Лятото свърши, а с него и сезонът на бирите - това обаче е само привидно. Всеки уважаващ себе си почитател на бирите знае, че за тях сезон няма - тъмни, светли, мътни - за всеки сезон си има подходящото хмелено удоволствие.
Като стана дума за лято - това беше сезонът, в който всички брандове представиха нови бири.
Една компания обаче сякаш използва момента, за да акцентира върху основния си бранд, но през есента се появи и с нова бира.
Става дума, разбира се, за "Каменица" и нейното "Нефилтрирано" пиво.
Неизбежно е сравнението с "Каменица Пшенично" отпреди няколко години. Тя също беше нефилтрирана бира и за мнозина бе най-вкусното удоволствие от лятото на 2011 година.
Бирата, която не е преминала през филтрация, се отличава с естествена мътност и плътен вкус.
По този начин се запазват част от бирените дрожди в готовата бира, съхранява се вкусът на пшеничен малц и хмел
Тя е пивка и приятна, а начинът й на употреба е наистина забавен. Признавам си, че първия път, когато я опитах, не спазих всички указания - да обърна бутилката с капачката надолу, за да се разнесат равномерно дрождите и естествената мътност на бирата, преди да я налея в чаша.
Въпреки това пренасянето й от магазина до вкъщи беше свършило работата наполовина, независимо от опитите ми да я запазя обездвижена в чантата.
Наистина, сякаш може човек да "види" вкуса - не само заради по-меката пяна, която се образува.
Бирата е средно газирана, с насищащ вкус и умрено алкохолно съдържание - от 4,95%. Винаги описанието на един вкус като "плътен" ми се е струвало подвеждащо, но в случая човек може да разбере за какво става дума. Има нещо по-особено във вкуса, по-различно отколкото при вкуса на традиционното светло пиво. Вероятно то идва от използването на кориандър като ключова съставка на бирата.
"Нефилтрирано" от "Каменица" не е традиционна бира - тя е нов продукт, който залага на позитивните страни на нефилтрираното производство, които запазват истинския вкус на пивото.
И да не завъртите бутилката според указанията, пак е вкусна.