Здравейте,
За днес сме ви приготвили един чудесен и лесен десерт с бутер тесто, ванилов крем и горски плодове. За съжаление успяхме да изтрием хубавите снимки на десерта и не можем да ви ги предложим.
Начин на приготвяне:
Размразете тестото бавно, най-добре в хладилника за няколко часа. Трябва да е меко и да може да се работи с него, но да остане студено.
Разстелете лист тесто надупчете с вилица и нарежете на еднакви по големина квадрати. Поставете в тава застлана с хартия за печене и печете в предварително загрята до 180 г фурна около 7-8 минути.
Извадете намажете с разбития жълтък и печете още 4-5 минути. След като се зачерви, поръсете с обилно с пудра захар и върнете във фурната непосредствено под горния реотан. Печете до покафеняване и карамелизиране на захарта. Важно е тестото да е добре изпечено и хрупкаво.
Извадете върху решетка и по същия начин пригответе и втория лист тесто от пакета. Оставете корите да изстинат напълно.
В купа сложете яйцата, допълнителния жълтък и захарта и разбийте на хубава пяна с бледожълт цвят. Яйцата трябва да са със стайна температура.
В тенджера загрейте млякото на котлона. След като се затопли, но преди да кипне, сложете няколко лъжици от него в яйчената смес при непрекъснато бъркане. Целта е да се изравнят темпретурата на млякото и яйцата.
След това изсипете яйчената смес в тенджерата с топло мляко и бъркайте енергично до сгъстяване на крема.
Прехвърлете готовия крем в купа, за да с еохлади по-лесно. Сложете няколко капки ванилов екстракт и разбъркайте. За да се охлади по-бързо, може да сложите в по-голяма купа с вода и кубчета лед. Разбъркайхте често, за да се охлади по-бързо и да не хваща коричка.
Разбийте сметаната с останалата пудра захар и налейте в крема. Хубаво е да е на гъста пяна, но може и да е по-рядка. Така ще разреди яйчния крем. Разбъркайте добре.
Хубаво е крема да е добре изстуден, така че може да проберете и в хладилника покрит с фолио за свежо съхранение.
В чиния за сервиране сложете кора тесто, намажете с крем, подредете малко плодове и покрийте с втора кора. Ако корите са по-дебели може спокойно да разрежете всяка на две. Сложете още крем, плодове и завършете с кора, крем и плодове.
Може да импровизирате както при поднасянето, така и при рязането на тестото. Пригответе сладкиша по ваш вкус.
Плодовете разбира се също могат да са различни, важното е да са дребни и леко кисели, за да се напасне с вкуса на крема и да го олекотят малко.