Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

3 чудни рецепти за постно зеле на фурна

Сега им е сезонът! Снимка: iStock
Сега им е сезонът!

Сезонът е идеален.

Великденските пости са в разгара си, пък и да не са, хапва ни се нещо леко. А на пазара вече са първите малки свежи глави пролетно зеле, което ни изкушава да посегнем към него и да си приготвим нещо апетитно.

Какво да е това "нещо" обаче?

Постно зеле на фурна, разбира се!

Започваме с класическата рецепта за постно зеле на фурна, за която ни трябват:

Снимка: iStock
  • 1 глава зеле - не повече от 1,5 килограма
  • 500-600 грама домати - пресни смлени или от консерва
  • Скилидки чесън - на вкус, но поне 5
  • 2 сухи чушки - може и люти
  • Олио
  • Сол, пипер, червен пипер, дафинов лист, бахар

Начин на приготвяне:

Зелето се реже на ситно и се слага в много дълбока тенджера. Към него се прибавят скилидките чесън на ситно и около кафена чаша олио. Задушава се, докато зелето омекне, пусне си водата и остане на мазнина.

След това добавяме доматите и подправките и разбъркваме много добре, за да се смесят вкусовете още в тенджерата.

Когато сокът се поизпари, но не напълно (около 10-15 минути на среден котлон), прехвърляме в тава и запичаме зелето в предварително загрята на 180 градуса фурна до приятен загар. Можем да наредим резени домат за повече свежест отгоре.

Постното зелена фурна е вкусно както топло (но не горещо!), така и напълно охладено. А още по-вкусно е на следващия ден.

Зеле с боб и моркови

Снимка: iStock

Това засищащо съчетание се превръща в прекрасна лека и постна вечеря. Зелето осигурява фибри и засища, а бобът е чудесен източник на протеини.

И, повярвайте ни, рецептата е много вкусна и приятна и с прясно зеле, макар че обикновено сме свикнали да виждаме изпълнението ѝ с кисело зеле. Необходими са ни:

  • 1 зелка
  • 3-4 големи моркова
  • 500 грама бял боб от консерва
  • 1-2 малки пресни домата
  • 2 супени лъжици концентрирано доматено пюре
  • 5-6 скилидки чесън
  • Олио
  • Сол, пипер, червен пипер и дафинов лист

Начин на приготвяне:

Зелето се реже на дребно и се слага в дълбока тенджера с кафена чашка олио и малко сол, за да се задуши и да си пусне водата. Като остане на мазнина се прибавят чесъна, морковите, нарязани на едро, смлените домати и доматеното пюре.

Разбърква се до сгъстяване и изпаряване на по-голямата част от течността. Най-накрая се прибавя бобът от консерва.

Зелето се изсипва в леко намазнена тава и се запича в предварително загрята фурна на 180 градуса. Пече се до златист загар и, точно както класическото постно зеле на фурна, е по-вкусно на следващия ден.

Зеле на фурна с тахан

Снимка: iStock

Винаги сме го казвали - постно не означава скучно. Или пък хранене с едно и също нещо до безкрай в мечти за сочна пържола.

Напротив, с малко наличен тахан печеното зеле може да придобие доста изненадващ вкус и да накара дори и онези, които хич не обичат зеле на фурна да го заобичат. За тази рецепта са ни необходими:

  • 1 глава зелка - отново не повече от 1,5 килограма
  • Половин чаша тахан
  • 5-6 скилидки чесън
  • Малко балсамов оцет
  • Малко зехтин
  • Сол, пипер и зелени подправки на вкус

Начин на приготвяне:

Зелката се реже на стекове или на полумесеци, като внимаваме да не се разпадне. За целта трябва да се използва голям и много остър нож.

В купа смесваме останалите съставки до получаване на хомогенна смес. Мажем всяко парче зеле от двете страни и подреждаме в леко намазнена тава. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до загар.

Зелето се сервира с веган майонеза или веган чеснов сос.

Към тахана могат да се прибавят малко мед за сладост, малко лют червен пипер за по-пикантен вкус или други любими подправки.

 

Най-четените