Появи се дъщеря на Салвадор Дали

Салвадор Дали може да е мъртъв от повече от четвърт век, но ексцентричният художник-сюрреалист, който някога заяви пред американско токшоу, че не вярва в собствената си смърт, има шанса да стане баща за първи път.

Връзката на Дали със съпругата му Гала е почти толкова прочута, колкото и творбите му.

Твърди се, че той й е бил отдаден през времето на брака им - тя присъства в много от неговите картини - но заради неговия "страх от женските гениталии", се счита, че той се е примирявал с многобройните й извънбрачни връзки.

Ако обаче вярваме на твърденията по дело, което се води в момента в Мадрид, бракът на Дали може да бъде възприеман в коренно различна светлина.

Ищица, назована в съдебната документация само като "Мария Пилар А.", но впоследствие идентифицирана като Пилар Абел, твърди, че майка й и Дали са имали връзка през 1955 година, в резултат на което тя се е родила през февруари 1956.

Тя твърди, че двамата са се срещнали и са станали любовници в Порт Лигат, малкото рибарско селце край Кадакес, където Дали е построил къща за себе си и Гала.

Според каталунския вестник La Vanguardia, г-ца Абел е писала на биографа на Дали и е изпратила образец от собственото си ДНК, както и кичур от косата на художника.

Тя твърди, че майка й често е говорила за връзката си и за Дали като баща на момичето. Адвокатът й е изискал ДНК тест от съда в Мадрид, за да се определи дали тя наистина е дъщеря на Салвадор Дали.

Абел е завела дело срещу фондацията "Дали", която управлява наследството на твореца - включително дома в Порт Лигат - и испанската държава.

Ако наистина се потвърди, че тя е неизвестна дъщеря на Дали, тя би могла да претендира за дял от неговото състояние след смъртта му през 1989 година.

Бракът на Салвадор и Гала Дали е бил сложен и доста противоречив.

Двамата се женят през 1934 г. с граждански ритуал, а после и през 1958 повторно в католическа църква - след като Гала получава специално разрешение от папата - Гала е разведена, но е дълбоко вярваща католичка.

Двамата живеят заедно в Порт Лигат, но през 1968 година купуват замък в близкия Пубол. Гала остава да живее в замъка, а на Дали е разрешено да я посещава само след писмена покана от съпругата му.

Гала умира през юни 1982, след което Дали изпада в депресия и почти не създава нови творби.

Той умира от сърдечна недостатъчност през 1989-та., но се счита, че на няколко пъти е опитвал да се самоубие - включително чрез дехидратиране.

Делата за бащинство стават все по-популярни в Испания.

По-рано тази седмица върховният съд на Испания сепроизнесе в полза на бившия крал Хуан Карлос след обжалване на претенциите на белгийка, че е негова дъщеря.

Съдът по-рано бе заявил, че ще разгледа иска - втори път за тази година, когато някой претендира, че е незаконно дете на Хуан Карлос - но в крайна сметка седем от съдиите се произнесоха за отхвърлянето на иска (при три гласували "за").

Ингрид Сартиау твърди, че майка й Лилиан е имала връзка през 1965 г. с "елегантен 31-годишен мъж", за който по-късно й е било казано, че е бил "испанският принц Хуан Карлос".

Искът й в крайна сметка се провали донякъде защото Хуан Карлос през 1965-та не е бил на 31 години, а на 27, а доколкото събитията са се случили по времето на диктатурата на Франко, тогава той не е бил и принц.

Новините

Най-четените