Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Пиле с марсала сос, бекон и сметана

Пиле с марсала сос, бекон и сметана Снимка: Стоян Георгиев
Пиле с марсала сос, бекон и сметана Снимка: Стоян Георгиев
Пиле с марсала сос, бекон и сметана Снимка: Стоян Георгиев

Здравейте,

Това е храна, която се помни.  Рецептата се получи страхотно, особено с нашите допълнения в нея като чесън и пармезан.

Марсалата може да се замени и с вино за тези, които нямат.

Опитайте да я приготвите, наистина беше невероятна.

С малко пресен френски хляб и хубаво вино е прекрасна.

Начин на приготвяне:

В голям тиган загрейте 3-4 с.л. зехтин и запържете на силен огън нарязаните на кубчета бекон и лук, за около 10 минути, докато се зачерви.  Посолете и подправете с черен пипер. Извадете с решетъчна лъжица и оставете настрани.

Разрежете на две пилешките гърди и начукайте леко с гладката страна на чук за месо, като ги поставите в найлонов плик или фолио, за да изтъните. Внимавайте да не разкъсате месото. Подсушете, посолете и подправете с черен пипер от двете страни.

Оваляйте така приготвеното месо в брашното, в което сте добавили сол, черен пипер и сухата мащерка.

В тигана, където е мазнината от запържването на бекона и лука, налейте още 2-3 с.л.  зехтин и запържете месото, като внимателно изтръскате излишното брашно, за да не изгаря, за 6-7 минути от всяка страна, докато се зачервят. Извадете месото в чиния.

В горещия тиган налейте марсалата и разбъркайте, за да отделите полепналите по дъното парченца месо. Оставете на котлона, докато  се изпари около 25 % от течността.

Добавете маслото, а след това и сметаната и разбъркайте добре. Оставете още няколко минути на котлона, докато сосът се сгъсти.

Върнете пилето, отгоре разпределете лука и бекона и оставете за минута-две, за да се затоплят и да поемат от соса.

За гарнитурата обелете картофките и разрежете на 2-3 парчета, така че да са с почти еднаква големина. Сварете с подсолена вода за около 15-20 минути. Трябва да се сварят, но да не са прекалено меки, за да запазят целостта си.

Отцедете водата и оставете леко да поизсъхнат. В дълбока тенджера загрейте зехтина и маслото и изсипете картофите. Като разбъркавате отвреме навреме, пържете до получаване на червеникав загар.

Преди да свалите от котлона, добавете малко стрита суха мащерка, двата вида пипер и настърганата скилидка чесън.  Разбъркайте добре и прехвърлете в купа.

Добър апетит.

 

Най-четените