А обръчите дрънкат ли, дрънкат

Алчността може да е двигател на икономическото развитие, а оттам - и на просперитета на нацията, но в България алчността е единствено множител на управленска наглост и олигополия. И така богатството на един определен кръг хора скача до несъизмерими с мизерията на средния българин висоти.

Защо обикновените хора не могат да бъдат алчни в България, колкото и да им се иска? Защото не притежават достатъчно спестявания, акции, дялове, които да са бързоликвидна инвестиция. Обикновените хора в България притежават основно - и предимно - по едно жилище. Дори наследените дребни ниви ги продадоха, за да платят операция, дългове към монополи или банки.

Обикновените хора не са алчни, само се полакомяват - искат по-голяма заплата, по-голямо жилище, по-нова кола, плазмичка.

Но дори и да разполагат с необходимите средства, не биха могли да ги вложат, ако не са кумци на някой от управляващите, тъстове/тъщи на някой, който е близък с управлящите - или най-добре на някой от тях, любовник/любовница, рода, сватя или от сорта. Причината е проста - само властта може да снабди обръчите си със земя на изгодна цена на добро място (Черноморие, планински курорт, край магистрала или тръбопровод). А освен земята, в България не си струва, а и няма в какво да се инвестират средства. Другото е да те (до)пуснат до обществените поръчки - и там някой от властта, местна или изпълнителна, трябва да те поръча.

Затова сделки като тези с дюните, с Иракли и още други ще продължат да излизат. Започнати при тройната коалиция, довършени при ГЕРБ. Защото олигополията не е разрушена.

На Иракли най-напред посегнаха от община Несебър по време на тройната коалиция. Заедно с Баневи. Впоследствие се оказа, че "Кирови инвест" и "Кава консулт" са купили парцели от Държавната агенция по горите (ДАГ) общо за 1.1 млн. лева, което прави 7.8 лева/кв.м.

Тогава "Капитал" писа, че от Министерството на земеделието и храните са пояснили, че решението за сделката е взето лично от директора на ДАГ тогава Стефан Юруков.

После двете фирми продават терените на акционерното дружество със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) "Експат бета". Акционери в него са Моника Йосифова (лично и през фирмата й "Актив груп" тя притежава 10%); рекламната агенция "Оксиген" (11.93%); "Експат груп" (3%); адвокатът Иван Тодоров (3.33%); майката (0.67%) и съпругата (1.67%) на Николай Василев (някогашният царски министър, но и министър при тройната коалиция); главният секретар на МДААР Биляна Дякова (6.07%); "Бенчмарк фонд 2&3" (30%) и др.

Затова и министърът на земеделието и горите Мирослав Найденов посочи Моника Йосифова, днес Янова, в пиар акцията си по телевизията. Един вид - ето кой се е облагодетелствал. Но е забравил да провери, (както се оплете и при брата на Сергей Станишев) - или тези, които са му правили справката, че на нейно място по-късно е влязла Мария Дивизиева (заместник на Василев в МДААР), с решение на общото събрание на дружеството на 3 юни 2011 г.

Все едно, към днешна дата цялата тази информация е само за сведение, тъй като строежът на едно от най-очарователните и диви места на Черноморието, които би трябвало да бъдат обявени за резерват, е в ход. Със съдействието - или мълчаливото бездействие, както твърдят от Mediapool.bg - на министъра на околната среда и водите Нона Караджова.

Какво излиза - че всички партии са в едни и същи обръчи. И дрънкат ли, дрънкат. А после се сърдим на Доган.

#1 Vankata_820 14.01.2013 в 18:34:34

"ДНЕВНИК", НЕ ОЧАКВАХ ДА ПАДНЕТЕ ТОЛКОВА НИСКО И ДА СЕ ДАДЕТЕ НА МУТРО-МИЛИЦИОНЕРИТЕ, ТОЛКОВА ЛЕСНО - КАКВО ТАКА ПОДДАДЕ У ВАС И КЪДЕ ВИДЯХТЕ ЗАПЛАХИ ИЛИ ОБИДИ, КЪДЕ?! СТРАХ ЛИ 'БЕ ДА ГО ОПИШЕШ?! ЖАЛКО, НЕ ОЧАКВАХ, ЧЕ КАТО СЕ СБОГУВАХ С ВАС, ТАКА ЩЕ МИ ЗАБИЕТЕ НОЖ В ГЪРБА, НЕ И СЛЕД ВСИЧКИТЕ ГОДИНИ, ЗАЕДНО! АМИН! Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към... [Прочети целия коментар] насилие по адрес на конкретни лица. Кликнете тук, за да видите оригиналното съдържание на коментара: И, коментиращи няма, същата работа, като темата за изнасилените деца в домовете за сираци, явно трябва всички достойни българи да забравят за родината си, след като и Цветанов наложи цензурата тази сутрин на всички медии и каза моля без насилие, защото виждате ли то е излишно?! Няма ли мъже в тази държава 'бре, всичките ли сте мамини сополанковци, които могат само да пият и вият в селските квартални кръчми, до там ли ви стига смелостта 'бре юнаци, толкова ли сте скопени, откъм храброст и чувство за дълг към родината си, какви хора сте 'бе нещ@стници, след като и с майките ви да се изг@врят и децата ви да изн@силят и убият, вие все ще стискате зъби, какво толкова сте стиснали между тях 'бре, з@ешко сърце ли, що ли?! Ж@лък народ и доните ви гащи ще смъкнат, както е тръгнало, а вие и на риза на гърба си се радвате, пък децата ви: кучетата ги яли?! Какъв народ само, какъв народ?! Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица. Кликнете тук, за да видите оригиналното съдържание на коментара: До коментар [#23] от "Вонафетс": Циг@ните тази вечер, свириха в центъра на Франкфурт възрожденски песни, революционни такива, изцяло български, нямаше маанета, както обикновено - сам си вади изводите на какво са Ви превърнали комунистите в БГ и как Ви влияят, след като нашите роми в чужбина, заслужат повече уважение от Вашите чалгари във властта!!! Не можах да повярвам какво свирят, явно и на тях им е писнало от кочината "България"(имаме си мулт@шки ресторант"България", невиждам къде е проблема с кочината"България"?!)!!!

#2 Vankata_820 14.01.2013 в 18:36:34

Мирослав Найденов при Кеворкян имаше теза и тя се крепеше на това, че са в пъти по-добри от БСП, причината: всички твърдяхме, че разлика между управлението на Костов, Тройната коалиция, БСП и ГЕРБ, почти няма(с дребни разлики), но това беше твърде тежка диагноза за тях и за нескончаемия ни Преход, а за да бъдеше приета радушно тази диагноза от мърсуващата ни политическа класа, трябваше да могат да извадят поне някакъв дивидент, е, сега е ред на недораслото ни гражданско общество в България, да осребри прозрението си или да забрави бъднините си и природата си, която почти не остана - явно това изнася и на Нона Караджова, след като днес с изказването си, за мен, обявява надигащите се на протести за глупаци - видно е, че има негласната подкрепа и на Костов, и Тройната коалиция, ДПС и БСП, и ГЕРБ - всички са в кюпа!!! ЕДНА СВЯТА ИДЕЯ, ЕДНА БЪЛГАРИЯ, ЕДИН ЖИВОТ - НЕ НА СОЦ.ИЗМЕКЯРИТЕ НИ! Пожелавам Ви успех, това е последната битка за Горната земя!!! СБОГОМ! "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata

#4 MacAllister 14.01.2013 в 19:26:18

М-да повтаряне на очевидното. Колкото и да е дебилско повтарянето се налага - доказва го най-новата ни история - достатъчно е един Цвинокио да се изпъне на телевизора и да заобяснява колко е готин и как другите са виновни и хоп има вярващи! А за триенето на коментари нейде си - кофти работа! Аз бих предложил кафето да помисли за някаква форма на коментари без тема - не под статия а лента, в която хората да споделят нещо научено, дочуто и то да става малка статийка, към която може би да има и обикновени коментари. Ако се разрешава само на вече доказалите се, че не са тролове да постват там хаос няма да има. Ще има малко сърдити, че не им е вродено правото, но пък то това сърдене ще отсее и троловете. Хубавото е, че ще се разчуват "незначителни" неща за пулса на свободата на родните медии, постиженията на родните политици в тяхната най-важна кауза (ясно коя е) и т.н. Абе ако някой има сродни идеи - помагайте да дадем смислено предложение.

#5 pixie 14.01.2013 в 19:37:52

Какво ли може, че и каза, Нона Караджова, освен че всичко било законно. Естествено, че е, нали за да гушне поредната комисионна трябва да е сигурно и отвсякъде обезпечено. Постарала се е преди да се разсмърди. Нали с тази цел бяха променени толкова закони и създадени нови, за да може после да не можем нищо да направим, освен да протестираме на улицата. И така само да вдигаме безрезултатно шум, иначе изразявайки гражданската си позиция. Това ще е, за съжаление. А Доган не го мислете, той си е добре на сянка.

#6 pixie 14.01.2013 в 19:40:00

комисиона

Новините

Най-четените