Кога ни става коледно? Когато завали сняг и замирише на кора от портокал или мандарина.
Снегът по Коледа, уви, е рядкост, но поне цитрусите остават в изобилие. Ароматни, свежи, разнообразни, пълни с витамин С и страшно вкусни, те дават топъл акцент на зимата.
Кой не е отбелязвал началото на студения сезон с мрежичка мандарини, омитайки ги като бонбонки? Кой няма купа с портокали вкъщи и кой не е оставял поне за малко обелените кори, за да замирише свежо в стаята?
Наред с останалите подготовки за празниците, винаги се стараем да осигурим и цитрусови плодове за трапезата. Те са чудесни и просто така, но прекрасният им аромат и вкус придават страхотен характер на доста ястия, при това далеч не само на десерти. И изобщо не говорим само за лимони, а за леко неочаквани комбинации.
Ето няколко идеи как да използвате цитруси в няколко различни рецепти за салата, гарнитура и основни ястия - по-леки и по-тежки:
Моркови с портокалово масло
Морковите си пасват чудесно с мед и портокал, а рецептата би била чудесна гарнитура за по-тежки меса. Маслото за рецептата може да се направи отделно и да се съхранява до месец във фризера.
Необходими продукти:
- 900 г моркови, обелени и нарязани на дълги парчета
- 2 с.л. зехтин
За маслото:
- Кората от 1 малък портокал и 1 с.л. от сока
- ¼ ч.л. смлян карамфил
- 2-3 стръка розмарин, нарязан
- 1 с.л. мед
- 40 г солено масло, размекнато
Начин на приготвяне:
Разбъркайте добре съставките за портокаловото масло, докато стане еднородна смес. Преместете я в лист хартия за печене и оформете като парче салам. Навийте двата края и оставете маслото в хладилника за 20 мин, за да се стегне.
Опечете морковите във фурна на 200 градуса със зехтина, сол и пипер, докато омекнат - за около 20-25 мин. Нарежете маслото на 6-8 парчета, добавете към морковите и печете още около 5 минути.
Самото масло може да остане в хладилника за 1 седмица, а във фризера - за месец.
Палачинки с лимон и рикота
Лимонът придава изключителна свежест на рикотата и двете са добре известна комбинация. Предложението за палачинки с тях изисква една идея повече усилия, но пък се отплаща богато под формата на щедра закуска в почивен зимен ден.
Необходими съставки:
- 4 яйца
- 1/3 чаша захар, плюс една с.л.
- 1 чаша брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- ½ ч.л. сол
- 1 чаша рикота
- 3 с.л. лимонов сок и кората на един лимон
- ½ чаша прясно мляко
- Масло или олио за пържене
- Плодове и кленов сироп за сервиране
Начин на приготвяне:
Разделете белтъците от жълтъците на яйцата и ги сложете в различни купи. Разбийте белтъците с щипка сол с миксер. Когато станат пухкави, постепенно добавете 1 с.л. захар и доразбийте до получаване на връхчета.
Отделно смесете брашното, щипка сол и бакпулвера.
В друга купа разбийте 1/3 чаша захар и жълтъците, след това добавете рикотата, лимоновите кора и сок, а накрая и млякото.
Към млечната смес прибавете сухите съставки, разбъркайте добре, докато се омесят, и постепенно прибавяйте разбитите белтъци, без да бъркате прекалено.
Загрейте добре незалепващ тиган и изсипвайте по половин чаша от сместа за отделните палачинки. Заглаждайте леко с лъжица, за да станат с диаметър около 10 см. Пържете на средна температура по около 2-3 мин, или докато от горната страна не се появят мехурчета.
Сервирайте с плодове и кленов сироп.
Свинско с тиква, портокал и горчица
Не е тайна, че свинското обича плодове, но комбинацията с портокал и горчица е особено добра за засищащо и здравословно ястие в студена вечер.
Необходими продукти:
- 1 кг тиква, нарязана на парчета от 1-5 см
- 400 г пащърнак, нарязан на дължина
- 300 г лук на малки глави, за предпочитане шалот
- 2 с.л. зехтин
- 2 с.л. пълнозърнеста горчица
- Сокът и кората на 1 портокал
- 4 пържоли от свинско контрафиле
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса. Сложете тиквата и пащърнака в голяма огнеупорна тава, поръсете със зехтин и ги печете за около 10 мин. Добавете и лука и печете още 20 мин.
Междувременно направете маринатата на свинското - разбъркайте в купа меда, горчицата, сока и кората на портокала. Оставете ги настрана.
Запържете на среден огън свинското контрафиле за около 2 минути от страна, или докато стане златисто.
Намажете месото с маринатата и го сложете при зеленчуците. Ако има останала марината, добавете и нея към тиквата и пащърнака. Печете още около 5 мин - докато месото и зеленчуците се сготвят.
Салата с грейпфрут и авокадо
Защо не? Цитрусът няма да позволи на авокадото да покафенее, а то ще омекоти леко горчивия му вкус. Да не говорим за ефекта от комбинацията на двата цвята.
Необходими продукти:
- 2 авокадо, нарязани на резени
- 2 розови грейпфрута, обелени, почистени от семената и нарязани на резени
- Зелена салата
За дресинга:
- ½ глава лук шалот, нарязан на ситно
- 1 ч.л. риган
- 1-2 ч.л. кора от лайм и сокът на 1 лайм
- 1 ч.л. захар
- Зехтин, сол
Начин на приготвяне:
В купа разбъркайте добре съставките на дресинга.
В плато наредете листа зелена салата, а върху тях - парчета грейпфрут и авокадо, като ги редувате. Полейте с дресинга.
Печена сьомга с портокал
Риба без лимон е като риба без вино, но опитайте мазната и плътна сьомга с портокал. И вино, естествено.
Необходими продукти:
- 1 цяла сьомга, почистена, без глава и опашка
- 10 дафинови листа
- 2 и ½ портокала, на резени
- Връзка магданоз
- 2 глави червен лук, нарязан на едро
- 2 с.л. зехтин
- 125 мл. бяло вино
- 1 с.л. семена от фенел
За дресинга:
- 3 глави шалот, на ситно
- 3 с.л. оцет
- 3 домата, семките премахнати и нарязани
- Шепа обезкостени нарязани черни маслини
- 4 с.л. зехтин
- Сокът на половин портокал
- Нарязан магданоз
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 220 градуса. Направете разрези по горната част на сьомгата и сложете във всеки по едно парче портокал и един дафинов лист. Напълнете вътрешността с магданоза, няколко парчета портокал и дафинов лист.
На дъното на тава поставете нарязания на едро лук и останалите парчета портокал, а отгоре сложете рибата. Полейте със зехтин и бялото вино, а накрая поръсете със семената фенел. Гответе за около 15 мин, след това намалете фурната на 180 градуса и печете за още 30 мин, или докато сьомгата е готова.
За дресинга сложете шалота и оцета в купа и оставете лука да се маринова за 5 мин. Добавете останалите продукти и сервирайте рибата в плато, като я полеете с дресинга.
Паста с лимон и аншоа
Изключително лесна, свежа и лека рецепта, идеална за постпразнични вечери.
Необходими продукти:
- 120 мл. зехтин
- 3 скилидки чесън, нарязани на едро
- 350 г спагети или лингуини
- 1-2 люти чушки
- 8 филенца аншоа
- Шепа ситно нарязан магданоз
- Сокът и кората на един голям лимон
- 40 настърган пармезан
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина в тиган и запържете в него чесъна. Дръпнете от огъня и го оставете за 15 мин, докато се овкуси добре.
Сварете пастата, отцедете и запазете около 150 мл от водата, в която се е готвила.
Махнете чесъна от зехтина и сложете в тигана пастата, чушките, аншоата, лимоновите кора и сок, магданоза и пармезана. Добавете 50 мл. от водата на пастата, подправете със сол и пипер и разбъркайте добре. Ако е нужно, добавете още вода.