Здравейте,
Преди да заснемем рецептата за плескавицата, прегледахме много варианти, търсейки "класическата".
Не успяхме да намерим такава, която да заявим, че е истинска класика и затова ви предлагаме този вариант.
Надяваме се да ви хареса.
Начин на проготвяне:
За приготвяне на плескавица в "дебелите" книги пише, че е най-добре да използвате кайма смес, 80% телешко и 20% свинско.
В блендер нарежете на много дребно лука, чесъна и лютите чушки без семената.
Сложете каймата в голяма купа, добавете лучената смес и малко газирана вода, посолете и подправете с черен пипер и разбъркайте много добре.
Покрийте с фолио и приберете в хладилника за минимум един час.
Нарежете бекона и кашкавала на дребни кубчета и ги смесете в купичка.
От каймата оформете пласт с дебелина около 1 сантиметър. За да станат еднакви всички кюфтета, ние използвахме пръстен от комплект за сладки.
Изравнете пласта кайма, сложете 1 -2 с.л от бекона и кашкавала, притиснете към каймата и покрийте с още кайма, като притискате добре, за да залепнат пластовете.
Загънете във фолио за свежо съхранение и приберете в хладилника за 15-ина минути.
Загрейте добре тиган скара, намаслете леко и сложете плескавицата внимателно.
Оставете без да местите, натискате и дупчите месото за поне 6-7 минути, като времето за готвене зависи от това колко изпечена предпочитате плескавицата.
Обърнете внимателно и оставете да се опече и от другата страна.
Междувременно пригответе гарнитура от пържени картофки, а за да е класическо, сложете и лютеница или домати с малко ситно нарязан праз.
Добър апетит и хубав уикенд.
И не забравяйте чаша хубаво вино.
Бичи, Честит да ти е рождения ден! http://www.youtube.com/watch?v=Bgx4w0lFIao&list=PL396DF02ADE616A97
Това няма нищо общо със "плескавацица ". Тя се прави със овче, месо и каймак !!!
Това тук е пълнено кюфте със бекон и кашкавал ! Защо всички си мислят, че щом едно кюфте е по- сплескано, то става на "плескавица" ???? В плескавицата има 3 вида месо !
Плескавицата е типично сръбска скара и рецептата за смесената кайма както е тук е много близко до традиционната. Кашкавала и бекона са екстри и всъщност както е дадена рецептата по-горе представлява типичната "Гурманска плескавица". Бекона доколкото знам е свински - за пилешки не съм чувала, така че си остават два вида месо. От овче или агнешко мляно месо се прави адана кебап - а това е турски специалитет.