Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

30 дни без захар

Със сладко е далеч по-лесно да се преяде.Представете си го така: кое би ви било по-лесно да изядете: две големи пържоли или две парчета торта? Снимка: Getty images
Със сладко е далеч по-лесно да се преяде.Представете си го така: кое би ви било по-лесно да изядете: две големи пържоли или две парчета торта?

Тя е в пилешкия бульон, нарязаното сирене, бекона и пушената сьомга, в горчицата и дресинга за салата и дори в соленките. Тя е навсякъде около нас - понякога е очевидно, понякога нямаме представа - и освен това е много вкусна.

Това е захар, в многото си форми: пудра захар, мед, царевичен сироп, каквото се сетите. Под каква форма я консумирате е от по-малко значение, отколкото сме смятали едно време, както предполагат някои нови научни изследвания, а количеството е от най-голямо значение.

Подобно на мен, вероятно съвсем скоро сте завършили една-две седмици, в които сте яли един куп вкусни захар. Не се чувствайте виновни за това. Но ако все пак малко ви притеснява хранителният ви режим напоследък, искам да ви направя едно предложение.

Изберете месец тази година - или просто цели 30 дни, започнете сега или по-късно - и се отдайте на консумиране на храни без добавени подсладители. Откажете се от тях за един месец.

Аз го направих във всяка от последните две години и това доведе до постоянна промяна в хранителните ми навици. Не беше лесно, но си струваше. Това рестартира пристрастрените ми към захар вкусови рецептори и ми отвори очите за многото продукти, които ненужно съдържат захар. Сега знам кои марки пилешки бульон, бекон, пушена сьомга, горчица и лют сос съдържат добавена захар и кои - не.

Ако се откажете от захарта в продължение на месец, ще се присъедините към все по-голямото движение срещу захарта. Изследванията показват, че изобилието на прости въглехидрати и захар в частност, е проблем номер 1 на модерния начин на хранене.

Агресивни, добре финансирани кампании на захарната индустрия скриват тази реалност в продължение на години. Те вместо това хвърлят вината върху мазнините - които изглеждат, в края на краищата, като нещо, което би трябвало да е причината за затлъстяването.

Но мазнини са склонни да имат повече хранителна стойност, отколкото захарта, а със сладко е далеч по-лесно да се преяде.

Представете си го така: кое би ви било по-лесно да изядете: две големи пържоли или две парчета торта?

За щастие, нарастващото разбиране на опасностите от бялата субстанция предизвиква и ответна реакция, както в политиката, така и в храненето. Данъците върху подсладени напитки - безалкохолните вероятно са най-ефикисания начин да си доставите захар в организма - наскоро са преминали в няколко щата в Америка, както и в Мексико и Франция и се очакват и в Ирландия и Великобритания.

Един добър дългосрочен лимит за повечето възрастни е 50 грама добавени захари на ден, но ако можете да се ограничите до 25 - още-по добре. Бутилка кола от половин литър съдържа 52 грама.

Разбира се, не е необходимо да се откажате от захарта за цял месец, за да започнете да намалявате приема й, но иначе може да ви е доста по-трудно да го направите, ако се въздържате на дребно.

Все ще намерите извинение, за да приемете от поднесените курабии в дома на свой приятел. Премахването на добавена захар за месец обаче ви принуждава да направите промени, които най-вероятно ще решите да запазите като навици и през останалото време на годината.

Моята закуска, например, се промени коренно. През последните няколко години, все по-популярни са станали "десертите с ниско съдържание на мазнини ".

До скоро закусвах различни вариации на овесени ядки и мюсли, които почти винаги са подсладени. Сега ям комбинация от яйца, ядки, плодове, кисело мляко и някои добре подправени зеленчуци. Изглежда декадентски, но това е действително по-здравословно, отколкото една голяма купа с мюсли.

Как трябва да се определите захарта по време на този месец?

Аз препоръчвам определението, използвано от Whole 30, популярен хранителен режим (който елиминира много неща в допълнение към сладкото). Захарта, която се среща естествено в плодове, зеленчуци и млечни продукти е разрешена. "Никой не яде прекалено много от тези," казва Nestle, "не с всичките фибри, витамини и минерали, които имат."

Но всеки един добавен подсладител е забранен. Без захар, без царевичен сироп, без мед, без хипстърското агаве. Прочетете етикета на всеки продукт, оглеждайте се особено много за думи, които завършват на "-оза." Не се доверявайте на таблицата с хранителни стойности на това, което купувате, защото „0 грама захар" там по-скоро означава "по-малко от 0.5 грама." Свикнете да задавате въпроси в ресторанта. И се пазете от изкуствените подсладители в диетичните храни и напитки.

Част от целта, запомнете, е да откриете как хранителният ви режим, може да не е доминиран от подсладители. Винаги съм харесвал плодове, но все пак бях изненадан колко вкусни са те през този месец. Когато имах нужда от някое лакомство по средата на деня, една ябълка, няколко кайсии или протениов бар, който да отговаря на диетата ми ме спасяваше.

Накрая: бъдете внимателни да не нарушавате идеята на цялото това въздържание като злоупотребите с количествата плодове и плодови сокове. Консумирайте умерено.

Имаше известен период от време, в който не ми беше много приятно да го правя. Липсваха ми сладоледа, блокчетата шоколад, китайските ресторанти и коктейлите. Но също така бях спокоен, че отново ще им се насладя.

Неприятните моменти на един месец без захар са временни и напълно поносими. Някои от предимствата продължват дълго след края му. Ако се решите и опитате, и ви се получи, както на мен, мога да предскажа, че ще се почувствате по-здрави от преди.

 

Най-четените