 11:14:56

Съгласен съм с Начко. Живков ще остане в историята. В България беше май най-добре от бившите соц страни. Като изключим Германия където се наливаха пари и в Западна и в Источна. Другото - в България не се стигна до кръвопролитие при неизбежния преход. Има и много други неща за който управлението на Живков има заслуга. А социализма който ни беше наложен - беше неизбежен и наложен от външни сили. Включително и Чърчил ни е предал на Сталин ей така. Социализма не го е създал Живков, та той да ни е виновен. Ако не е бил той ... щяло е да е друг. Но пък и Живков няма особена заслуга за построеното тогава. Просто системата е била такава - тоталитаризъм. И се е строяло планово. Може би не толкова ефективно, но все пак нещо се е правело. За разлика от последните 20 год дето само се краде (приватизира). Не казвам че при Живков е било добре. Но както казва Сократ - лошата демокрация е по-лоша от лошата диктатура. Защото при демокрация има много хора които са във властта и тези много лоши хора могат да натворят много повече лоши неща отколкото 1 лош човек. Сравнявате със запада ... да ама що не сравнявате с Африка, Индия, Южна Америка и други такива капиталистически държави ? Щото последните 20 год. вървиме именно натам - към корупционна, крадлива и престъпна "демокрация".

#4 emo13 08.11.2010 в 11:49:34

Браво Тома, много силно набиване на комунистически канчета. Само не трябваше да споменаваш възрастта, защото сега тя сега ще е основен аргумент на запенените червени кхмери, които ще те критикуват.

#5 Rowan 08.11.2010 в 13:47:36

И от мен едно мнение. Да подчертая дебело, мнение на върл антикомунист/социалист. Мнението ми към партията се формира, като се започне от национализираната фабрика на прадядо ми, премине се през годините излежани в Белене от дядо ми и 2 десетилетия без пенсия след това, само за това че е бил офицер от царската армия, и се стигне до забраната наложена ми да кандидатствам в избраното от мен средно училище през 89-та, защото в родата ми имало капиталисти. Добре че точно тогава паднаха от власт. Смятам, че достатъчно обясних позицията си. И от тази позиция, пак не мога да отрека постигнатото от правешкия шоп. Точно той поддържа обстановка в страната, която да не доведе до нахлуване на съветски войски. Вижте какво се е случило с тези страни които са се опъвали на големия "брат". Не че му е било трудно, защото в онези държави наложеният соц. режим е срещал съпротивлението на вековни традиции и държавност. В България това го е нямало. Той е и виновен за трансформацията на страната ни от аграрна в индустриална, с привкус към високите технологии, и за цялата инфраструктура която ползваме и сега. Без това, сега вместо да го плюете млади господа, седнали пред компютъра, щяхте да копате на нивата. На него дължим и останките от образование и здравеопазване днес, защото след него всички рушат тези два сектора, но направеното тогава, вече 20 години не може да се срине напълно, въпреки усилията на всички от 90-та насам. По негово време имаше учители които обичаха работата си и ученици които уважаваха учителите си. Имаше и здравни работници които лекуваха хората, вместо да мислят за рушвети и изсмукване на повече пари от касата. Аз помня какви бяха образованието и здравеопазването тогава. Помня и какво беше сигурност тогава. Не че нямаше престъпници, но беше изключително рисково мероприятие, да се занимаваш с такива неща. Един път точно преспах в районното тогава и повече не се замислих да върша глупости. Действаше много възпитателно. Не той е виновен за онова време, за репресивния режим и плановата икономика, отворете "Дипломацията" и прочетете точно кой ни продаде на руснаците. Голямата ни колкото плюнка на глобуса страна не е имала никакъв избор в кой лагер да стои, но заслугата на бай Тошо е , че той извлече максималните ползи за страната ни от наложеното със сила положение. Не ми липсва онова време, липсват ми държавниците като него. ПП: Автора, никак не е коректно да сравняваш България с по-западните бивши соц. държави. Това са страни с вековни традиции, държавност, и гражданско общество преди окупацията през 45-та. България по него време не е можела да се похвали с това, били сме една кална нива населявана от селяни 5 века ашладисвани от който свари. След падането на комунистите, нещата пак си останаха така.

#6 boris 08.11.2010 в 15:40:26

Rowan -------------------------- напълно споделям мнението ви!

#7 boris 08.11.2010 в 15:50:51

И пак опряхме да предъвканата истина, че въпросът въобще не се касае до това, дали беше добър или лош комунизма - имаше добри страни, имаше и лоши. И въобще не се касае до това дали трябваше да си отиде - и трябваше, и никой не ни пита дали искаме. Проблемът е, че ние.народът на България, НЕ НАПРАВИХМЕ ПОЧТИ НИЩО, за да имаме сега едно по-добро общество. тоест проблемът не беше в това, че се разбесня кражбата и се развилняха мутрите, а в това че хората гледаха на тях с "евалла" и възторг, вместо с презрение и омраза. Та долният пост, много правилно е забелязана липсата на държавна традиция, българинът просто не е свикнал да гледана страната си като на негова. в тази логика, ще вметна, че със всичките му косури Борисов за сега е възможно най-доброто което заслужаваме.

#8 Rowan 08.11.2010 в 16:04:21

Ах мили ми писачо на статии, изумявате ме с елементарното си незнание и способноста си да правите изводи. Просто не мога да се сдържа. Преди да сравнявате миналото и настоящето, вземете прочетете малко що е това "Сравнителен исторически анализ" и има ли то почва у нас. След това си изберете произволни 4 години от управлението на бай Тошо и ги сравнете с 4-те години на което си искате правителство след него. Сравнете километрите пътища, построените заводи, училища, болници, ръста на БВП, ръста в стандарта на живот и каквото още ви дойде на ума. И тогава постановявайте присъди. Има и груби грешки като Кремиковци и Плама Плевен, но ако пак прочетете малко история, ще видите, че тяхното създаване е било обосновано с потенциални находища. И оценките за сегашните управляващи могат да се дадат не по-рано от края на мандата им, пак със същия научен метод.

#9 mimeta 08.11.2010 в 16:06:25

И кои са добрите страни на комунизма? Че аз нещо не се сещам....

#10 vanko1 08.11.2010 в 16:14:12

В страхотния напън да го помислят за пострадал от соца, за да му повярват, rowan бая се е поизсилил - ега ти тъпотията, че не били му разрешили да учи в избрано от него средно училище през 1989-а Ееее, бате, браво, кажи си номера на партийната книжка сега...

#11 farol 08.11.2010 в 16:35:25

Дста хора от тук коментиращите забравят нещо много важно.Добре, да приемем че по времето на Живков много било направено. Колко много, отделен въпрос. Само че след неговото време дойде времето на кого? Като се каже „20 години само се краде и разграбва направеното от него“. Кой го краде? Кой съсипа, химическата индустрия и селското стопанство, да речем, печеливши острасли на икономиката? Кой застана на входа и изхода на всяко предприятие и го фалира за нула време? Някакви случайни хора ли бяха те? Нали същите тези хора които които бяха гръбнака на БКП управлявано от Живков плюс агентите на Държавна сигурност като оперативен персонал създадоха мутрите, които са техни подставени лица и фирми, нали тези лица-мутри и техни фирми разграбиха това което ТОЙ е създал, да не съм го крал аз. И след това поголовно разграбване естественно се почнаха демонстрации на престиж и благополучие. Защо не-крадени, лесни пари можеш да ги харчиш с куфари. Да не би да си се потил или да си напънал акъла да ги изкараш. Така се създадоха кумирите на силикона и мутро анцузите. Живков бил велик!!! Дръжки велик. Някой хора май не знаят че като е изпапал всички заеми и държавен резерв на България, а братушките като са му отказали категорично повече кредити е предлагал да станем не знам коя си по ред съветска република. Руснаците отказали обаче. Голям държавник, голям..праз. В цялата българска история от 1878г. насам винаги е имало продажници- рубладжии, които са искали окупацията на България от Русия, през 1944г. и това се постигна с помоща и съдействието на най големите налични продажници за него време- шумкарите и БКП. Така че каквото бил направил живков, неговите хора си го разделиха и продължават да си го разпределят, а останалите лапат мухите и чакат бат Бойко да оправи „батковината“, Ше я оправи сигурен съм, гледайте вдруги ден, как за пореден път руснаците ще ни заробят. Е, вече не териториално, а енергийно. Което си е почти същото. Ше ни оправи бат байко и отзад и и отсякъде. Той да не би да не бивш бодигард на Живков, не е ли учил в Симеоново. Той от кои е, не е ли от същите!? Но, както казва тук един коментиращ-алтернатива няма.

#12 boris 08.11.2010 в 17:03:18

farol -------------------- Еми в България "краят на комунизма" дойде с едно телевизионно предаване на конгреса на БКП дето Живков гледаше като теле. Нама подарена свобода. Лошото е, че ако на нашите пра-пра дядовци свободата от турците им е била "подарена" от Русия, те все пак са се опитали и донякъде са успели да си я отвоюват след това. Ние, моето поколение и това преди мен не напраихме нищо. И ужасното не е в това, че не искахме, а в това, че и да искахме ние не знаем какво да направим. Ние нямаме идея, това е трагедията на съвременна България.

#13 Многознайковица 08.11.2010 в 18:32:20

Фарол, отговорът на многото ти въпроси започващи с "Кой" е само един - българинът. Този българин , който стои безучастно и чака някой да го оправи ,"отпред или отзад" както ти се изрази и този българин , който генерализира голяма част от енергията си в омраза към тези дето са крали и са го пропуснали при разпределенито на благата.И докато болшинството от нас политиканстват и то предимно пред монитора , правят се , че работят и не виждат по-далече от носа и корема си - това ще да е положението ( чакане, оправяне, плюене и пр. ) . Роуан, не се хаби , който разбира няма нужда от пояснения , а който не -

#14 farol 08.11.2010 в 22:58:20

Re: многознайковица Не искам да влизам в полемика с дървени глави като теб и rouwan. Безсмислено е да говориш на стената. Тя няма да поумнее от разговори с нея. Божидар Димитров каза че сме шибан народ. Такива като вас продължават да обясняват че за всичко бил виновен българина, тъпата овца, говедото българин. Ами, добре.

#16 Многознайковица 09.11.2010 в 01:17:10

Фарол , приятелю , по-спокойно , май полемиката си я правиш сам. Аз само ти отговорих на въпроса , който многократно зададе и явно имаш проблем с отговора му . Като ти гледам правописът си малко над средното ниво и се предполага да си разбрал , че в изказването ми липсва всякаква политическа или икономическа пристрастност. Идеята ми е да се спрем най-накрая да гледаме кой, какво, как, кога и да преминем на ТУК , сега, действие, аз, ние и пр. А първите неща като за начало биха били адекватна самооценка и умение за самоконтрол

Новините

Най-четените