Ако досега не сте опитвали месо от патица, там ви е грешката. Въпреки че патешкото месо не е много популярно в България, то е изключително вкусно и не е никак калорично, защото в него се съдържат малко наситени мазнини - само в кожата на патицата.
Патешкото месо спада към групата на червените меса - по-тъмно е от пилешкото и пуешкото. Имайте предвид също, че между кожата и месото на патицата има по-дебел свой мастна тъкан, което се дължи на факта, че тези птици са водоплаващи.
Най-вкусна патицата става, когато се приготви с бира. В случая сме използвали тъмна бира Glarus - подходяща за студеното време и с плътен вкус, който да направи месото още по-сочно.
Необходими продукти:
1 патица;
½ портокал или лимон;
3 глави лук;
3 скилидки чесън;
1 стрък мащерка
Около 400 мл. бира Glarus
2-3 с.л. кафява захар;
300 мл. Пилешки бульон;
Сол;
Черен пипер;
Начин на приготвяне:
Почистете патицата, ако това не е направено предварително, а след това поръсете със сол и черен пипер. На дъното на тавата сложете нарязания на едро лук, скилидките чесън и мащерката. Върху тях сложете патицата, като я надупчете с вилица. Лимонът или портокалът сложете във вътрешността на патицата.
Сложете бирата в съд на котлона и я оставете да кипнe, след което добавете към нея захарта и малко сол. С горещата течност залейте патицата, след което сложете във фурната да се пече на температура около 180 градуса за 2 часа.
От време навреме обливайте патицата с течността от тавата. След като патицата стане готова, извадете тавата и отцедете соса в тенджерата.
Смесете соса и бульона и оставете течността да ври около 5 минути, докато се редуцира. Прецедете соса и овкусете с подправките. След това полейте патицата със соса.
Сервирайте ястието с бира Glarus. Месото можете да гарнирате с печен картоф, поръсен с розмарин.