Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Печени чушки с доматен сос

Печени чушки с доматен сос Снимка: Стоян Георгиев
Печени чушки с доматен сос Снимка: Стоян Георгиев
Печени чушки с доматен сос Снимка: Стоян Георгиев
Печени чушки с доматен сос Снимка: Стоян Георгиев
Печени чушки с доматен сос Снимка: Стоян Георгиев

Здравейте,

Ако печени чушки с доматен сос не е българска класика, не знам кое е.

Както си трябва, накрая има много магданоз - и чесън.

Начин на приготвяне

Измийте чушките и ги изпечете. Ако имате стъклокерамичен котлон, използвайте тиган, в който да печете чушките, а не директно върху плочата.

Изпечените чушки сложете в голяма купа и захлупете с капак, за да се задушат - така по-лесно ще ги обелите.

Използвайте меки, добре узрели домати, най-добре от мамината/бабина градина, за сте сигурни, че са истински.

Обелете доматите и пасирайте в блендер, на ръка или само ги нарежете на дребно.

Нарежете чесъна на филийки, а магданоза и копъра - на дребно.

Обелете чушките и подредете в голяма чиния, купа или друг подходящ съд. Посолете, поръсете с малко черен пипер, налейте обилно зехтин и поръсете с нарязаните копър и магданоз.

В дълбока тенджера загрейте 3-4 с.л. зехтин и сотирайте за 30 секунди чесъна, колкото да пусне аромат, без да го запържвате. Изсипете  доматите, разбъркайте добре, посолете и подправете с черен пипер.

Оставете 10 минути на силен огън под капак, а след това още 25-30 минути без капак, на средно силен котлон. Разбърквайте отвреме навреме. Сосът трябва да намалее почти наполовина. В края на готвенето добавете захарта и разбъркайте добре.

Залейте чушките със соса, поръсете с още копър и магданоз и оставете за поне 20 минути - да поемат от соса.

При сервиране сложете парче сирене към всяка порция и поднесете с пресен хляб.

Добър апетит.

 

Най-четените