Празнично меню за Гергьовден

Честит Гергьовден!

Бъдете здрави и усмихнати, а на тези от вас, които имат имен ден днес, пожелавам освен крепко здраве и щастие, и кулинарни изненади, с които да ви зарадват близките!

Именно за тях съм приготвила три апетитни рецепти, с които да ви посрещнат у дома. Основното, разбира се, е агнешко, защото традициите в кухнята не са за пренебрегване!

Свежа салата с айсберг, чери домати и авокадо

Продукти:

1 глава айсберг

250 г чери домати

1 авокадо

4 с.л. зехтин

2 с.л. лимонов сок

сол

Да го направим:

Зеленчуците се измиват и почистват. Салатата се нарязва или накъсва на едро. Чери доматите се разрязват на четвъртинки. Авокадото се обелва и костилката му се отстранява. Нарязва се на малки кубчета. Всички продукти се изсипват в дълбока купа, посоляват се и се овкусяват с лимонов сок и зехтин.

Салатата е лека, свежа и се прави за минути. Подходяща е за агнешкото, тъй като месото е засищащо. Трите продукта - айсберг, чери домати и авокадо, са все още не достатъчно популярни сред нас, но си заслужава да ги опитате! Освен, че тази салата е крехка, е и много полезна - не се лишавайте от удоволствието да я приготвите и опитате на празника.

Агнешки ребърца на фурна

Продукти:

1 кг агнешки ребра (почистени от мазнината)

1 глава лук

200 г праз

8 скилидки чесън

2 червени чушки

5 г мента

5 г майорана

5 г розмарин

5 г магданоз

4 с.л. зехтин

сол

Да го направим:

Агнешките ребра (1 кг) се почистват от мазнината и се варят за 1 час, заедно с лука (1 глава), праза (200 г), чушките (2 бр) и половината от чесъна (4 скилидки).

Билките се нарязват на много ситно. Останалият чесън (4 скилидки) се пресова и се добавя към билките, заедно със солта и зехтина (4 с.л.).

Сварените ребра се отцеждат и се поставят в тава за печене (зеленчуците и бульонът вече не са необходими за тази рецепта, но практичната домакиня не би ги изхвърлила - от тях може да се направи супа). Намазват се със сместа от зехтин и подправки, и се слагат в предварително загрята фурна. Пекат се 30 минути, покрити с фолио, а след това още 20-30 минути без него, така че да се образува хрупкава коричка без подправките да загарят.

Още рецепти с агнешко можете да намерите тук:

Печени круши със сирене Бри и ягоди

Продукти:

4 круши

150 г сирене Бри

500 г ягоди

50 г бадеми

1 с.л. масло

Да го направим:

Крушите (4 бр) се обелват, разрязват се на половинки и вътрешността със семките им се издълбава. Пълнят се с парченца сирене Бри (150 г) и се запичат в намаслена тавичка до позлатяване. Когато леко изстинат, се поръсват обилно с парченца бадеми (50 г) и прeсни ягоди (500 г), нарязани на кубчета.

Полученият десерт е за 8 порции и ще ви отнеме не повече от 20-30 минути, за да го приготвите. Гостите ви ще останат много впечатлени, защото този десерт си е истинско гурме!

От мен светъл празник и добър апетит!

Новините

Най-четените