Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

3 кулинарни експеримента, за да забъркате един по-различен Великден

3 кулинарни експеримента, за да забъркате един по-различен Великден Снимка: iStock

Големите християнски празници обикновено се свързват с тежки трапези, които едвам издържат от теглото на няколкостотинте чинии, пълни с най-разнообразни ястия.

Участниците в този хранителен маратон обикновено тръгват с ентусиазъм, който накрая приключва с горчиво съжаление и желание за дрямка. Великденската трапеза никак не остава по-назад. Тя примамва със свежите си пролетни салати, току що появилите се пресни малки картофи и сочното агнешко, типично за този празничен ден.

Хубаво е традициите да бъдат спазвани, но понякога ни се иска леко да кривнем от техния път и да опитаме нещо ново. В което няма нищо лошо, разбира се.

Тъй като в момента със сигурност настроението не е много празнично и Великден определено няма да е като този, с който сме свикнали, малко кулинарни експерименти със сигурност биха внесли свежест и пролетно настроение в дома ни.

За целта не е нужно рецептите да бъдат променяни изцяло. Може да запазим основните съставки и да добавим нещо от себе си, което просто да остави почерка ни върху ястието.

Днес ще ви дадем идеи как да разнообразите традиционните блюда на великденската трапеза, но без да губите чара, който те носят на празника.

И не забравяйте да измиете добре зеленчуците под течаща вода и задължително без сапун, тъй като той може да бъде опасен за здравето, ако попадне в организма.

Микс от свежи зелени салати с бейби моцарела, червена чушка и яйца

За да си направите тази зелена вкусотия, с която да замените типичната за Великден зелена салата, са ви нужни половин къдрава маруля, две шепи салата "Валериана", една червена чушка, 100 гр. маслини, 3-4 сварени яйца (така или иначе покрай празника има излишък от яйца) и 125 гр. бейби моцарела,

За дресинга към нея са ви необходими зехтин, лимон, черен пипер и сол.

Снимка: Pixabay

Марулята се измива и почиства много внимателно, след което се накъсва в голяма купа. Към нея се добавя салатата "Валеряна", нарязаната на ситно червена чушка и бейби моцарелата. Сварените яйца се режат на четвъртинки и заедно с маслините се редят върху вече готовата салата.

За приготвянето на дресинга може да използвате малко бурканче, тъй като с него става много по-лесно, отколкото да смесвате съставките на ръка в отделен съд.

В него се спипва зехтинът, а количеството му е толкова, колкото обикновено използвате за овкусяване на салата. Към него се прибавя сок от лимон, черен пипер и сол на вкус. Бурканчето се затваря и разклаща до получаването на хомогенна смес.

Свежите зеленчуци се заливат с готовия дресинг и Воала! Вашата експериментална великденска салата вече е готова.

Запечени пресни картофи по провансалски

Тази рецепта е идеално решение за гарнитура към традиционното агнешко, но може да мине и като основно за онези от вас, които избягват месото. 

За нея са ви нужни няколко съставки, които можете съвсем лесно да си набавите от близкия супермаркет, а това са 1 кг пресни картофи, 50 гр. масло, 2 с.л. олио, няколко стръка пресен риган, розмарин и мащерка, сол и малко пушен червен пипер. 

Снимка: Pixabay

Картофите се измиват хубаво под течаща вода, след което се нарязват на половинки или четвъртинки, но без да се белят. Слагат се в достатъчно голяма тава, така че да не са съвсем едни върху друг.

Пресните подправки се наситняват и се добавят заедно с двете лъжици олио към картофите, след което върху тях се поръсват червеният пипер и солта на вкус.

Всички съставки се разбъркват добре и ястието се слага в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 40-50 мин.

Малко преди то да стане готово се добавя и маслото, като се разпределя на малки парченца върху всички картофи. След като се разтопи добре вашите провансалски картофи с пресни билки са готови. 

Мариновани агнешки котлети с мед, чесън, лимон, мащерка и мента

Дойде ред и на основния герой на великденската трапеза - агнешкото месо.

За да приготвите това ястие, ще са ви необходими 2 цели парчета агнешки котлети, с по 8 ребра всяко.

Маринатата включва по  2 връзки прясна мащерка и мента, 5 скилидки чесън, 2 с.л. мед, 250 мл зехтин, настърганата кора на един лимон, сол и черен пипер на вкус. 

Снимка: iStock

Първо котлетите трябва да се почистят от мазнината в горната им част, като за целта се използва остър нож. 

Всички съставки за маринатата се пасират до получаване на гъста смес, с която след това месото се намазва обилно, завива се във фолио и се оставя да престои за една нощ в хладилника. Ако това време ви се струва много, може да го намалите до 2-3 часа, но колкото повече стои в маринатата, толкова по-крехко ще стане, когато се сготви.

Котлетите се пекат на 200 градуса в предварително загрята фурна за около 10-15 мин., а след като се извадят е добре да се оставят да "починат" от 5 до 10 мин. Така месото ще запази вкусовете си.

Остава само да се нареже и поднесе с гарнитурата от запечените пресни картофи.

С тези лесни за изпълнение рецепти може да внесете разнообразие на великденската трапеза, но без да избягате от традицонните за празника ястия. 

 

Най-четените