Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Пътешествията на Le Poulet: Вкусове от бреговете на Дунава

Вижте в галерията как да приготвите пиле с ориз по дунавски. Снимка: Мира Дерменджиева
Вижте в галерията как да приготвите пиле с ориз по дунавски.
Начин на приготвяне:

1. Пилето се разделя на основните му части. За тази рецепта може да използвате:
•	Месо от бут с кожа
•	Кълките с кожа
•	Гърди с кожа
•	Крилата Снимка: Мира Дерменджиева
Начин на приготвяне:

1. Пилето се разделя на основните му части. За тази рецепта може да използвате:
• Месо от бут с кожа
• Кълките с кожа
• Гърди с кожа
• Крилата
2. Подготвяме и нарязваме:
•	Лука на ситно;
•	Моркова на малки кубчета; 
•	Чесъна оставяме цял;
•	Пилето оставяме на хубави отделни парчета и осоляваме. Снимка: Мира Дерменджиева
2. Подготвяме и нарязваме:
• Лука на ситно;
• Моркова на малки кубчета;
• Чесъна оставяме цял;
• Пилето оставяме на хубави отделни парчета и осоляваме.
3. Загряваме голям тиган с дебело дъно на максимална степен, тиганът трябва да пуши.
•	Добавяме олио или зехтин и даваме хубав, дълбок цвят на пилето;
•	Вадим пилето и добавяме чесъна, моркова и лука и сотираме бързо;
•	Добавяме ориза, магданоза, чубрицата и дафиновия лист;
•	Добавяме бялото вино и веднага след това вземаме дървена лъжица и стържем дъното, за да съберем всички карамелизирани захари на дъното на тигана. Снимка: Мира Дерменджиева
3. Загряваме голям тиган с дебело дъно на максимална степен, тиганът трябва да пуши.
• Добавяме олио или зехтин и даваме хубав, дълбок цвят на пилето;
• Вадим пилето и добавяме чесъна, моркова и лука и сотираме бързо;
• Добавяме ориза, магданоза, чубрицата и дафиновия лист;
• Добавяме бялото вино и веднага след това вземаме дървена лъжица и стържем дъното, за да съберем всички карамелизирани захари на дъното на тигана.
4. Преместете всичко в съд за печене във фурната, като аранжирате красиво пилето с кожата нагоре. След като виното се е изпарило напълно и видите, че няма повече течност, добавете пилешкия бульон. Снимка: Мира Дерменджиева
4. Преместете всичко в съд за печене във фурната, като аранжирате красиво пилето с кожата нагоре. След като виното се е изпарило напълно и видите, че няма повече течност, добавете пилешкия бульон.
5. Сложете алуминиево фолио и печете на вентилатор на 180 градуса в продължение на 30-35 минути. След като извадите от фурната, оставете да седи 10 минути с фолиото извън фурната. Така оризът ще стане по-пръхкав.

Може да сервирате с малко кисело мляко отстрани.
6: Chefs Tip: Гответе красиво. Старайте се всичко да ви е нарязано равномерно и така финалният резултат ще е по-задоволителен. Снимка: Мира Дерменджиева
6: Chefs Tip: Гответе красиво. Старайте се всичко да ви е нарязано равномерно и така финалният резултат ще е по-задоволителен.
И още - ако искате пилето и оризът да са по-хубави, след като махнете фолиото, сложете фурната на 200 градуса или на функция барбекю, върнете във фурната и запечете горната част още около 10 минути. Така ще имате пиле и ориз с малка хрупкавина.

Обичате ли пътувания? А вкусна храна? В серия от текстове Webcafe.bg ще ви понесе на пътешествие из най-вкусните кътчета на страната, а верни спътници в пътешествието ни ще бъдат едно приказно пиле и един вълшебен готвач.

Когато наричаме пилето "приказно", ние всъщност съвсем не използваме метафора. Става дума за френското пиле с марката Le Poulet, отгледано в България.

Le Poulet наистина е приказно и няма нищо общо с понятието "бройлер". То се отглежда в чист български район - село Баня до язовир Жребчево.

Расте по доказаните стандарти на френските производители, а френската кухня открай време държи особено много на качеството на всеки продукт в рецептите си, особено когато става дума за месо.

Заедно с Le Poulet в приключението да издири и приготви специално за нас стари български домашни рецепти с вкуса на приказното френско пиле се впусна шеф Филип Спасов.

След вкусните рецепти от Жеравна и Кюстендил, този път пътешествията на Le Poulet и Филип ни водят до една лесно изпълнима и "оближи-пръсти" рецепта от района на река Дунав. Както ще видите, в нея нежното пилешко месо е в обкръжението на бисерен бял ориз, овкусен подобаващо с моркови, лук и подправки.

Проста храна, приготвена без кулинарни фокуси, но с много внимание и любов, която носи у себе си магията на единствената река в Европа, която тече от запад на изток и с чието присъствие е свързана голяма част от българския дух и природа.

Рецептата за пиле с ориз по дунавски ви предлагаме тук, а начина на приготвяне - в галерията под снимките.

Необходими продукти за 4 порции:

Цяло пиле Le Poulet - 1 бр.
Моркови - 150 г
Бял лук - 150 г
Ориз (бисерен) - 300 г
Бяло вино - 150 мл
Магданоз - 100 г
Чубрица - 2 стръка
Дафинов лист - 1 бр.
Чесън - 1 бр.
Пилешки бульон - 900 мл

Със сигурност едно пътешествие по българския бряг на Дунав ще ви отнеме повече от един ден. Но ако искате да видите нещо различно от образа на тази впечатляваща река, съветваме ви да направите една обиколка на трите дунавски парка в България - Природен парк "Персина", защитена местност "Калимок-Бръшлен" и резервата "Сребърна".

Природен парк "Персина" е единствен по рода си по българското поречие на река Дунав, близо до Свищов и Никопол. Създаден е, за да съхрани и възстанови крайдунавски влажни зони, в които влизат многобройни острови, приютени в границите на парка. Тук се намира най-големият български и четвърти по големина в Европа дунавски остров Персин, на който е кръстен и самият парк. Територията на парка е 217 кв. км, дължината му е 15 км, а ширината - до 6 км. Тук са открити впечатляващо количество археологически паметници от римско време и Средновековието. Сред тях е античният каструм "Димум" - стара крепост на брега на река Дунав, изпълнявала ролята на важна митническа станция, а по-късно и на отбранителен бент.

Ако сте любители на биоразнообразието, в парк Персина можете да видите около 1100 различни животински вида и над 470 вида висши растения.

Защитената местност "Калимок-Бръшлен" не е масово известна у нас, но всъщност е една от десетте най-представителни зони за страната. Създадена е, за да опази уникалното биологично разнообразие в района около река Дунав, обусловено от наличието на естествени крайречни и блатни местообитания. Специално внимание тук заслужават и редките видове птици, които гнездят наоколо. Заради над 242 вида, от които 134 гнездящи, блатото до град Тутракан е обявено от Bird Life International за Орнитологично важно място. По тази причина, а и защото тук птиците са много и лесни за наблюдение, в местността се организират много орнитоложки посещения и експедиции. Една от най-големите колонии на чапли у нас се намира на територията на този парк. Каквото и да правите в парка обаче, непременно си отделете време за посещение до някои от островите на територията му - Мишка, Малък и Голям Бръшлени, Пясъчник, Калимок, Радецки и един, който все още си няма име.

През 1983 година резерватът "Сребърна" става част от защитените обекти на ЮНЕСКО. Този впечатляващ с размерите и профила си резерват е едно от учебникарските места по течението на река Дунав, които задължително трябва да посетите. Резерватът поддържа 22 редки или застрашени вида животни и растения съгласно Европейския червен списък на глобално застрашените животни и растения, и 149 вида съгласно Червената книга на България. Езерото в него е един от най-ценните и известни и в чужбина защитени природни обекти в България.

В "Сребърна" се опазват четиридесет и един вида бозайници, единайсет влечуги, десет земноводни и двайсет и четири вида риби. Тук орнитолозите също имат какво да видят - на територията на резервата гнездят 221 вида птици. Именно тук се случва и една от най-големите екотрагедии в българската история, когато в началото на XX век австриецът Лео фон Калбертматен избива заедно с хората си хиляди малки и големи чапли, за да продават перата им за дамски шапки според тогавашната европейска мода. Днес "Сребърна" е сред най-известните европейски резервати. Намира се край село Сребърна, на два километра южно от бреговете на Дунав, недалеч от Силистра. Създаден е през 1948 година на традиционното трасе на прелетните птици между Европа и Африка, познато от векове като Via Pontica.

Около самия резерват има екопътека, като на места са построени беседки и зони за почивка. Има и музей, където чрез специална видеокамера можете да видите на живо процеса на гнездене на пеликаните.

И докато обикаляте всички тези чудни места, не пропускайте да опитате и вкусната храна от региона.


Пиле с ориз по дунавски

Следващото пътешествие на Le Poulet и шеф Филип ще ни отведе до прекрасните Родопи с една рецепта за пиле с грах и картофи по родопски.

Фотограф: Мира Дерменджиева
Локация: МЕТРО Академия

 

Най-четените