Плескавица на грил тиган

Здравейте,

Преди да заснемем рецептата за плескавицата, прегледахме много варианти, търсейки "класическата".

Не успяхме да намерим такава, която да заявим, че е истинска класика и затова ви предлагаме този вариант.

Надяваме се да ви хареса.

Начин на проготвяне:

За приготвяне на плескавица в "дебелите" книги пише, че е най-добре да използвате кайма смес, 80% телешко и 20% свинско.

В блендер нарежете на много дребно лука, чесъна и лютите чушки без семената.

Сложете каймата в голяма купа, добавете лучената смес и малко газирана вода, посолете и подправете с черен пипер и разбъркайте много добре.

Покрийте с фолио и приберете в хладилника за минимум един час.

Нарежете бекона и кашкавала на дребни кубчета и ги смесете в купичка.

От каймата оформете пласт с дебелина около 1 сантиметър. За да станат еднакви всички кюфтета, ние използвахме пръстен от комплект за сладки.

Изравнете пласта кайма, сложете 1 -2 с.л от  бекона и кашкавала, притиснете към каймата и покрийте с още кайма, като притискате добре, за да залепнат пластовете.

Загънете във фолио за свежо съхранение и приберете в хладилника за 15-ина минути.

Загрейте добре тиган скара, намаслете леко и сложете плескавицата внимателно.

Оставете без да местите, натискате и дупчите месото за поне 6-7 минути, като времето за готвене зависи от това колко изпечена предпочитате плескавицата.

Обърнете внимателно и оставете да се опече и от другата страна.

Междувременно пригответе гарнитура от пържени картофки, а за да е класическо, сложете и лютеница или домати с малко ситно нарязан праз.

Добър апетит и хубав уикенд.

И не забравяйте чаша хубаво вино.

#4 паяка 09.02.2013 в 10:49:46

Бичи, Честит да ти е рождения ден! http://www.youtube.com/watch?v=Bgx4w0lFIao&list=PL396DF02ADE616A97

#6 formidability 11.02.2013 в 10:15:49

Това няма нищо общо със "плескавацица ". Тя се прави със овче, месо и каймак !!!

#7 паяка 11.02.2013 в 10:18:39

#8 formidability 11.02.2013 в 10:20:12

Това тук е пълнено кюфте със бекон и кашкавал ! Защо всички си мислят, че щом едно кюфте е по- сплескано, то става на "плескавица" ???? В плескавицата има 3 вида месо !

#10 dessy g 14.02.2013 в 13:10:54

Плескавицата е типично сръбска скара и рецептата за смесената кайма както е тук е много близко до традиционната. Кашкавала и бекона са екстри и всъщност както е дадена рецептата по-горе представлява типичната "Гурманска плескавица". Бекона доколкото знам е свински - за пилешки не съм чувала, така че си остават два вида месо. От овче или агнешко мляно месо се прави адана кебап - а това е турски специалитет.

Новините

Най-четените