Кризата свърши

Кризата свърши. Не вярвате? А за някои може би въобще не е имало криза?

Но винаги е по-добре, когато икономиката расте. Когато икономиката расте, хората почват да мислят за бъдещето, не само за утрешния ден, а за перспективата.

Тези мисли провокират алчността, дали ще е алчността на потребителя, който тегли заем от банка за огромен телевизор или на инвеститора, който рискува парите си с активи, иначе предизвикващи предпазливост, това няма значение. Алчността кара икономиката да расте още по-бързо.

А това, че кризата е свършила, се разбра през изминалите две седмици. В САЩ Плосър и Булард, двама от директорите на Фед, обявиха, че печатането на пари спира през втората половина на 2013 г. В момента Федералният резерв купува по 40 млрд. гарантирани с ипотеки облигации и по 45 млрд. държавни ценни книжа - всеки месец.

Няколко дни по-късно президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че в банковия сектор в еврозоната вече се наблюдава възстановяване. Кризата в Европа тръгна от банките и вероятно ще приключи там.

Междувременно в Китай отчетоха скок на износа и вноса през декември, показвайки че икономиката им отново набира скорост.

А в Япония новият премиер Шинзо Абе категорично заяви, че печатането на йени няма да спира докато инфлацията не се завърне и икономиката не започне да расте.

САЩ, Източна Азия, Европа, навсякъде финансовата криза приключва. Ще минат още няколко месеца докато това стане видимо и в реалния сектор, но светът вече може да мисли за бъдещето в оптимистична перспектива.

През последните 12 години глобалните финансови пазари се намираха в супер цикъл на мечи пазар. Индексите падаха в реално изражение (претеглени спрямо инфлацията). А средната продължителност на такъв супер цикъл е около десетилетие.

Алчността се завръща на всички нива. Неслучайно през седмицата до 9 януари, Lipper отчете най-големия приток на капитали към американските инвестиционни фондове от 5 години насам.

Какво е положението тук, в България? Засега низходящите рискове са повече. Те са икономически, финансови и политически.

Последните данни на НСИ за търговията на дребно в страната показват срив през ноември с 5.2% на годишна база. Безработицата трайно остава около 12%, а като се включат и хората, загубили надежда,че ще си намерят работа, гони 20%. Цените на имотите продължават да падат (2.2% на годишна база през третото тримесечие). Промишленото производство се свива (с 2.1% на годишна база през ноември).

Наистина износът расте, но по-бавно от вноса и то при криза на вътрешното потребление. Общото външнотърговско салдо е отрицателно за  периода януари - ноември 2012 г. и възлиза на 8 318.9 млн. лв., като дефицитът е с 2 967.4 млн. лв. по-голям, отколкото през първите  единадесет месеца на 2011 г.

Във финансовия сектор положението също не е добро. Делът на лошите и преструктурирани кредити в банковата система остава над 23% (според последните данни на БНБ). На този фон не е чудно, че средните лихвени проценти по новите кредити в левове за бизнеса и потреблението са относително високи, съответно 9% и 11.29%. Отпускането на заеми е затегнато. През третото тримесечие на миналата година ръстът на кредитирането се е забавил с 1.1 процентни пункта на тримесечна база, до 0.5 на сто.

А тази година е изборна. Досега това винаги е означавало забавяне на реформите (доколкото въобще се правят такива) и изчакване. Процес, който е разбираем с оглед на факта, че първата работа на всяка нова власт е да сложи свои хора на колкото се може повече места в бюрократичната машина.

Изборите тревожат и инвеститорите. Нито българските, нито чуждестранните компании ще планират нови големи проекти и вложения, преди да стане ясно с каква политическа сила ще се наложи да работят за осъществяването им.

В тази ситуация типичното предизборно харчене, на принципа: "След нас и потоп", дори може да се окаже благотворно за икономиката, тъй като поне ще облекчи малко кризата на вътрешния пазар.

Кой е виновен за лошата форма на българската икономика? Управляващите, просто няма кой друг.

Политиката на ГЕРБ през изминалите 4 години, както и на тандема БСП и ДПС преди това, може да се определи като отказ от политика. Облягайки се на стабилната основа на валутния борд, управляващите не правеха почти нищо. Те нито стимулираха икономиката с допълнителна ликвидност, нито пък я реформираха.

За разлика от Латвия например, високата безработица в България се дължи изцяло на проблемите в частния сектор. Държавната администрация остава огромна и мудна. В края на мандата на ГЕРБ електронното правителство все още е на хоризонта. Наистина е много по-близо, но реално е нефункциониращо.

Държавата по никакъв начин не стимулира, нито пък оказва натиск върху банките да ликвидират лошите активи. А БНБ защитава статуквото, въпреки че кризата в сектора е очевидна.

Прекрасен пример за политическото безсилие на ГЕРБ е Законът за насърчаване на инвестициите.  Рецесията през 2009 г. накара чуждестранните инвеститори да се отдръпнат от България. След това Законът за насърчаване инвестициите беше променян и допълван три пъти, но без особен икономически ефект. Последните изменения бяха приети през ноември 2012 г. Новите текстове, въпреки че бяха стъпка в правилната посока, съдържаха в себе си фактологични абсурди.

От една страна, законът предвиждаше възможност да се даде разрешение за постоянно пребиваване при вложени 1 млн. лева в българска кредитна институция, но за инвестиция в реалния сектор прагът беше 4 милиона лева и 50 нови работни места.

Президентът наложи вето на приетите изменения и в началото на тази година същите депутати, одобрили законопроекта преди 2 месеца, единодушно го отхвърлиха.

Този отказ от политика създава огромни икономически проблеми. Реформите никога не са окончателни, защото нямат ясна цел и се правят на парче. Държавата отчита дейност, но реално прави много малко. А несигурността пречи на бизнеса да планира дейността и инвестициите си.

Компаниите, както и потребителите, съществуват ден за ден, с надеждата, че поредната псевдореформа няма да ги засегне. Алчността, която в страни като САЩ и Китай има огромен съзидателен ефект за обществото и икономиката, в България е разрушителна сила, действаща на принципа: "Взимай парите и бягай".

Ако погледнем анкетите на НСИ за икономическата конюнктура в страната, ще видим, че във всички сектори, без изключение, основен проблем за бизнеса е несигурността.

Парадоксално, но най-голямата пречка пред икономическото възстановяване на страната е българската държава, чиито най-голям успех е фискалната стабилност. Стабилност, от която затъналата в стагнация икономика, не може да извади никакви дивиденти.

#3 Vasil 14.01.2013 в 12:37:06

"Политиката на ГЕРБ през изминалите 4 години, както и на тандема БСП и ДПС преди това, може да се определи като отказ от политика. Облягайки се на стабилната основа на валутния борд, управляващите не правеха почти нищо." А НЕ съм съгласен ....правеха много неща .... предимно грабеха

#4 Vasil 14.01.2013 в 12:43:29

колокото до икономическата политика България отдавна няма такава .... целта е да се разпродаде всичко на безеценица и да се закрие държавата ... след опустошителната приватизация на другаря Костов който закри индустрията и земеделието дойде ред на другарите от Новото време да разпаррчатосат каквото е останало от държавата наречена БАНТУСТАН .... НАПРАВИХА го като приватизираха БТК и ЕРП -тата за жълти стинки а другаря Миленчо Хотелчев заедно с Красимир Катев завълтя и външния дълг подобоващо добре така че да загубим над 2млрд лева .... после дойде 3тройната ламя само за да краде квото е останало от БАНТУСТАНА а сега ГРОБ са върхът на сладоледа - сбирищина от мутри , престъпници , ченегета , селски комплексари кариреристи като повечето са тотални некадърници ..... сполай да ви е другари !

#5 Harry 14.01.2013 в 12:52:21

Сякаш е писано от някой "старши икономист" в ИПИ. Слагам бас че кризата няма да свърши, защото изобщо не е криза, просто богатите забогатяват още повече, бедните обедняват, но целта е унищожаване на средната класа. И Ленин навремето обяви средната класа за най-големия враг на комунизма, защо ли? Целта е да останат само елит и роби.

#7 Vasil 14.01.2013 в 12:58:27

хАРИ старши" икономистите" в ИПИ не могат да направят таковяа писание ..... човекът е прав за мнага неща - държавата наистина е най-голямата прречка пред растежа в БГ но това е така защото това ни диктуват САЩ и в частност от Световната банка ( банда ) с своя палячо тук ШИМОН ДЯНКОФФФ

#9 vanko1 14.01.2013 в 13:24:08

ега ти експерта Зашев, стига си спамил с тоя, такива глупости е написало банкерчето на Цветелина Бориславова, че си и вярва отгоре на всичко

#10 abductor 14.01.2013 в 13:47:22

Зашев, не мога да определя дали имаш особено извратено чувство за хумор, или просто си пълен идиот...

#11 Vasil 14.01.2013 в 13:52:19

и за кавква държава говорим при полжение че организираната ппрестъпност в чиято основа са контарабандата , наркотиците и прането на пари е завлдяла цялата държава и е абсолютно безваказана понеже се протежира от високо във властта ?!?!?!!?!?

#14 Ben Dover 14.01.2013 в 14:57:49

Ем,от кога агитирам да си бръщолевим глупости и да престанем да коментираме под еднообразните тъпи политически шитни,ама неееее,трябвало да бъдем сериозно.Те ти сериозност заеби.... Цял ден сериозен,а време за простотии все няма.

#15 lele male 14.01.2013 в 15:26:20

Ами то инак, Бен, платените драскачи няма как да си заработят парите...

#16 ясминка 14.01.2013 в 15:44:36

Ташев, има задръствания, щото всички дето нещо работят са набутани в София. Ама никой не си е направил труда да направи инфраструктура и да помисли, добре ли е населението на държавата, да се концентрира в един град, в такава степен. Разходи се из някой град като Роман и ще ти светне защо в София е пренаселено и има такова оживление. Иначе, написаното вярно мирише на ИПИ. Пичовете, дето виждат просперитет в петте препълнени мола и в задръстването също.

#18 delight 14.01.2013 в 15:59:05

Кризата свърши я, сега ли разбрахте? Само се чудя като тънем в благоденствие и изобилие, с пълни молове и улици вие какво търсите тук, аджеба? Що не сте на покупки, почивки и .... ох, само да си преместя пачките, че ми пречат да пиша Пък специално Georgi Tashev за чий се е наврял и той тук да пръска мъдрост? То поне 1 трябва да работи за общото ни благополучие. Ташев, на теб говоря, не се ослушвай, бачкай.

#19 lele male 14.01.2013 в 16:21:43

Ампели, моите познания стигат до толкова, че прочитайки статията обобщих следното: Лейдис енд джентълмен, водата е вече до устата, горе главата!

#20 Meteora 14.01.2013 в 17:14:30

Тя световната криза все някога ще свърши. Тогава ще си останем с нашенската си сиромашия...

#21 скучко 14.01.2013 в 17:25:16

Обикаляла, обикаляла Кризата целия свят, когато стигнала в България си казала : - Даааа ! Където и да ходиш, най-хубаво си е у дома!

#22 скучко 14.01.2013 в 17:27:08

Малък град в Южна Франция. Ваканционният сезон е в разгара си, но тъй като вали бизнесът е замрял. Всички за в дългове. За щастие един богат руски турист пристига във фоаето на малкия местен хотел. Поръчва си стая и слага 100 евро на рецепцията, взима ключа и отива да инспектира стаята на горе по стълбите на третия етаж. Хотелиерът взима банкнотата и се втурва към касапина, на който дължи 100 евро. Касапинът взима парите и бяга при доставчика на месо на едро, за да плати дълга си. Доставчикът на едро се втурва при земеделския производител, за да му върне 100 евро за прасетата, които е взел от него преди време. Фермерът триумфално дава 100 евро на месната проститутка, която го обслужва на кредит. Проститутката бързо отива до хотела, тъй като дължи на хотелиера за използвана стая, в която забавлява клиентите си и слага на тезгяха 100 евро и си тръгва. В този момент богатият руснак слиза до рецепцията и обявява, че стаята не го задоволява взима 100-те евро и си тръгва. Никой не е е имал печалба, но всички вече нямат дългове.

Новините

Най-четените